УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ МОЛОДІ
Н А К А З
N 39 від 03.04.99
м.Київ
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді N 44 (v0044712-09) від 20.08.2009 )

Про затвердження Типового положення про консультативні пункти центру соціальних служб для молоді при військових комісаріатах, військових частинах, на збірних пунктах

Відповідно до Угоди про співпрацю між УДЦССМ та ГУВР Міністерства оборони України від 20 квітня 1998 року та з метою підвищення ефективності діяльності соціальних служб для молоді щодо надання соціально-психологічної допомоги допризовній та призовній молоді, військовослужбовцям строкової служби, військовослужбовцям, які звільняються з лав Збройних Сил України, військовослужбовцям та членам їх сімей НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Типове положення про консультативний пункт центру соціальних служб для молоді при військових комісаріатах, військових частинах, на збірних пунктах (додаток).
2. Директорам Республіканського (АР Крим), обласних, Київського та Севастопольського міських центрів соціальних служб для молоді привести діяльність консультативних пунктів центрів соціальних служб для молоді при військових комісаріатах, військових частинах, на збірних пунктах у відповідність до даного Типового положення.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника директора по соціальній роботі Шатохіну О.К.
Заступник Міністра -
директор центру
Р.Г.Драпушко

Додаток
до наказу УДЦССМ
від 3 квітня 1999 р. N 39

Типове положення про консультативний пункт центру соціальних служб для молоді при військових комісаріатах, військових частинах, на збірних пунктах

1. Загальні положення
1.1. Консультативний пункт при військових комісаріатах, військових частинах, на збірних пунктах - це спеціалізована служба центру соціальних служб для молоді.
1.2. Головна мета діяльності консультативного пункту - надання безкоштовної соціальної психолого-педагогічної, правової та інформаційної допомоги допризовній та призовній молоді, військовослужбовцям строкової служби, військовослужбовцям, які звільняються з лав Збройних Сил України, їх батькам, військовослужбовцям та членам їх сімей, працівникам військових комісаріатів, військових частин, збірних пунктів.
1.3. Консультативний пункт діє в рамках програми діяльності центрів соціальних служб для молоді з питань соціальної роботи з допризовною та призовною молоддю, військовослужбовцями строкової служби, військовослужбовцями та членами їх сімей, керується примірним положенням про спеціалізовану службу при центрах соціальних служб для молоді та даним типовим положенням.
1.4. До роботи у консультативному пункті залучаються кваліфіковані спеціалісти з числа працівників центру ССМ, а також волонтери, які пройшли відповідну підготовку та стажування під керівництвом фахівців центру соціальних служб для молоді.
1.5. Консультативний пункт працює згідно з графіком роботи, який затверджується директором центру ССМ і погоджується з керівництвом військового комісаріату, військової частини, збірного пункту.
2. Основними завданнями консультативного пункту центру ССМ при військових комісаріатах, військових частинах, на збірному пункті є:
2.1. Надання індивідуальної, групової соціальної психолого-педагогічної, юридичної та інформаційної допомоги допризовній та призовній молоді, військовослужбовцям строкової служби, військовослужбовцям, які звільняються з лав Збройних Сил України, їх батькам, військовослужбовцям та членам їх сімей.
2.2. Надання науково-методичної допомоги працівникам військових комісаріатів, військових частин, збірних пунктів (офіцеру-психологу військової частини, заступнику командира військової частини по виховній роботі, психологу військового комісаріату).
2.3. Організація системи підготовки волонтерів для роботи з допризовною та призовною молоддю, військовослужбовцями строкової служби, військовослужбовцями та членами їх сімей з числа учнів, студентів, представників громадських, благодійних та релігійних організацій.
3. Основними функціями консультативного пункту центру ССМ при військових комісаріатах, військових частинах, на збірних пунктах є:
3.1. Надання юридичних консультацій, проведення лекцій, бесід, зустрічей для допризовної та призовної молоді, військовослужбовців строкової служби військовослужбовців, які звільняються з лав Збройних Сил України, військовослужбовців та членів їх сімей щодо проходження служби в Збройних Силах України, захисту їхніх прав та інтересів.
3.2. Організація та проведення лекцій, відеолекторіїв, бесід, консультацій, тестувань з метою попередження та усунення негативних явищ (алкоголізму, наркоманії, захворювань, які передаються статевим шляхом, суіциду, нестатутних відносин, ухилення від військової служби тощо) серед допризовної та призовної молоді, військовослужбовців строкової служби, військовослужбовців та членів їх сімей.
3.3. Організація та проведення зустрічей, тематичних вечорів, "Днів відкритих дверей" з військовослужбовцями строкової служби, військовослужбовцями офіцерського складу, учасниками бойових дій, рекламно-інформаційних кампаній з метою формування позитивного відношення допризовної та призовної молоді до служби в Збройних Силах України.
3.4. Допомога офіцерам-психологам військових частин, психологам військкоматів у проведенні загальної психодіагностики особистості допризовника та призовника, солдат на визначення готовності до проходження строкової служби та контролю за процесом адаптації до неї (а саме: особистісних якостей, емоційно-вольової сфери, пізнавальних властивостей).
3.5. Проведення з військовослужбовцями та членами їх сімей психологічних тестувань з метою виявлення психологічних станів і властивостей особистості тощо.
3.6. Надання психологічних консультацій, проведення корекційних занять для юнаків допризовного та призовного віку, військовослужбовців строкової служби з метою підвищення психологічної стійкості до умов проходження служби в армії, зняття психологічного напруження, відновлення морально-психологічного потенціалу, а також для військовослужбовців та членів їхніх сімей щодо вирішення міжособистісних конфліктів, налагодження стосунків в сім'ї.
3.7. Організація та проведення консультацій, навчальних семінарів, круглих столів з офіцерським складом по виховній роботі, з офіцерами-психологами, психологами військкоматів щодо надання методичної допомоги з питань роботи з допризовною та призовною молоддю, військовослужбовцями строкової служби, тих, хто звільняється з лав Збройних Сил України, військовослужбовцями та членами їх сімей.
3.8. Надання інформаційних та правових консультацій батькам допризовників та призовників, військовослужбовців строкової служби, військовослужбовців, які звільняються з лав Збройних Сил України.
4. Штат консультативного пункту центру ССМ при військових комісаріатах, військових частинах, на збірних пунктах.
Штат консультативного пункту формується із штатних працівників центру, залучених спеціалістів, волонтерів.
5. Джерела фінансування консультативного пункту центру ССМ при військових комісаріатах, військових частинах на збірних пунктах.
Фінансування консультативного пункту здійснюється за рахунок коштів, які направлені на реалізацію соціальних програм по даному напрямку соціальної роботи, а також залучених коштів.
Надруковано: "Нормативно-правова база: діяльність центрів соціальних служб для молоді", К.: УДЦССМ, 1999 р.