КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа: № 2а/2570/692/2012 
Головуючий у 1-й інстанції: Клопот С.Л.
Суддя-доповідач: Межевич М.В.
ПОСТАНОВА
Іменем України
"13" серпня 2012 р. м. Київ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs35333218) )
Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого -судді Межевича М.В., суддів Земляної Г.В. та Сорочка Є.О., за участю секретаря Галай Т.О., прокурора Хоменка В.М., представника Вертіївської сільської ради Теслик О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу Ніжинського міжрайонного прокурора на постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 05 березня 2012 р. у справі за адміністративним позовом Ніжинського міжрайонного прокурора Чернігівської області до Ніжинської районної державної адміністрації Чернігівської області, за участю третіх осіб - Вертіївської сільської ради Ніжинського району, Управління Держкомзему у Ніжинському районі Чернігівської області, ОСОБА_3 про визнання незаконним та скасування розпорядження,-
В С Т А Н О В И В:
Ніжинський мііжрайонний прокурор звернувся до суду з позовом до Ніжинської районної державної адміністрації Чернігівської області, за участю третіх осіб: Вертіївської сільської ради Ніжинського району, Управління Держкомзему у Ніжинському районі Чернігівської області, ОСОБА_3 про визнання незаконним та скасування розпорядження № 345 від 11.08.2011 року, яким надана згода ОСОБА_3 на складання проекту відведення земельної ділянки, орієнтовною площею 0,08 га на умові оренди для обслуговування та експлуатації нежитлової будівлі «кафе»в адмінмежах Вертіївської сільської ради Ніжинського району.
Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 05 березня 2012 р. у задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.
Не погоджуючись із зазначеною постановою, прокурор подав апеляційну скаргу, у якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, що призвело до невідповідності висновків суду фактичним обставинам справи, просить суд скасувати постанову та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Свої вимоги апелянт мотивує тим, що земельна ділянка щодо якої розпорядженням надано дозвіл ОСОБА_3 на розроблення проекту землеустрою на умовах оренди, знаходиться в межах с. Вертіївка і при цьому до цього часу по Вертіївській сільській раді не проведено розмежування земель державної та комунальної власності, а тому право на розпорядження зазначеною земельною ділянкою належить Вертіївській сільській раді.
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення прокурора, представника Вертіївської сільської ради, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Так, дійсно, суд першої інстанції дійшов висновку, що земельна ділянка, на яку претендує ОСОБА_3, перебуває у державній власності і саме Ніжинська райдержадміністрація має право нею розпоряджатись, в тому числі і вирішувати питання щодо надання згоди на складання проекту землевідведення її частини.
Встановлено та підтверджується матеріалами справи: що нежитлова будівля «кафе», про яку йде мова в оскаржуваному розпорядженні, розташована за адресою: Ніжинський р-н., с. Вертіївка, вул. Київська, 6; що загальна площа будівлі складає 65,1 кв.м; що попереднім власником зазначеної нежитлової будівлі для її обслуговування використовувалася земельна ділянка площею 100 кв.м, тобто -0,01 га на підставі Державного акта НП право постійного користування землею серії 1-ЧН № 016554, виданого Вертіївською сільською радою 05.04.1999 року; що спірна земельна ділянка починається від урізу асфальтної частини автомобільної дороги Кіпті-Глухів-Бачівськ, при її проходженні через с.Вертіївка і що в користуванні Служби автомобільних доріг Чернігівської області знаходиться лише ті землі, які вказані в Державному акті від 12.10.2004 року.
А відповідно до ст. 377 Цивільного кодексу України та ч. 2 ст. 120 Земельного кодексу України, якщо жилий будинок, будівля обо споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває в користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.
Як вбачається з матеріалів справи, Вертіївська сільська рада своїм рішенням ще 12.05.2011 року спірну земельну ділянку включила до переліку земельних ділянок, право оренди яких повинно бути продано на земельних торгах
Отже, надання в оренду ОСОБА_3 земельної ділянки площею понад 0,01 га повинно відбуватися з додержанням вимог ч.2 ст.124, ст.151 та глави 21 Земельного кодексу України (2768-14) , тобто за наслідками проведення земельних торгів та з дотриманням порядку погодження питань, пов'язаних з вилученням (викупом) земельних ділянок.
Вказані порушення, а також посилання на необгрунтування розміру, призначення земельної ділянки та незазначення її місця розташування, викладені у повідомленні № 02-04/669 від 03.02.2012 року Головного управліеея Держкомзему у Чернігівській області, яка проводила позапланову перевірку дотримання вимог земельного законодавства при видачі відповідачем спірного розпорядження.
Крім того, згідно даних Технічної документації по грошовій оцінці земель с. Вертіївка Ніжинського району Чернігівської області, затвердженої розпорядженням голови Ніжинської районної державної адміністрації № 486 від 16.12.1999 року та Технічної документації із нормативно-грошової оцінки земель с. Вертіївка Ніжинського району Чернігівської області, затвердженої рішенням 4 сесії 6 скликання Вертіївської сільської ради від 18.01.2011 року земельна ділянка знаходиться в межах с. Вертіївка.
Доказів того, що спірна земельна ділянка перебувала або перебуває в користуванні Служби автомобільних доріг Чернігівської області та відноситься до земель транспорту відповідач не надав.
А з врахуванням того, що розмежування земель державної та комунальної власності у населеному пункті Вертіївка не здійснено, то відповідно до п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України (2768-14) розпорядження ними в межах населених пунктів здійснюють відповідні ради.
Наведене свідчить про те, що при винесенні оскаржуваного розпорядження Ніжинська районна державна адміністрація вийшла за межі наданих їй повноважень.
Відповідно до ст. 3 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єтів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та успосіб, що передбачені Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України; з використанням повноваження, з метою, з якою це повноваження надано; обгрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправидливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.
Враховуючи наведене, суд апеляційної інстанції вважає, що розпорядження № 345 від 11.08.2011 року Ніжинської районної державної адміністрації, яким надано дозвіл ОСОБА_3 на складання проекту відведення земельної ділянки, орієнтовною площею 0,08 га на умові оренди для обслуговування та експлуатації нежитлової будівлі «кафе «Росич» в адмінмежах Вертіївської сільської ради Ніжинського району є неправомірним та підлягає скасуванню.
Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 198, п. 1 та ст. 202 КАС України - за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції скасовує її та приймає нову, якщо визнає, що судом першої інстанції неповно з'ясовано обставини, що мають значення для справи та порушено норми матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст. ст. 160, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України, суд -
П О С Т А Н О В И В :
Апеляційну скаргу Ніжинського міжрайонного прокурора Чернігівської області задовольнити частково.
Постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 05 березня 2012 р. скасувати.
Прийняти нову постанову, якою позов Ніжинського міжрайонного прокурора Чернігівської області задовольнити.
Визнати незаконним та скасувати розпорядження Голови Ніжинської районної державної адміністрації № 345 від 11.08.2011 року.
постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складення в повному обсязі шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий суддя
Судді:
Межевич М.В.
Земляна Г.В.
Сорочко Є.О.