ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
29 травня 2013 р.Справа № 2а-251/12/1470
Категорія: 6.2.1 
Головуючий в 1 інстанції: Мельник О.М.
Одеський апеляційний адміністративний суд у складі:
головуючого судді Крусяна А.В.,
суддів Джабурії О.В., Шляхтицького О.І.,
розглянувши у порядку письмового провадження в місті Одесі апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2012 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2, ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 до Миколаївської обласної державної адміністрації про визнання протиправною бездіяльність, зобов'язання вчинити певні дії, -
В С Т А Н О В И В:
16.01.2012р. ОСОБА_2, ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5, ОСОБА_7, ОСОБА_9, ОСОБА_10 звернулися до суду з позовом до Миколаївської обласної державної адміністрації про визнати протиправною бездіяльність щодо незабезпечення прав на земельний пай; зобов'язання забезпечити право на земельний пай працівникам та пенсіонерам ДП ДГ "Реконструкція" шляхом реорганізації ДП ДГ "Реконструкція" в колективне сільгосппідприємство.
Постановою Миколаївського окружного адміністративного суду від 21.09.2012р. у задоволенні позовних вимог відмовлено.
Не погоджуючись з вказаними судовим рішенням ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду скасувати та ухвалити нову про задоволення позовних вимог.
Згідно з п.2 ч.1 ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції розглянув справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, оскільки у судове засідання, належним чином повідомлені про розгляд справи, не прибули сторони, які беруть участь у справі.
Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, законність та обґрунтованість судового рішення в межах апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що скарга задоволенню не підлягає.
Судом встановлено, що 27.09.2011 року представник позивачів звернувся до відповідача зі скаргою на бездіяльність органу державної влади про припинення бездіяльності та забезпечення рівності мешканців Березнегуватського району в реалізації прав на земельний пай.
03.11.2011 року відповідач роз'яснив, що ДП ДГ "Реконструкція" підпорядковане селекційно - генетичному інституту Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення НААНУ. Згідно із вимогами статті 5 Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств" зазначене підприємство відноситься до об'єктів освіти і науки і не підлягає приватизації. Для приватизації землі та майна підприємства необхідним є передача ДП ДГ "Реконструкція" до сфери управління Міністерства аграрної політики України.
Також, відповідач надав письмові докази звернень: до Президента Національної академії аграрних наук України від 24.03.2011 року №Б-569-11к щодо розгляду питання про приватизацію державного підприємства дослідне господарство "Реконструкція"; до директора селекційно-генетичного інституту Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення НААНУ від 09.03.2011 року №622/18-05-23/6-11 про звільнення директора ДП ДГ "Реконструкція" Березнегуватського району, в якому зазначено інформацію щодо проведення перевірки відповідачем та встановлення систематичних порушень керівництвом підприємства в сфері ротації культур в сівозміні та заниженні середньої заробітної плати і відсутність належного реагування; до Президента Національної академії аграрних наук України від 09.03.2011 року №622/18-05-23/6-11 про звільнення директора ДП ДГ "Реконструкція" Березнегуватського району.
Також відповідачем надано відповідь Національної академії аграрних наук України на звернення від 09.03.2011 року №622/18-05-23/6-11, згідно якого відповідача повідомлено, що 27.04.2011 року назначено балансову комісію, яка розгляне підсумки роботи господарства, перспективу його розвитку і дасть оцінку діяльності керівництва господарства, після чого буде вирішено питання щодо перебування на посаді директора ДП ДГ "Реконструкція" ОСОБА_11
Згідно із вимогами статті 5 Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств" зазначене підприємство відноситься до об'єктів освіти і науки і не підлягає приватизації.
Також відповідно до підпункту "є" пункту 4 статті 84 Земельного кодексу України до земель державної власності, які не можуть передаватися у приватну власність, належать земельні ділянки, які використовуються для забезпечення діяльності Національної академії наук України, державних галузевих академій наук.
Для приватизації землі та майна підприємства необхідно позитивно вирішити питання про передачу ДП ДГ "Реконструкція" до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Розпорядженням Березнегуватської райдержадміністрації від 05.02.2009 №109 зазначеному господарству надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою зі складання державного акта на право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 9343,995га.
На протязі 2009 - 2010 років технічна документація із землеустрою зі складання державного акта на право постійного користування земельною ділянкою в установленому законодавством порядку не затверджувалась, державний акт на право постійного користування земельною ділянкою ДП ДГ "Реконструкція" не видавався.
Розпорядженням Березнегуватської райдержадміністрації від 01.12.2010 №751 "Про втрату чинності розпорядження голови райдержадміністрації від 05.02.2009 №109 "Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання державного акта на право постійного користування", розпорядження від 05.02.2009 № 109 визнано таким, що втратило чинність.
Враховуючи вищенаведене, земельна ділянка використовується зазначеним підприємством без оформлених відповідно до вимог чинного законодавства правовстановлюючих документів.
Відповідно до вимог частини 3 статті 118 Земельного кодексу України громадяни - працівники державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, а також пенсіонери з їх числа, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні цих підприємств, установ та організацій, звертаються з клопотанням про приватизацію цих земель відповідно до сільської, селищної, міської ради або районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації.
Отже, приватизація землі та майна ДП ДГ "Реконструкція" можлива лише за умови надання згоди Національної академії аграрних наук України на передачу підприємства до сфери управління Міністерства аграрної політики України.
За таких обставин, судова колегія вважає, що суд першої інстанції при вирішенні справи вірно застосував норми матеріального права, тому в порядку ст. 200 КАС України постанова суду підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга залишенню без задоволення.
Керуючись ст.ст. 197, 198, 200, 205, 206 КАС України, суд, -
УХВАЛИВ:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2012 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.
Головуючий: Судді: