Проект
Вноситься народним депутатом України
Триндюком Ю.Г. (посв. № 259)
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про хлiбопечення в Українi
Цей Закон визначає правовi та органiзацiйнi основи забезпечення належної якостi i безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв для життя, здоров'я населення i довкiлля пiд час їх виробництва, переробки, пакування, транспортування, зберiгання та реалiзацiї, а також вивезення iз митної територiї України.
Стаття 1. Термiни та їх визначення
У цьому Законi наведенi нижче термiни вживаються в такому значеннi:
Хлiбобулочнi вироби - харчовий продукт, що випiкається з борошна, води, дрiжджiв, солi та додаткової сировини, необхiдної для їх виготовлення та дозволеної для хлiбопечення в установленому порядку;
Хлiб - хлiбобулочний вирiб масою не менше нiж 0,5 кг;
Хлiб масових сортiв - хлiб виготовлений iз основної сировини для хлiбобулочних виробiв, який має найбiльшу питому вагу в обсягах споживання в регiонi;
Соцiальний хлiб - хлiб, виготовлений з сумiшi борошна першого та другого гатунку, дрiжджiв, солi та води, який виробляється в обсягах, визначених замовленнями обласних, районних, мiських державних адмiнiстрацiй;
Хлiбопечення - виробництво (випiкання) хлiба та хлiбобулочних виробiв;
Основна сировина для хлiба та хлiбобулочних виробiв - сировина, яка є неодмiнною складовою хлiбобулочних виробiв: борошно, дрiжджi, сiль, вода;
Суб'єкт господарювання - юридична особа незалежно вiд форми власностi або фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють виробництво (випiкання) i продаж хлiба та хлiбобулочних виробiв;
Якiсть та безпечнiсть хлiбобулочних виробiв - ступiнь досконалостi властивостей та характерних рис хлiбобулочних виробiв, якi здатнi задовольнити потреби (вимоги) та побажання їх споживачiв;
Безпечний хлiбобулочний вирiб - хлiбобулочний вирiб, виготовлений та реалiзований з дотриманням санiтарних правил та нормативних документiв, який не створює шкiдливого впливу на здоров'я споживача;
Безпечнiсть хлiбобулочного виробу - стан виробу, що є результатом хлiбопекарського виробництва та реалiзацiї у торговельнiй мережi, якi здiйснюються з дотриманням вимог санiтарних правил та нормативних документiв i забезпечують впевненiсть у тому, що хлiбобулочний вирiб не завдає шкоди здоров'ю споживача;
Новi види хлiбобулочних виробiв - хлiбобулочнi вироби, створенi на основi нової рецептури чи нової технологiї, або нової сировини, що надає їм нових споживчих властивостей;
Партiя хлiбобулочних виробiв - будь-яка визначена кiлькiсть хлiбобулочних виробiв з однаковою назвою та властивостями, виготовлених за однакових умов на однiй i тiй самiй потужностi (об'єктi);
Поживна цiннiсть - вмiст вуглеводiв бiлкiв, жирiв, та вiтамiнiв у 100 г хлiбобулочного виробу;
Придатний хлiбобулочний вирiб - стан хлiбобулочного виробу, який є прийнятним для споживання людиною, тобто є безпечним i вiдповiдає вимогам нормативного документу;
Строк придатностi - промiжок часу, визначений виробником хлiбобулочних виробiв, протягом якого, за умови додержання правил зберiгання i транспортування, продукцiя зберiгає свою безпечнiсть та якiсть, згiдно з нормативно-технiчною документацiєю;
Хлiбобулочнi вироби для спецiального дiєтичного споживання - це хлiбобулочнi вироби, спецiально розробленi для харчування людей з певними захворюваннями або для корекцiї рацiону харчування, пiдвищення опору органiзму людини до несприятливих умов довкiлля, профiлактики захворювань, пов'язаних з порушенням структури харчування тощо;
Пакування - помiщення хлiбобулочних виробiв у споживчу тару чи пакувальний матерiал, який забезпечує захист товару вiд пошкоджень;
Маркування - iнформацiя щодо виробника, якостi хлiбобулочних виробiв, нанесена на упаковку, етикетку чи ярлик вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв i нормативних документiв;
Атестацiя - процедура оцiнки вiдповiдностi вимогам нормативних документiв, санiтарно-епiдемiологiчного та технiчного стану виробництва хлiбобулочної продукцiї, яка пiдтверджена свiдоцтвом про атестацiю, виданим органом з технiчного регулювання та споживчої полiтики;
Атестат - документ державного зразка, який засвiдчує право суб'єкта що пiдлягає атестацiї на впровадження зазначеного в ньому виду господарської дiяльностi протягом визначеного строку за умов виконання атестацiйних умов;
Стандарт - документ, що встановлює для загального i багаторазового застосування правила, загальнi принципи або характеристики, якi стосуються дiяльностi чи її результатiв з метою досягнення оптимального ступеню впорядкованостi у хлiбопекарськiй галузi, розроблений у встановленому порядку на основi консенсусу;
Саморегулююча органiзацiя - створюється на умовах об'єднання суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi або професiйної дiяльностi в саморегулюючiй органiзацiї.
Стаття 2. Сфера дiї Закону
Цей Закон регулює вiдносини, що виникають у процесi виробництва, переробки, пакування, транспортування, зберiгання i реалiзацiї а також вивезення з митної територiї України хлiба тi хлiбобулочних виробiв i поширюється на суб'єктiв господарювання, якi здiйснюють господарську дiяльнiсть у цiй сферi.
Дiя цього Закону не поширюється на хлiб та хлiбобулочнi вироби, що виробляються населенням для особистого споживання.
Стаття 3. Основнi засади державної полiтики щодо забезпечення
якостi та безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв
Основними засадами державної полiтики щодо забезпечення якостi та безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв для життя та здоров'я населення є:
- забезпечення внутрiшнiх потреб країни у хлiбобулочних виробах у широкому асортиментi та нарощування їх експорту;
- здiйснення контролю за якiстю та безпекою хлiба та хлiбобулочних виробiв;
- гарантування хлiбовиробникам права вiльного вибору маркетингу i цiноутворення;
- сприяння розвитку iнтеграцiйних процесiв мiж виробником сировини та продавцем;
- органiзацiя i проведення монiторингу ринку хлiба та хлiбобулочних виробiв;
- удосконалення митно-тарифної та цiнової полiтики у частинi захисту вiтчизняних виробникiв хлiба та хлiбобулочної продукцiї;
- розробка загальнодержавної програми розвитку галузi.
Стаття 4. Вимоги до показникiв якостi та безпеки хлiба та
хлiбобулочних виробiв
Хлiб та хлiбобулочнi вироби, якi виробляються в Українi, повиннi вiдповiдати встановленим показникам якостi i безпеки.
Показники якостi i безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв встановлюються стандартами та iншими нормативними документами на продукцiю.
Якiсть i безпека хлiба i хлiбобулочних виробiв протягом термiну придатностi до споживання гарантується виробником i продавцем вiдповiдно до вимог дiючих стандартiв.
Новi види хлiба та хлiбобулочних виробiв, (в тому числi хлiб та хлiбобулочнi вироби спецiального призначення) розробляються та впроваджуються згiдно з чинною системою розробки i поставки продукцiї на виробництво.
Стаття 5. Вимоги до пакування i маркування хлiба та хлiбобулочних
виробiв
Для пакування хлiба та хлiбобулочних виробiв застосовують матерiали використання яких у контактi з харчовими продуктами дозволено центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я.
Маркування запакованих хлiба та хлiбобулочних виробiв здiйснюється згiдно з нормативними документами у вiдповiдностi з Законом України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" ( 771/97-ВР ) (771/97-ВР) .
Стаття 6. Пiдтвердження вiдповiдностi якостi та безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв
Пiдтвердження вiдповiдної (належної) якостi та безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв здiйснюється в порядку, визначеному законодавством України.
Для виробництва хлiба та хлiбобулочних виробiв повинна використовуватись сировина та компоненти, якiсть яких вiдповiдає вимогам дiючих стандартiв та пiдтверджена документами згiдно з чинним законодавством.
При виробництвi хлiба та хлiбобулочних виробiв забороняється використання хiмiчних консервантiв, барвникiв, генетично модифiкованої сировини, препаратiв на основi антибiотикiв, вiдходiв вiд переробки сiльськогосподарської сировини, добавок, якi надають продукцiї фальсифiкованих властивостей тощо.
Сировина для виробництва хлiба та хлiбобулочної продукцiї, яка ввозиться на митну територiю України, пiдлягає контролю згiдно iз законодавством України.
Стаття 7. Органiзацiя виробниками контролю за належною якiстю i безпекою хлiба та хлiбобулочних виробiв
Контроль за якiстю i безпекою хлiба та хлiбобулочних виробiв здiйснюється виробниками з метою захисту прав споживачiв цiєї продукцiї шляхом:
додержання умов виробництва, зберiгання та реалiзацiї продукцiї;
атестацiї виробництва хлiба та хлiбобулочних виробiв;
створення лабораторiй техно-хiмiчного контролю виробництва, якi забезпечують систематичний щодобовий контроль якостi сировини, параметрiв технологiчного процесу, контролю напiвфабрикатiв та готових виробiв i проведення їх перiодичної атестацiї лабораторiї органами з технiчного регулювання та споживчої полiтики.
Суб'єкти господарювання, якi здiйснюють виробництво хлiба та хлiбобулочних виробiв, повиннi використовувати методи контролю їх якостi i безпеки вiдповiдно до чинного законодавства.
Стаття 8. Атестацiя виробника хлiба та хлiбобулочних виробiв
Суб'єкти господарювання всiх форм власностi, якi здiйснюють виробництво хлiба та хлiбобулочних виробiв, пiдлягають атестацiї. Об'єктами атестацiї є нормативна документацiя, засоби вимiрювання, виробничi площi, персонал.
Положення про порядок проведення атестацiї i форма атестата розробляються та затверджуються центральним органом виконавчої влади з питань аграрної полiтики за погодженнями з центральними органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я i технiчного регулювання та споживчої полiтики.
Атестацiя виробника проводиться один раз на 5 рокiв регiональними комiсiями, створеними органами виконавчої влади.
Здiйснення виробництва хлiба та хлiбобулочних виробiв без наявностi атестату забороняється.
Стаття 9. Реєстр атестованих виробникiв хлiба та хлiбобулочних
виробiв
Iнформацiя про атестованi суб'єкти господарювання усiх форм власностi, якi здiйснюють виробництво хлiба та хлiбобулочних виробiв, заноситься до реєстру, що ведеться центральним органом виконавчої влади з питань аграрної полiтики, з присвоєнням кожному суб'єкту господарювання реєстрацiйного номера.
Ведення реєстру здiйснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я i технiчного регулювання та споживчої полiтики.
Реєстр атестованих виробникiв не рiдше одного разу на 6 мiсяцiв публiкується в засобах масової iнформацiї центральним органом виконавчої влади з питань аграрної полiтики.
Стаття 10. Права i обов'язки суб'єктiв господарювання у сферi
виробництва i реалiзацiї хлiба та хлiбобулочних виробiв
Суб'єкти господарювання - виробники хлiба та хлiбобулочних виробiв мають право:
органiзовувати виробництво хлiба та хлiбобулочних виробiв у кiлькостi i асортиментi, що ним визначаються з урахуванням iнтересiв споживачiв i виробникiв, з метою одержання прибутку;
реалiзовувати свою продукцiю продавцю або безпосередньо споживачу;
оскаржувати дiї органiв державного контролю i нагляду у вищестоящих органах, у порядку їх пiдпорядкованостi, а також звертатися до суду;
на компенсацiю збиткiв у випадках неправомiрних дiй органiв контролю i нагляду.
Суб'єкти господарювання - виробники хлiба та хлiбобулочних виробiв зобов'язанi:
- бути укомплектованi спецiалiстами зi спецiальною освiтою;
- забезпечувати дотримання вимог санiтарно-епiдемiологiчних норм i правил, а також виконувати розпорядження державної санiтарно-епiдемiологiчної служби;
- додержуватись вимог нормативних документiв при виробництвi хлiба та хлiбобулочних виробiв, а також при їх зберiганнi, транспортуваннi та реалiзацiї;
- вести в установленому порядку документацiю, яка пiдтверджує забезпечення якостi i безпеки готової продукцiї i сировини;
- надавати доступ на територiю пiдприємства працiвникам органiв державного контролю (нагляду);
- надавати необхiднi для здiйснення державного контролю (нагляду), документацiю, зразки хлiба, компонентiв рецептури, хлiбобулочних виробiв для проведення лабораторних дослiджень у кiлькостi, що передбачається нормативними документами;
- реалiзовувати хлiб та хлiбобулочнi вироби за наявностi вiдповiдних супровiдних документiв, що пiдтверджує їх якiсть i безпеку;
- забезпечувати постiйний контроль якостi i безпеки продукцiї у процесi її виробництва, зберiгання, транспортування та реалiзацiї.
Стаття 11. Державне регулювання та контроль (нагляд) у сферi
виробництва i реалiзацiї хлiба i хлiбобулочних виробiв
Державне регулювання проводиться шляхом:
- надання атестату на виробництво хлiба та хлiбобулочних виробiв;
- контроль та забезпечення здорової конкуренцiї на ринку хлiба забезпечується вiдповiдно до Законiв України "Про захист економiчної конкуренцiї" ( 2210-14 ) (2210-14) , "Про захист вiд недобросовiсної конкуренцiї".
Державний контроль (нагляд) у сферi виробництва i реалiзацiї хлiба та хлiбобулочних виробiв здiйснюється:
- з питань додержання санiтарних норм i правил у процесi розроблення нормативних документiв, визначення показникiв її безпеки на початку та здiйснення перiодичного нагляду у процесi виробництва продукцiї, а також за використанням обладнання, тари, транспортних засобiв - установи та заклади державної санiтарно-епiдемiологiчної служби;
- з питань додержання виробником продукцiї вимог нормативних документiв, пов'язаних з якiстю продукцiї, вимог перiодичного державного метрологiчного нагляду та вимог законодавства у сферi захисту прав споживачiв - державнi органи з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики.
Стаття 12. Державна пiдтримка виробникiв хлiба та хлiбобулочних
виробiв
Державна пiдтримка виробникiв хлiба та хлiбобулочних виробiв здiйснюється виходячи з прiоритетностi розвитку хлiбопекарської галузi, зокрема шляхом:
- створення сприятливих умов для використання виробниками хлiба та хлiбобулочних виробiв фiнансових, матерiально-технiчних та iнформацiйних ресурсiв, а також науково-технiчних розробок i технологiй;
- бюджетного фiнансування витрат на розвиток i утримання резервних потужностей випiчки хлiба тривалого зберiгання на випадок надзвичайних ситуацiй;
- надання та компенсацiя пiльгових короткострокових i довгострокових кредитних ресурсiв;
- наукового забезпечення розвитку хлiбопекарської галузi (створення науково-дослiдного iнституту).
Стаття 13. Цiноутворення у сферi виробництва хлiба та
хлiбобулочних виробiв
Основою економiчних вiдносин на ринку хлiба та хлiбобулочних виробiв є ринковi (вiльнi) цiни, що складаються пiд впливом попиту та пропозицiї.
Цiни на хлiб та хлiбобулочнi вироби покривають витрати на закупiвлю основної та додаткової сировини, матерiалiв, власнi витрати на виробництво та збут продукцiї, забезпечують прибуток, необхiдний для технiчного розвитку суб'єкта господарювання та вирiшення соцiальних потреб колективу.
Органи виконавчої влади та органи мiсцевого самоврядування можуть здiйснювати замовлення суб'єктам господарювання, погодженого з ними, на виробництво соцiального хлiба, в необхiдних обсягах за фiксованою цiною, при цьому зобов'язанi надати дотацiю суб'єкту господарювання у сумi, яка б забезпечила рiвень рентабельностi не менше 15 вiдсоткiв. Дотацiя надається стосовно кожної партiї хлiба, або протягом перших 10-ти днiв мiсяця, наступного за мiсяцем протягом якого здiйснювалося постачання хлiбобулочних виробiв.
Також можуть надаватися цiльовi дотацiї незахищеним верствам населення.
Стаття 14. Створення саморегулюючої органiзацiї
Саморегулюючими визнаються органiзацiї, створенi з метою саморегулювання, заснованi на членствi та об'єднанi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi виходячи з єдиної галузi чи сфери виробництва товарiв (виконання робiт, надання послуг), або об'єднаннi суб'єктiв професiйної дiяльностi певного виду.
Суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, якi є виробниками хлiба та хлiбобулочних виробiв усiх форм власностi мають право на створення саморегулюючої професiйної органiзацiї згiдно з Цивiльним кодексом України ( 435-15 ) (435-15) та Господарським кодексом України ( 436-15 ) (436-15) i входженням в мiжнароднi професiйнi союзи.
Стаття 15. Вiдповiдальнiсть за порушення норм цього Закону
За порушення норм цього Закону щодо виробництва i реалiзацiї хлiба та хлiбобулочних виробiв посадовi особи i громадяни притягаються до вiдповiдальностi згiдно iз законодавством.
До суб'єктiв господарювання застосовуються фiнансовi санкцiї у формi штрафiв у разi вiдсутностi атестата та iнших документiв, якими дозволяється провадження дiяльностi з виробництва i реалiзацiї хлiба та хлiбобулочних виробiв - у розмiрi 100 вiдсоткiв вартостi виробленої продукцiї.
За порушення вимог нормативних документiв щодо якостi та безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв до суб'єктiв господарювання застосовуються штрафнi санкцiї у вiдповiдностi з дiючим законодавством.
Стаття 16. Мiжнародне спiвробiтництво у сферi забезпечення
належної якостi i безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв
Мiжнародне спiвробiтництво у сферi забезпечення належної якостi i безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв здiйснюється шляхом:
участi у роботi мiжнародних органiзацiй;
укладення мiжнародних договорiв;
гармонiзацiї нормативних документiв, норм та правил з мiжнародними стандартами, нормами та правилами, якi визначають вимоги до якостi i безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв, а також санiтарно-епiдемiологiчними вимогами;
обмiну iнформацiєю про заходи, якi вживаються для забезпечення належної якостi i безпеки хлiба та хлiбобулочних виробiв.
Якщо мiжнародними договорами, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, встановленi iншi правила, нiж тi, що передбаченi цим Законом, застосовуються правила мiжнародних договорiв.
Стаття 17. Прикiнцевi положення
1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.
2. Суб'єкти господарювання, якi здiйснюють виробництво хлiба та хлiбобулочних виробiв, можуть провадити вiдповiдну дiяльнiсть без одержання атестата i занесення до вiдповiдного реєстру, але не бiльше нiж протягом одного року пiсля набрання чинностi цим Законом.
3. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний термiн пiсля прийняття цього Закону привести свої нормативно-правовi акти i забезпечити приведення нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчої влади у вiдповiднiсть iз цим Законом.
Голова Верховної Ради України В.М.Литвин