УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 273 від 12.06.2002
м. Київ
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства промислової політики N 454 (v0454581-04) від 16.09.2004 )

Щодо реалізації порядку погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства промислової політики N 23 (v0023581-03) від 23.01.2003 N 484 (v0484581-03) від 21.11.2003 N 59 (v0059581-04) від 06.02.2004 )
З метою реалізації Закону України "Про металобрухт" (619-14) , що регулює відносини у сфері операцій з металобрухтом, який є важливою стратегічною та енергозберігаючою сировиною для металургійного виробництва, і для забезпечення захисту інтересів підприємств вітчизняної металургійної галузі щодо забезпечення її цим видом сировини НАКАЗУЮ:
1. Створити в Мінпромполітики постійно діючу комісію з питань погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом (далі - комісія) і затвердити її у складі:
Федяєв А.Г - голова комісії, заступник Міністра
Грановський В.К. - директор Департаменту металургійної промисловості, член комісії
Петровський Ю.О. - директор Департаменту зовнішньоекономічних зв'язків, член комісії
Бурлаченко С.Г. - заступник начальника юридичного управління, член комісії
Абросімов М.І. - заступник директора Департаменту металургійної промисловості, член комісії
Катунін В.М. - начальник управління кольорових та дорогоцінних металів, член комісії
Деркач Ю.В. - заступник директора Департаменту зовнішньоекономічних зв'язків, секретар комісії
Власюк В.С. - директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза", член комісії
Бондаренко В.І. - старший оперуповноважений в особливо важливих справах ГУ ДСБЕЗ МВС України, член комісії (за згодою)
Куліченко В.А. - президент української асоціації вторинних металів, член комісії (за згодою)
Гізенко М.В. - генеральний директор концерну "Укркольормет", член комісії (за згодою)
Терещенко В.П. - виконавчий директор Української асоціації підприємств чорної металургії, член комісії (за згодою)
Харахулах В.С. - генеральний директор Виробничогосподарського об'єднання "Металургпром", член комісії (за згодою)
Наконечний В.Я. - радника Міністра, член комісії.
( Пункт 1 в редакції Наказу Міністерства промислової політики N 23 (v0023581-03) від 23.01.2003; із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства промислової політики N 484 (v0484581-03) від 21.11.2003, N 59 (v0059581-04) від 06.02.2004 )
2. Затвердити Положення про постійно діючу комісію з питань погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом. Комісії керуватись в роботі цим Положенням (додається).
3. Комісії систематично аналізувати стан організації роботи з питань експорту металобрухту, процедури погодження контрактів (договорів) на експорт брухту та відходів чорних металів (група 7204 за УКТ ЗЕД), здійснювати заходи по підвищенню ефективності використання металобрухту, виходячи із необхідності додержання умов балансу споживання металобрухту в Україні, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.12.99 N 1395-р (1395-99-р) .
4. Департаменту металургійної промисловості та Управлінню кольорових та дорогоцінних металів із залученням виробничо-господарського об'єднання "Металургпром" та (або) Української асоціації підприємств чорної металургії і Української асоціації вторинних металів здійснювати аналіз потенційних запасів та складати щорічно баланс утворення та споживання брухту чорних металів, виходячи з необхідних обсягів виробництва сталі в Україні.
( Абзац перший пункту 4 в редакції Наказу Міністерства промислової політики N 23 (v0023581-03) від 23.01.2003 )
Баланс утворення та споживання брухту чорних металів на наступний рік затверджувати наказами Мінпромполітики в два етапи:
- на перше півріччя не пізніше 15 грудня попереднього року;
- на друге півріччя не пізніше 15 червня поточного року.
5. Департаменту зовнішньоекономічних зв'язків приймати від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності документи щодо погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом згідно з Порядком погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом, затвердженим наказом Мінпромполітики від 29.03.2002 N 144 (z0400-02) , що зареєстрований в Міністерстві юстиції 26.04.2002 за N 400/6688, перевіряти їх комплектність, опрацьовувати з Департаментом металургійної промисловості і Управлінням кольорових та дорогоцінних металів, готувати на розгляд комісії та оформляти рішення комісії.
Для отримання погодження суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності України - резидент, що є стороною відповідального зовнішньоекономічного контракту (договору), має подати до Мінпромполітики такі документи:
лист-звернення щодо отримання погодження (за довільною формою);
завірену копію контракту (договору) з нерезидентами (якщо текст контракту викладений іноземною мовою, заявник додає письмовий переклад документа українською мовою, завірений установою, яка має право на здійснення офіційних перекладів);
завірену копію ліцензії на заготівлю, переробку металобрухту чорних металів;
завірену копію документа уповноваженого згідно з чинним законодавством України органом щодо визначення якості та відповідності згідно з ГОСТом 16482-70 "Метали чорні вторинні (терміни та визначення)" та ГОСТом 2787-75 "Метали чорні вторинні", визначення кодів товару згідно з УКТ ЗЕД та походженням товару (документ видає Торгово-промислова палата, регіональні ТПП);
оригінал висновку щодо відповідності цінових умов зовнішньоекономічного контракту (договору) кон'юнктурі ринку, виданий спеціалізованою експертною установою (ДП "Укрпромзовнішекспертиза", Держзовнішінформ);
інформацію щодо відповідності заявленого суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності обсягу експорту його виробничим і експортним можливостям по фактичних результатах роботи на внутрішньому і зовнішньому ринках та виходячи із затвердженого Міністерством балансу утворення і споживання металобрухту (лист Української асоціації вторинних металів, узгоджений з Виробничо-господарським об'єднанням "Металургпром" та (або) Українською асоціацією підприємств чорної металургії).
( Абзац пункту 5 в редакції Наказу Міністерства промислової політики N 23 (v0023581-03) від 23.01.2003 )
6. Відповідальність за достовірність інформації, що міститься у поданих для отримання погодження документах, несе керівник суб'єкта підприємницької діяльності.
7. Постійно діюча комісія з питання погодження зовнішньоекономічних контрактів з урахуванням наданих висновків приймає рішення щодо погодження зовнішньоекономічного контракту (договору) на здійснення експортних операцій з металобрухтом.
Погодження або відмова у погодженні надається (направляється) заявнику в письмовій формі в 10-денний термін з дати подання документів. Датою подання документів вважається день реєстрації звернення суб'єкта підприємницької діяльності в Мінпромполітики при наявності повного пакета документів.
8. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Держпромполітики від 20.03.2000 N 29.
9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Державного секретаря, голову комісії С.Г.Грищенка.
Державний секретар
В.Г.Падалко

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мінпромполітики
України
12.06.2002 N 273

Положення

про постійно діючу комісію з питань погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом

1. Загальні положення

1.1. Постійно діюча комісія з питань погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення операцій з металобрухтом (далі - комісія) є постійно діючим органом Міністерства промислової політики України (далі - Мінпромполітики України), що проводить роботу по попередженню неконтрольованого вивозу за межі держави стратегічно важливої сировини - відходів та брухту чорних металів, вивченню кон'юнктури ринку металобрухту, підготовці проектів нормативних актів з питань здійснення операцій з металобрухтом і, виходячи із необхідності додержання умов балансу утворення та споживання металобрухту в Україні (розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.12.99 N 1395-р (1395-99-р) , по наданню погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення операцій з металобрухтом.
1.2. Комісія в своїй роботі керується законами України, указами та розпорядженнями Президента України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, постановами колегії Мінпромполітики України, наказами та іншими нормативними актами Мінпромполітики України, цим Положенням.

2. Права та обов'язки комісії

2.1. Комісія має право проводити засідання та приймати рішення при наявності на засіданні більше ніж 50 % її складу.
2.2. Членам комісії за 2 робочі дні до проведення засідання повідомляється час і місце проведення засідання та питання, які виносяться на порядок денний.
2.3. Головує на засіданнях голова комісії, який несе відповідальність за проведення засідань.
2.4. Відсутність на засіданні членів комісії можлива лише з поважних причин (відрядження, відпустка, перебування на лікарняному та інше).
2.5. Комісія має право:
- розглядати документи та приймати рішення щодо погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення операцій з металобрухтом згідно з постановою Кабінету Міністрів від 15 лютого 2002 N 155 (155-2002-п) та на підставі аналізу інформації, щодо участі суб'єкта підприємницької діяльності в балансі утворення та споживання металобрухту в Україні;
- відмовляти суб'єкту в наданні погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення операцій з металобрухтом у випадках, якщо поданий комплект документів неповний, не оформлений належним чином або при недостатній участі суб'єкта підприємницької діяльності в балансі утворення та споживання металобрухту в Україні;
- у разі необхідності залучати фахівців центрального апарату Міністерства, підлеглих об'єднань і підприємств, асоціацій, по відповідним напрямкам діяльності для підготовки проектів нормативних та розпорядчих документів щодо операцій з металобрухтом;
- доручати окремим членам комісії підготовку необхідних матеріалів для розгляду на засіданні комісії.
2.6. Комісія на своєму засіданні приймає рішення стосовно надання або відмови у наданні погодження зовнішньоекономічного контракту на здійснення операцій з металобрухтом. Рішення комісії оформляється протоколом.
2.7. У разі виявлення при розгляді документів підстав для відмови у погодженні зовнішньоекономічного контракту заявнику направляється лист з обгрунтуванням мотивів відмови у погодженні. Заявник має право доопрацювати документи згідно з п. 3 Порядку погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом, затвердженого наказом Мінпромполітики від 29.03.2002 N 144 (z0400-02) , що зареєстрований в Міністерстві юстиції 26.04.2002 за N 400/6688, та знов подати їх на розгляд комісії.
2.8. На підставі позитивного рішення комісії кожному заявникові надсилається лист-погодження. Лист-погодження зовнішньоекономічного контракту на здійснення експортних операцій з металобрухтом дійсний протягом календарного року. Після закінчення терміну дії листа-погодження суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності має право звернутися до Мінпромполітики щодо надання погодження на експорт металобрухту в обсязі, який залишився нереалізований по даному контракту.
2.9. Листи-погодження або відмови в погодженні має право підписувати голова постійно діючої комісії з питань погодження зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення операцій з металобрухтом.
Заступник Державного секретаря
С.Г.Грищенко