Громадське харчування та продаж сухих вин
Юридична особа - платник податків здійснює діяльність,
пов'язану із харчуванням громадян за методом самообслуговування.
Виробляє і продає продукцію власного виробництва та закупні
товари. Чи має право таке підприємство здійснювати продаж сухих
натуральних вин у бочках місткістю 150 л?
(М.Бойко, Сквирський район,
Київська обл.)
Громадське харчування - сфера виробничо-торговельної
діяльності, в якій виробляють і продають продукцію власного
виробництва та закупні товари, як правило, призначені для
споживання на місці, з організацією дозвілля або без нього
(пп.1.3 п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ).
Суб'єктами господарської діяльності здійснюється діяльність у
сфері громадського харчування після їх державної реєстрації в
установленому законодавством порядку. Роздрібна торгівля
алкогольними напоями і тютюновими виробами в закладах
(підприємствах) громадського харчування здійснюється суб'єктами
господарської діяльності за наявності відповідних ліцензій
(пп.1.4 п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ).
У закладах (підприємствах) громадського харчування
використовуються такі методи обслуговування, як
самообслуговування, обслуговування офіціантами, комбінований тощо.
При всіх методах обслуговування здійснюється попереднє
сервірування столів залежно від типу (класу) підприємства (пп.3.1
п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ).
Підприємницька діяльність у сфері роздрібної торгівлі
алкогольними напоями регламентується Законом N 481/95-ВР
( 481/95-ВР ), Правилами N 854 ( 854-96-п ), Правилами N 219
( z0680-02 ) та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють
відносини в зазначеній сфері.
Роздрібна торгівля - діяльність з продажу товарів
безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх
особистого некомерційного використання незалежно від форми
розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах,
інших підприємствах громадського харчування (ст. 1 Закону
N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ).
Розлив виноробної продукції здійснюється виключно у
передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні
пляшки та художньо оформлений посуд зі скла, глазурованої кераміки
або дерева, упаковку типу "Tetra-Pak". Розлив виноробної продукції
здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л,
0,2 л, 0,25 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л,
0,75 л, 1,0 л і більше. Розлив вин виноградних натуральних сухих
здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 100 до 500 л,
виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними
напоями.
Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці
здійснюється в підприємствах громадського харчування і в
спеціалізованих відділах підприємств (які мають статус підприємств
громадського харчування) з універсальним асортиментом продовольчих
чи/та непродовольчих товарів (п.22 Правил N 854 ( 854-96-п ).
Таким чином, підприємство громадського харчування за
наявності відповідного статусу спеціалізованого підприємства
громадського харчування має право здійснювати продаж вин
виноградних сухих на розлив для споживання на місці з тари
(посуду) місткістю від 100 до 500 л, виготовленої із матеріалів,
дозволених до контакту з алкогольними напоями.
Жанна Кравцова, перший заступник начальника ДААК ДПА України.