УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ МОЛОДІ
Н А К А З
N 134 від 19.11.98
м.Київ
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді N 44 (v0044712-09) від 20.08.2009 )

Про затвердження Примірного положення про спеціалізовану соціальну службу при центрах соціальних служб для молоді

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.01.98 р. N 63 (63-98-п) "Про подальший розвиток мережі центрів соціальних служб для молоді та підвищення ефективності їх діяльності", виходячи з необхідності розробки перспективних технологій соціального обслуговування, а також з метою впровадження їх у практику діяльності центрів соціальних служб для молоді НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Примірне положення про спеціалізовану соціальну службу при центрах соціальних служб для молоді (додаток).
2. Республіканському (АРК), обласним, Київському та Севастопольському міським центрам соціальних служб для молоді привести діючі в регіоні спеціалізовані служби у відповідність до даного положення.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника директора УДЦССМ Толстоухову С.В.
Директор
Р.Г.Драпушко

Додаток
до наказу від 19 листопада 1998 р.
N 134

Примірне положення про спеціалізовану соціальну службу при центрах соціальних служб для молоді

1. Загальні положення

1.1. Спеціалізована соціальна служба - це служба, яка створюється Республіканським (АР Крим), обласними, Київським та Севастопольським міськими, районними, міськими, районними у містах центрами соціальних служб для молоді для надання спеціалізованих соціальних послуг з окремих напрямків діяльності або певним категоріям населення в рамках реалізації національних, державних та галузевих соціальних програм; розробки і опрацювання нових соціальних технологій, поглиблення традиційних форм роботи, створення експериментальних майданчиків та шкіл передового досвіду.
1.2. Спеціалізована соціальна служба знаходиться у сфері управління центру соціальних служб для молоді, який її створив. Діє, як правило, на правах юридичної особи.
1.3. Спеціалізована соціальна служба керується нормативно-правовою базою щодо діяльності центрів соціальних служб для молоді.

2. Основні завдання

2.1. Соціально-психологічне, медико-соціальне, юридичне, телефонне консультування.
2.2. Соціальна підтримка та реабілітація різних категорій дітей, молоді, жінок, сімей.
2.3. Організація і здійснення допрофесійної та професійної підготовки, надання професійної освіти.

3. Порядок створення спеціалізованої соціальної служби

3.1. Спеціалізована соціальна служба створюється згідно з наказом директора відповідного центру соціальних служб для молоді з ініціативи та підтримки державних установ, громадських організацій, фізичних осіб.
3.2. Положення про спеціалізовану соціальну службу затверджується директором центру соціальних служб, при якому вона створюється.
3.3. Штат спеціалізованої служби складають фахівці з різних галузей знань, що працюють за згодою або на волонтерських засадах. Особовий склад визначається виходячи з завдань створюваної служби та фінансових можливостей ЦССМ, при якому вона створюється.
3.4. Спеціалізовані соціальні служби користуються приміщенням, інвентарем, засобами зв'язку, оргтехнікою, обладнанням, транспортними засобами, іншими матеріально-технічними цінностями, які належать центру соціальних служб для молоді.

4. Управління спеціалізованою соціальною службою

4.1. Керівник спеціалізованої соціальної служби за посадою є працівником центру соціальної служби для молоді, за функціональними обов'язками - відповідальним за роботу спеціалізованої служби.
4.2. Керівник спеціалізованої соціальної служби:
- здійснює загальне керівництво діяльністю спеціалізованої соціальної служби, несе персональну відповідальність за виконання покладених на службу завдань та функцій;
- планує роботу спеціалізованої соціальної служби;
- організовує підвищення кваліфікації працівників служби;
- готує пропозиції адміністрації центру щодо заохочення спеціалістів спеціалізованої соціальної служби (якщо вони є працівниками центру);
- готує проекти угод з державними та громадськими установами і організаціями, в тому числі із зарубіжними, щодо спільної діяльності з питань соціальної допомоги дітям, молоді, жінкам та різним категоріям сімей.

5. Фінансування спеціалізованої соціальної служби

5.1. Діяльність спеціалізованої соціальної служби фінансується центром соціальних служб для молоді, при якому вона створена, з бюджетних та позабюджетних надходжень (цільові фонди, благочинні внески тощо).
5.2. Додатковими джерелами фінансування молодіжних соціальних програм та заходів спеціалізованих соціальних служб можуть бути кошти, одержані від надання платних послуг (згідно з Положенням про порядок та умови надання платних послуг та Переліком платних послуг, які надаються державними закладами - центрами соціальних служб для молоді підприємствам, установам, організаціям за договорами, що затверджені наказом Міністерства України у справах сім'ї та молоді від 19 травня 1998 року N 186 (z0367-98) та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 5 червня 1998 року за N 367/2807).