Автозаводський районний суд м. Кременчука
ПОСТАНОВА
Іменем України
16 грудня 2008 р.
Справа: № 2а-405/2008р.
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs31810276) ) ( Додатково див. постанову Харківського апеляційного адміністративного суду (rs4602478) )
Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області в складі:
головуючого - судді Кривич Ж.О.,
при секретарі - Чихаріній В.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради М.Кременчука Полтавської області про визнання неправомірною бездіяльність відповідача та стягнення недоотриманої суми щорічної разової грошової допомоги за 2008 рік, -
ВСТАНОВИВ:
Позивач ОСОБА_1 звернувся в липні 2008 року до суду із зазначеним позовом до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м. Кременчука Полтавської області.
Вказував що він є учасником бойових дій. Відповідно до ч.5 ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" має право на щорічну - до 5 травня - разову грошову допомогу у розмірі п"яти мінімальних пенсій за віком. За 2008 рік недоотримав щорічної допомоги в сумі 2 095 грн. 00 коп.
В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав, та просив їх задовольнити в повному обсязі, посилаючись на підстави та обставини, викладені в позовній заяві.
Представник відповідача - Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради М.Кременчука Полтавської області Покотило В.В. позов не визнав, та пояснив, що ч.3 ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що мінімальний розмір пенсій за віком застосовується виключно для визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим Законом.
Кабінетом Міністрів України 03.01.2002 року прийнято постанову №1 " Про підвищення розмірів пенсій та інших соціальних виплат окремим категоріям пенсіонерів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів державного бюджету" (1-2002-п) . Пункт 2 зазначеної постанови визначає, що розрахунок підвищень, передбачених Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) проводиться виходячи з розміру 19 грн. 91 коп. Крім того, при підвищенні розміру пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) , які були врегульовані постановами КМУ від 13.03.2002 року №279 (279-2002-п) , від 15.04.2003 року №544 (544-2003-п) , визначалось, що збільшення мінімального розміру пенсій не застосовується для визначення розміру надбавок, підвищень та інших доплат до пенсій.
Відповідно до п.5 ст. 51 Бюджетного кодексу України, розпорядники бюджетних
коштів беруть бюджетні зобов"язання та проводять видатки тільки в межах бюджетних асигнувань, встановленими затвердженими кошторисами.
Представник третьої особи - Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області в судове засідання не прибув з невідомих суду причин. Про час та день розгляду справи повідомлявся належним чином.
Суд, заслухавши пояснення позивача, представника відповідача - Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради М.Кременчука Полтавської області, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.
Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є учасником бойових дій, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_1, виданим 04 квітня 2003 року.
Управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради М.Кременчука Полтавської області на підставі ч.5 ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо виплати щорічної - до 5 травня - разової грошової допомоги, як учаснику бойових дій, ОСОБА_1., виплачувалась в 2008 році в розмірах, встановлених Постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2008р. №183 (183-2008-п) "Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується в 2008 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) та "Про жертви нациських переслідувань"".
П.1 ст. 92 Конституції України встановлено, що виключно Законами України визначаються права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод, основні обов"язки громадянина.
Згідно з ч.2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов"язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Відповідно до ч.5 ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п"яти мінімальних пенсій за віком.
Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) ; ст.62 Закону України "Про державний бюджет на 2008 рік", мінімальна пенсія за віком, станом на 01.04.2008р. становила 481 грн. 00 коп.
Таким чином, щорічна виплата разової грошової допомоги у 2008 році ОСОБА_1., повинна складати - 2 405 грн.
До 05.05.2008 року позивач отримав цю допомогу у розмірі 310 грн.; недоплачена сума становить 2 095 грн.
Доводи відповідача про те, що виплата щорічної разової допомоги до 5 травня позивачу має здійснюватись на підставі Постанови КМУ " Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується в 2008 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) та "Про жертви нациських переслідувань"" № 183 від 12.03.2008 року (183-2008-п) , суд не прийняв до уваги, оскільки ч.2 ст. 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України (254к/96-ВР) та Законами України.
Рішенням Конституційного Суду України №10-рп від 22.05.2008 року (v010p710-08) (справа щодо предмета та змісту Закону України про Державний бюджет України) визнані неконституційними положення пункту 20 розділу II Закону України "Про державний бюджет України на 2008 рік" (107-17) , за яким виплата щорічної разової допомоги відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) учасникам бойових дій здійснюється у розмірі 310 грн.
З огляду на вищевказане, виходячи із загальних засад пріоритетності Законів
України над урядовими нормативно-правовими актами, при вирішенні даного спору, суд знайшов необхідним застосувати саме ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
Таким чином, позивач має право на отримання щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, у розмірі п"яти мінімальних пенсій за віком у 2008р. згідно вимог ч.5 ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і перерахування сум допомоги відповідачем - Управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м.Кременчука Полтавської області за вказаний позивачем період не проводилось.
Зважаючи на те, що обрахування розмірів допомоги входить у перелік повноважень відповідача - Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м.Кременчука Полтавської області, суд вважає, що необхідно зобов"язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м.Кременчука Полтавської області виплатити ОСОБА_1., недоотримані суми щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2008 р. в розмірі, передбаченому ч.5 ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", виходячи з кратного розміру мінімальної пенсії за віком відповідно до Закону України "Про державний бюджет на 2008 рік" (107-17) та ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".
Керуючись ст.ст. 19, 22, 55, 92 Конституції України, ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", ст.ст. 86, 160- 163 КАС України, суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м.Кременчука Полтавської області про визнання неправомірною бездіяльність відповідача та стягнення недоотриманої суми щорічної разової грошової допомоги за 2008 рік - задовольнити.
Визнати бездіяльність Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м.Кременчука Полтавської області неправомірною.
Зобов"язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Автозаводської районної ради м.Кременчука Полтавської області перерахувати та виплатити ОСОБА_1 недоплачену щорічну одноразову допомогу за 2008 рік з урахуванням розміру мінімальної пенсії за віком відповідно до Закону України "Про державний бюджет на 2008 рік" та ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".
постанова може бути оскаржена до Харківського Апеляційного Адміністративного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука шляхом подання заяви про апеляційне оскарження постанови протягом десяти днів з дня проголошення та апеляційної скарги на постанову суду протягом двадцяти днів з дня подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду.
постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження, апеляційної скарги у випадку їх спільного чи окремого неподання або розгляду справи Харківським Апеляційним Адміністративним судом, якщо постанову не скасовано.