УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 12 січня 1996 року N 63
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ
N 1568 ( 1568-2000-п ) від 20.10.2000 )
Про затвердження Типового положення про інспекцію заготівель
і якості сільськогосподарської продукції обласної,
Севастопольської міської державної адміністрації
Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:
1. Затвердити Типове положення про інспекцію заготівель і
якості сільськогосподарської продукції обласної, Севастопольської
міської державної адміністрації, що додається.
2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Кабінету
Міністрів України від 22 листопада 1993 р. N 941 ( 941-93-п ) "Про
затвердження Положення про інспекцію заготівель та якості
сільськогосподарської продукції обласної, Севастопольської міської
державної адміністрації" (ЗП України, 1994 р., N 4, ст.79).
Прем'єр-міністр України Є.МАРЧУК
Міністр
Кабінету Міністрів України В.ПУСТОВОЙТЕНКО
Інд.22
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 12 січня 1996 р. N 63
ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ
про інспекцію заготівель і якості сільськогосподарської
продукції обласної, Севастопольської міської державної
адміністрації
1. Інспекція заготівель і якості сільськогосподарської
продукції обласної, Севастопольської міської державної
адміністрації (далі - інспекція) є місцевим органом державної
виконавчої влади, що утворюється головою обласної,
Севастопольської міської державної адміністрації і
підпорядковується голові цієї адміністрації та Мінсільгосппроду.
Інспекція в межах своєї компетенції сприяє проведенню
державної політики з питань заготівель і якості
сільськогосподарської продукції, здійснює державний нагляд за
дотриманням товаровиробниками, заготівельними організаціями і
підприємствами стандартів, технічних умов та інших вимог,
пов'язаних з якістю і сертифікацією сільськогосподарської
продукції.
2. Інспекція у своїй діяльності керується Конституцією
України ( 888-09 ), Конституційним Договором між Верховною Радою
України та Президентом України ( 1к/95-ВР ), законами України,
постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями
Президента України, декретами, постановами і розпорядженнями
Кабінету Міністрів України, наказами Мінсільгосппроду, рішеннями
голови обласної (міської) державної адміністрації та відповідного
представницького органу, прийнятими в межах його компетенції, а
також цим Положенням.
3. Основними завданнями інспекції є:
проведення разом із підприємствами та установами
агропромислового комплексу і науковими установами маркетингових
досліджень тенденції ринку сільськогосподарської продукції,
прогнозування обсягів її виробництва, вартісних та якісних
показників, шляхів реалізації, порядку формування державних і
регіональних фондів;
організація заготівлі сільськогосподарської продукції для
державних і регіональних фондів, контроль за виконанням її
поставок за міжурядовими угодами, областям, яким надаються
дотації, спецспоживачам та населенню, що проживає на території,
яка зазнала радіоактивного забруднення внаслідок аварії на
Чорнобильській АЕС;
здійснення державного контролю за дотриманням виробниками,
заготівельними підприємствами і організаціями стандартів,
технічних умов та інших вимог, пов'язаних з якістю і сертифікацією
сільськогосподарської продукції;
здійснення контролю за збереженням державних хлібних ресурсів
та іншої сільськогосподарської продукції, що надходить до
державних ресурсів.
4. Інспекція відповідно до покладених на неї завдань:
1) бере участь у формуванні обсягів сільськогосподарської
продукції і сировини, що поставляються для державних і
регіональних потреб, та вносить пропозиції щодо економічного
стимулювання продажу продукції в державні ресурси;
2) контролює правильність приймання і визначення
заготівельними підприємствами і організаціями якості
сільськогосподарської продукції, що закуповується у виробників,
дотримання правил її зберігання, проведення своєчасних розрахунків
за неї;
3) здійснює контроль за цільовим використанням фінансових і
матеріально-технічних ресурсів, що виділяються для стимулювання
сільськогосподарських виробників за продану в державні ресурси
продукцію;
4) дає висновки щодо спірних питань, які виникають у процесі
приймання продукції між заготівельними підприємствами та
організаціями і сільськогосподарськими виробниками стосовно оцінки
її якісних та кількісних показників;
5) прогнозує тенденції ринку, обсяги виробництва та товарні
ресурси сільськогосподарської продукції і вносить відповідні
пропозиції керівництву обласної (міської) державної адміністрації;
6) здійснює нагляд за якістю і екологічною чистотою
продукції, що реалізується на внутрішньому і зовнішньому ринку, в
тому числі через аграрну біржу;
7) подає сільськогосподарським виробникам, заготівельним
підприємствам і організаціям допомогу та надає необхідні
інформаційні послуги;
8) готує пропозиції щодо можливості звільнення
сільськогосподарських виробників від майнової відповідальності у
разі невиконання зобов'язань за контрактами (договорами) внаслідок
стихійного лиха або з вини заготівельника;
9) розглядає і узагальнює пропозиції щодо внесення змін і
доповнень до нормативно-технічної документації з питань заготівель
і якості сільськогосподарської продукції;
10) здійснює інші функції відповідно до законодавства.
5. Інспекція має право:
1) залучати спеціалістів інших підрозділів обласної (міської)
державної адміністрації, підприємств, установ і організацій,
об'єднань громадян (за погодженням з їхніми керівниками) для
розгляду питань, що належать до її компетенції;
2) одержувати в установленому законодавством порядку від
інших підрозділів обласної (міської) державної адміністрації,
представницьких органів, органів місцевого самоврядування,
підприємств, установ і організацій інформацію, документи та інші
матеріали, а від місцевих органів державної статистики -
безоплатно статистичні дані, необхідні для виконання покладених
на інспекцію завдань;
3) скликати в установленому порядку наради з питань, що
належать до її компетенції.
6. Інспектор заготівель і якості сільськогосподарської
продукції під час виконання покладених на нього завдань має право:
1) перевіряти дотримання сільськогосподарськими виробниками,
заготівельними підприємствами і організаціями незалежно від форм
власності стандартів, технічних умов та інших нормативних
документів у процесі заготівлі, торгівлі, відвантаження,
зберігання продукції та проведення розрахунків за неї;
2) давати керівникам заготівельних підприємств і організацій
та сільськогосподарським виробникам, що поставляють продукцію в
державні ресурси, незалежно від форм власності обов'язкові для
виконання розпорядження про усунення виявлених порушень
стандартів, технічних умов та вимог інших нормативних документів;
3) забороняти здачу-приймання та відвантаження
сільськогосподарської продукції, що не відповідає вимогам
стандартів, технічних умов та інших нормативних документів;
4) передавати правоохоронним органам матеріали про порушення,
що мають ознаки злочину;
5) використовувати в установленому порядку для визначення
якості сільськогосподарської продукції лабораторії підприємств і
організацій, які здійснюють заготівлю цієї продукції, у разі
виникнення спірних питань;
6) відбирати безоплатно у виробників, заготівельних і
збутових підприємств і організацій незалежно від форм власності
зразки сільськогосподарської продукції для перевірки на
відповідність її якості стандартам, технічним умовам та вимогам
інших нормативних документів.
Державний інспектор заготівель і якості сільськогосподарської
продукції має печатку з найменуванням інспекції та своєї посади.
7. Інспекція у процесі виконання покладених на неї завдань
взаємодіє з іншими підрозділами обласної (міської) державної
адміністрації, представницькими органами та органами місцевого
самоврядування, а також підприємствами, установами і
організаціями, об'єднаннями громадян.
8. Інспекцію очолює начальник, який призначається на посаду і
звільняється з посади головою обласної (міської) державної
адміністрації за погодженням з Міністром сільського господарства і
продовольства.
Начальник має заступника, який за його поданням, погодженим з
Міністром сільського господарства і продовольства, призначається
на посаду і звільняється з посади головою обласної (міської)
державної адміністрації.
9. Начальник інспекції:
здійснює керівництво інспекцією, несе персональну
відповідальність за виконання покладених на інспекцію завдань,
визначає ступінь відповідальності заступника начальника, а також
працівників інспекції;
затверджує структуру і штатний розпис інспекції в межах
встановлених граничної чисельності і фонду оплати праці;
призначає на посаду і звільняє з посади працівників
інспекції;
затверджує функціональні обов'язки працівників інспекції;
видає у межах своєї компетенції накази, організує і контролює
їх виконання;
розпоряджається коштами в межах затвердженого кошторису
витрат на утримання інспекції.
10. Накази начальника інспекції, у разі порушення прав
громадян, представницьких органів та органів місцевого
самоврядування, підприємств, установ і організацій можуть бути
оскаржені в судовому порядку.
11. Інспекція утримується за рахунок коштів державного
бюджету.
Граничну чисельність, фонд оплати праці працівників та
видатки на утримання інспекції затверджує голова обласної
(міської) державної адміністрації.
12. Інспекція є юридичною особою, має самостійний баланс,
рахунки в установах банку, печатку із зображенням Державного герба
України та своїм найменув