ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи
Л И С Т
29.03.2006 N 29/1-11.1/2094
ТОВ "......."
02121, м. Київ,
вул. .................
ел. копія: Київська регіональна митниця
Про класифікацію згідно з УКТЗЕД
пряно-ароматичних сумішей
У Центральному митному управлінні лабораторних досліджень та
експертної роботи розглянуто лист ТОВ "......." від 16.03.06 N 42
щодо класифікації згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14,
2371г-14 ) товарів, що декларується як "харчові суміші для
виробництва ковбас" (Тарімікс Бюргер, Тарімікс Призер, Тарімікс
Рохпекель, Тарімікс Кабаносі, Фібрісольмікс Франкфуртер,
Фібрісольмікс Шинкова, Фібрісольмікс Братвурст, Фібрісольмікс
Тірольська, Фібрісольмікс Любительська).
З зазначеного питання повідомляємо про наступне.
Митні органи України для цілей класифікації товарів
використовують Українську класифікацію товарів
зовнішньоекономічної діяльності, що є товарною номенклатурою
Митного тарифу України( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ),
затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" від
05.04.01 N 2371-III ( 2371-14 ).
З метою забезпечення єдиного тлумачення і застосування УКТЗЕД
( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) в Україні запроваджено
Пояснення до УКТЗЕД, затверджені наказом Держмитслужби від
31.01.04 N 68 ( v0068342-04 ).
На підставі наданих документів (довідки експерта ЦМУЛДЕР від
14.03.06 N 13.1-185, специфікацій на продукти) встановлено, що
представлені продукти - це пряно-ароматичні суміші для м'ясних
виробів (ковбас, котлет та ін.), до складу яких входять спеції,
прянощі, сіль, цукор, глутамат натрію та харчові добавки
(стабілізатори та антиокислювачі).
Згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 )
класифікація зазначених продуктів здійснюється відповідно до:
- Правил 1, 3а) Основних правил інтерпретації класифікації
товарів;
- Примітки 1 до групи 09 Закону України "Про Митний тариф
України" від 05.04.01 N 2371-III ( 2371-14 );
- Пояснень до товарної позиції 2103 та Пояснень до товарної
позиції 2106, зазначених у Поясненнях до УКТЗЕД.
Приміткою 1 до групи 09 встановлено, що продукти, які
становлять суміші смакових добавок або суміші приправ,
класифікуються в товарній позиції 2103 ( 2371а-14 ).
Згідно з Поясненнями до товарної позиції 2103 ( 2371а-14 )
включаються смакові добавки та приправи змішані (наприклад, суміші
прянощів для приготування ковбаси), зазвичай з вираженими
властивостями прянощів, використовувані для ароматизації страв і
приготовлені з різних інгредієнтів (яєць, овочів, м'яса, плодів,
борошна, крохмалю, олії, оцту, цукру, спецій, гірчиці,
ароматизувальних речовин і т.д.).
За Поясненнями до товарній позиції 2106 ( 2371а-14 ) сюди
включаються готові продукти, за умови, що вони не включаються до
жодної іншої товарної позиції УКТЗЕД, які складаються з суміші
хімічних препаратів (органічних кислот, солей кальцію, лецитину і
т.д.) з харчовими продуктами (борошном, цукром, сухим молоком і
т.д.) для додання в готові продукти або як інгредієнти, або для
поліпшення деяких їхніх властивостей (зовнішнього вигляду,
збережуваності і т.д.).
З урахуванням вищезазначеного вважаємо, що пряно-ароматичні
суміші для м'ясних виробів (Тарімікс Бюргер, Тарімікс Призер,
Тарімікс Рохпекель, Тарімікс Кабаносі, Фібрісольмікс Франкфуртер,
Фібрісольмікс Шинкова, Фібрісольмікс Братвурст, Фібрісольмікс
Тірольська, Фібрісольмікс Любительська) згідно з УКТЗЕД
класифікуються у товарній позиції 2103 ( 2371а-14 ).
Начальник Управління І.П.Рамусь
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua