ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
від 16.01.2019 р. N 151/6/99-99-12-01-02-15/ІПК
Державна фіскальна служба України відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення товариства, та у межах компетенції повідомляє таке.
Суб'єкт господарювання звертається до контролюючого органу з проханням надати консультацію щодо класифікації окремих видів алкогольних напоїв відповідно до УКТ ЗЕД.
Класифікація товарів для цілей митного оформлення здійснюється відповідно до УКТ ЗЕД (584а-18, 584б-18) , що є товарною номенклатурою Митного тарифу України і затверджена Законом України від 19 вересня 2013 року N 584-VII "Про Митний тариф України" (584-18) , Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД (584а-18, 584б-18) , приміток до розділів і груп та характеристик товарів, які визначаються на підставі товаросупровідних документів та інформації від виробника.
Відповідно до вимог УКТ ЗЕД (584а-18, 584б-18) спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт розглядаються у товарній позиції 2208.
У товарній підпозиції 2208 20 класифікуються спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду.
Згідно з міжнародним законодавством про контрольовані назви за походженням коньяком (cognac) може називатись напій, виготовлений на основі спиртів, отриманих у Франції, в департаментах Шаранта та Шаранта-Маритим та частини департаментів Дордоно та Де Севр. Найбільш відомими у світі є чотири фірми, що виготовляють біля 70 % всього об'єму коньяків Франції: "Енессі" (Henessy), "Мартель" (Martel), "Ремі Мартін" (Remi Martyn), "Курвуазьє" (Courvoisier). Крім цих фірм, у Франції існує багато інших коньячних домів з різним об'ємом виробництва.
Міцні напої виробництва інших країн за аналогічною технологією виробництва коньяку можуть називатись коньяками (кирилицею) тільки на внутрішньому ринку, у всіх інших випадках вони називаються бренді, арманьяк, виньяк тощо.
Отже, у товарних підкатегоріях 2208 20 12 00 та 2208 20 62 00 класифікуються тільки коньяки, виготовлені у вищезазначених департаментах Франції (cognac), всі інші міцні алкогольні напої, виготовлені на основі спиртів, одержаних шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду класифікуються у товарних підкатегоріях 2208 20 29 00 (у посудинах місткістю 2 л або менше) та 2208 20 89 00 (у посудинах місткістю білш як 2 л) згідно з УКТ ЗЕД (584а-18, 584б-18) .
Інші спиртові дистиляти, які не є продуктом дистиляції виноградних матеріалів або інших плодів (слив, груш, вишень, абрикосів, чорниці, малини, ожини, чорної, білої та червоної смородини, полуниць, яблук, включаючи спирти, одержувані з яблучного сидру), запашних трав, насіння, а також перегнані з продуктів ботанічна природа яких не встановлена у посудинах місткістю 2 л або менше розглядаються у товарній підкатегорії 2208 90 56 90, а у посудинах місткістю більш як 2 л 2208 90 77 00.
Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.