ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
' про відмову в відкритті апеляційного провадження '
02 лютого 2012 року справа №2а-6500/10/1211
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs29681568) )
' Приміщення суду за адресою: м. Донецьк бульвар Шевченка, 26 '
Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: Гімона М.М., Василенко Л.А., Карпушової О.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання про поновлення строку Управління Пенсійного фонду України в м. Красному Лучі Луганської області на апеляційне оскарження постанови Краснолуцького міського суду Луганської області від 28 грудня 2010 р. у справі № 2а-6500/10/1211 за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м. Красному Лучі Луганської області про зобов’язання вчинити певні дії, -
ВСТАНОВИВ:
До Донецького апеляційного адміністративного суду надійшла адміністративна справа № 2а-6500/10/1211 разом з апеляційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в м. Красному Лучі Луганської області. Апелянтом також ставиться питання щодо поновлення строку на апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції.
Відповідно до частини 2 статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.
З матеріалів справи вбачається, що представник відповідача був присутнім в судовому засіданні під час проголошення повного тексу постанови від 28 грудня 2010 року (арк. справи 17, 18).
Таким чином, перебіг строку на апеляційне оскарження постанови починає спливати з дня її проголошення.
Апеляційна скарга Управління Пенсійного фонду України в м. Красному Лучі Луганської області до суду першої інстанції згідно штампу вхідної кореспонденції надійшла 08.11.2011 року (докази про надіслання апеляційної скарги поштою в матеріалах справи відсутні), тоді як останнім днем для подання апеляційної скарги було 10.01.2011 року. Тобто строк на апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції пропущено.
Враховуючи те, що відповідно до частини 2 статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а апелянт з моменту проголошення подав апеляційну скаргу більш ніж через 10 днів, колегія суддів вважає, що скаржником не надано належних доказів щодо неможливості своєчасно надіслати суду першої інстанції апеляційну скаргу.
Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 грудня 2011 року про призначення до розгляду заяви про поновлення строку, апелянту надавалась можливість надати докази щодо дати отримання копії оскаржуваного судового рішення.
25.01.2012 року від апелянта були надані додаткові пояснення до апеляційної скарги в яких він посилається на те, що строки на апеляційне оскарження були пропущенні, у зв’язку з тим, що спеціалісти юридичного відділу в 2011 році знаходилися на лікарняному, у відпустках та відрядженнях.
Колегія суддів вважає наведені апелянтом причини пропущення стоку на апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції не є поважними, оскільки апелянт є суб’єктом владних повноважень, має достатній штат працівників та повинен добросовісно виконувати і використовувати свої процесуальні права.
На теперішній час, будь-яких доказів та будь-яких інших підстав для визнання поважності причин пропуску строку апеляційного оскарження заявник не надав.
Враховуючи те, що заявник не навів та не надав належних доказів та обґрунтувань неможливості своєчасно підготувати та направити до суду першої інстанції апеляційну скаргу, то колегія суддів вважає відсутніми підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження.
Відповідно до ч. 4 ст. 189 КАС України в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку здійснення судочинства" від 20 грудня 2011 року № 4176 (4176-17) , що набрав чинності з 15 січня 2012 року, якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, суддя-доповідач відмовляє у відкритті апеляційного провадження. Дана норма підлягає застосуванню у межах спірних відносин відповідно до частини другої статті 5 КАС України.
Враховуючи те, що апелянту ухвалою апеляційного суду від 23.12.2011 року надавалась можливість надати докази щодо поважності причин пропущення строку на апеляційне оскарження постанови, однак апелянтом їх надано не було, суд дійшов до висновку про необхідність визнати причинити щодо пропуску строку неповажними та відмовити відповідачу у відкритті апеляційного провадження.
Керуючись статтями 24, 102, 186, 189, 211, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, -
УХВАЛИВ:
Підстави Управління Пенсійного фонду України в м. Красному Лучі Луганської області щодо поважності причин пропущення строку на апеляційне оскарження постанови Краснолуцького міського суду Луганської області від 28 грудня 2010 р., визнати неповажними.
Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Управління Пенсійного Фонду України в м. Красному Лучі Луганської області на постанову Краснолуцького міського суду Луганської області від 28 грудня 2010 р. у справі № 2а-6500/10/1211 за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м. Красному Лучі Луганської області про зобов’язання вчинити певні дії.
ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту постановлення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів.
Колегія суддів
М.М. Гімон
Л.А. Василенко
О.В. Карпушова