ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Головуючий у 1-й інстанції: Єрмічова В.В.
Суддя-доповідач:Франовська К.С.
УХВАЛА
Іменем України
"25" квітня 2013 р. Справа № 125/239/13-а
Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:
головуючого судді Франовської К.С.
суддів: Майора Г.І.
Шевчук С.М.,
розглянувши в письмовому провадженні апеляційну скаргу ОСОБА_3 на ухвалу Барського районного суду Вінницької області від "04" лютого 2013 р. у справі за позовом ОСОБА_3 до Судді Вищого адміністративного суду України Мойсюк М.І., Вищого адміністративного суду України, Судді Вінницького апеляційного адміністративного суду Драчук Т.О., Судді Вінницького апеляційного адміністративного суду Сало П.І., Вінницького апеляційного адміністративного суду, Вінницького окружного адміністративного суду, Держави Україна про оскарження дій та бездіяльності, стягнення майнової шкоди,
ВСТАНОВИВ:
У січні 2013 року ОСОБА_3 звернувся до Барського районного суду з даним позовом. Посилався на те, що відповідач, суддя Вищого адміністративного суду України Мойсюк М.І. в порушення вимог ст. 214 ч.2 КАС України перешкодив відкриттю касаційного провадження у справі №2а/0270/3466/12, включивши фальшиві дані в зміст ухвали ВАСУ від 24.10.12 р., про необґрунтованість поданої позивачем касаційної скарги вимогам закону, чим унеможливив касаційний розгляд справи судом.
Відповідач суддя Вінницького апеляційного адміністративного суду Драчук Т.О., зазначав позивач, в порушення вимог закону не розглянула його клопотання про звільнення від судового збору у справі №2а/0270/3466/12 у зв"язку з подачею апеляційної скарги, внесла фальшиві відомості в ухвалу про повернення апеляційної скарги.
Відповідач суддя Вінницького окружного адміністративного суду Сало П.І., вказується в позовній заяві, включив в текст ухвали від 24.07.12 р. у справі №2а/0270/3466/12 фальшиві відомості про предмет позову.
Ухвалою Барського районного суду Вінницької області від 04 лютого 2013 року у відкритті адміністративного провадження відмовлено з підстав, передбачених п.1 ч.1 ст. 109 КАС України.
В апеляційній скарзі ОСОБА_3 порушує питання про скасування ухвали у зв"язку з її невідповідністю вимогам закону.
Заслухавши доповідача, проаналізувавши правильність застосування судами норм процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Згідно статей 126, 129 Конституції України судді при здійсненні правосуддя незалежній підкоряються лише закону. Вплив на них у будь-який спосіб забороняється.
Відмовляючи у відкритті провадження за позовом ОСОБА_3, суд першої інстанції виходив з того, що суддя, як особа, що здійснює правосуддя, не може бути відповідачем у випадках коли оскаржуються процесуальні акти і дії суддів при здійсненні правосуддя, оскільки такі не належать до сфери управлінської діяльності. А тому відповідно до п.1 ч.1 ст. 109 КАС України у відкритті провадження судом було відмовлено .
Колегія суддів вважає, що такий висновок є правильним, з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, позивач оскаржує процесуальні дії суддів при здійсненні ними правосуддя у конкретній справі, в якій позивач є стороною. Тобто, позивачем фактично оскаржуються дії суддів, яка пов'язана із здійсненням правосуддя.
Відповідно до ст.ст. 126, 129 Конституції України судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону, вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється.
Крім того, згідно із статтею 55 Конституції України та роз'ясненнями, викладеними Верховним Судом України в п.п. 1, 4 постанови Пленуму "Про практику розгляду судами справ за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність органів місцевого самоврядування, юридичних, посадових і службових осіб у сфері управлінської діяльності, які порушують права і свободи громадян" (v0013700-97) , до суду можуть бути оскаржені лише ті рішення, дії чи бездіяльність посадових і службових осіб органів судової влади, які належать до сфери управлінської діяльності.
Перевірка процесуальної діяльності судді в іншій спосіб, ніж шляхом оскарження судових рішень в інстанційному порядку, є неприпустимою та такою, що порушує встановлені в державі принципи правосуддя.
Отже, порядок здійснення правосуддя регламентується відповідним процесуальним законодавством України. Процесуальні акти і дії суддів, які стосуються вирішення питань підвідомчості судам спорів, порушення і відкриття справ, підготовки їх до розгляду, судовий розгляд справ у першій інстанції, в апеляційному і касаційному порядку та прийняття по них судових рішень, належить до сфери правосуддя, і можуть бути оскаржені лише в судовому порядку відповідно до процесуального законодавства України. Пред'явлення позову до іншого суду першої інстанції з питань оскарження актів і дій суддів або судів, які стосуються правосуддя, неможливий.
Висновок, викладений в ухвалі суду відповідає роз'ясненням, наданими в пункті 4.2 рішення Конституційного Суду України від 23 травня 2001 року N 6-рп/2001 (v006p710-01) яким визначено, що відповідно до частини першої статті 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. При здійсненні правосуддя судді незалежні і підкоряються лише закону (частина перша статті 129 Конституції України). Виключно законами України визначаються судоустрій і судочинство. Порядок здійснення правосуддя регламентується відповідним процесуальним законодавством України. Процесуальні акти і дії суддів, які стосуються вирішення питань підвідомчості судам спорів, порушення і відкриття справ, підготовки їх до розгляду, судовий розгляд справ у першій інстанції, в касаційному і наглядовому порядку та прийняття по них судових рішень належать до сфери правосуддя і можуть бути оскаржені лише в судовому порядку відповідно до процесуального законодавства України. Позасудовий порядок оскарження актів і дій суддів, які стосуються здійснення правосуддя, неможливий.
Доводи апеляційної скарги правильність висновків суду не спростовують.
За таких обставин, судове рішення є законним та обґрунтованим, підстав для його скасування немає.
Керуючись ст.ст. 195, 197, 199, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд
УХВАЛИВ:
Апеляційну скаргу ОСОБА_3 залишити без задоволення, а ухвалу Барського районного суду Вінницької області від "04" лютого 2013 р. без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий суддя К.С. Франовська судді: Г.І. Майор С.М. Шевчук
Роздруковано та надіслано:
1- в справу
2 - позивачу ОСОБА_3 АДРЕСА_1