Головуючий у 1 інстанції - Москаленко В.В.
Суддя-доповідач - Лях О.П.
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15 березня 2012 року справа №2а-1502/11/1224
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs27359852) )
приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26
Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:
судді-доповідачаЛях О.П.
суддівПопова В.В., Горбенко К.П.
розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжному Луганської області на постанову Рубіжанського міського суду Луганської області від 05 грудня 2011 р. у справі № 2а-1502/11/1224 за позовом ОСОБА_2 в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3 до Управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжному Луганської області про визнання дій неправомірними та зобовязання вчинити певні дії, -
В С Т А Н О В И В :
Позивачка звернулась до суду з позовом в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3 до Управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжному Луганської області про зобовязання Управління Пенсійного Фонду України в м. Рубіжне Луганської області призначити ОСОБА_3 пенсію у звязку з втратою годувальника з урахуванням стажу роботи померлого годувальника з 15.03.1989 року по 20.01.1992 року, починаючи з 21 жовтня 2011 року.
Постановою суду першої інстанції позовні вимоги позивача за вищезазначеним позовом задоволено. Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в місті Рубіжне Луганської області призначити ОСОБА_3 пенсію у звязку з втратою годувальника ОСОБА_4 з 21 жовтня 2011 р.
Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просив постанову суду першої інстанції скасувати, постановити нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи.
Сторони в судове засідання не зявились, про дату, час та місце апеляційного розгляду були повідомлені належним чином.
Колегія суддів, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, вважає що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько ОСОБА_3 - ОСОБА_4.
02.11.2011 року позивач звернулася з заявою до Управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжне Луганської області про призначення пенсії її дочці ОСОБА_3 у звязку з втратою годувальника.
Відповідач, листом від 09.11.2011 року №409/4-14 відмовив у призначенні пенсії, посилаю чись на те, що згідно ст. 32 Закону України "Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування" для призначення пенсії у звязку з втратою годувальника страховий стаж ОСОБА_4 повинен складати 10 років, натомість він складає 9 років 9 місяців 24 дні. Період роботи з 15.03.1989 року по 20.01.1992 рік у кооперативі "Ускорение" відповіда чем не враховано до стажу його стажу з підстав порушення Інструкції про порядок ве дення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерств праці, юстиції та соціального захисту населення України № 58 від 29.07.1993 року (z0110-93) . Також УПФ України в м. Рубіжне зазначає, що згідно п. 3 Постанови КМУ від 12.08.1993 року за № 637 (637-93-п) "Про за твердження порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній", у тих випадках, коли в трудо вій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про пе ріод роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки з наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.
Згідно з частиною 1 ст. 36 Закону України "Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування" пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону, - незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.
Згідно з ст. 32 Закону України "Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування" особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією, зокрема, для інвалідів II та III груп від 43 років до досягнення особою 45 років включно - 10 років.
Сторонами не заперечується, що ОСОБА_4 перебував на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України як інвалід 2 групи з 25.06.2011 року.
Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17 серпня 1993 р. за N 110 передбачено, що записи виконуються акуратно, ручкою кульковою або з пером, чорнилами чорного, синього або фіолетового кольорів, і завіряються печаткою запис про звільнення, а також відомості про нагородження та заохочення.
Таким чином колегія суддів приймає до уваги те, що в трудовій книжки ОСОБА_4 відсутні будь-які очевидні виправлення та застереження щодо недійсності записів під №№ 9-10.
З огляду на викладене колегія суддів погоджується із висновками суду першої інстанції щодо обґрунтованості позовних вимог.
Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, а тому відсутні підстави для зміни або скасування судового рішення.
Керуючись ст. ст. 195, 197, п.1 ч.1 ст. 198, ст. 200, п.1 ч.1 ст. 205, ст. 206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -
У Х В А Л И В :
Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжному Луганської області на постанову Рубіжанського міського суду Луганської області від 05 грудня 2011 р. у справі № 2а-1502/11/1224 за позовом ОСОБА_2 в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3 до Управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжному Луганської області про визнання дій неправомірними та зобовязання вчинити певні дії залишити без задоволення.
Постанову Рубіжанського міського суду Луганської області від 05 грудня 2011 р. у справі № 2а-1502/11/1224 за позовом ОСОБА_2 в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3 до Управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжному Луганської області про визнання дій неправомірними та зобовязання вчинити певні дії залишити без змін.
ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду набирає законної сили через п'ять днів після направлення їх копій особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів після набрання законної сили.
Колегія суддів :
О.П. Лях
В.В. Попов
К.П. Горбенко