УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАУКИ ТА
ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
Н А К А З
29.09.1999 N 10/153/305
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 січня 2000 р.
за N 44/4265
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства освіти і науки N 1016/1314/767 (z0252-19) від 19.09.2018 )

Про затвердження Порядку визначення обсягів фінансування наукових об'єктів, що становлять національне надбання

На виконання п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.1999 р. N 527 (527-99-п) "Про віднесення наукових об'єктів до таких, що становлять національне надбання" НАКАЗУЄМО:
Затвердити Порядок визначення обсягів фінансування наукових об'єктів, що становлять національне надбання (додається).
Голова Державного комітету України
з питань науки та інтелектуальної
власності
Міністр економіки України
Міністр фінансів України
С.Довгий
В.Роговий
І.Мітюков

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
України з питань науки
та інтелектуальної власності,
Міністерства економіки
України,
Міністерства фінансів
України
29.09.1999 р. N 10/153/305
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 січня 2000 р.
за N 44/4265

ПОРЯДОК

визначення обсягів фінансування наукових об'єктів, що становлять національне надбання

1. Цей Порядок розроблено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 квітня 1999 р. N 527 (527-99-п) "Про віднесення наукових об'єктів до таких, що становлять національне надбання", на підставі законів України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) , "Про податок на додану вартість" (168/97-ВР) , Типового положення з планування, обліку і калькулювання собівартості науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 липня 1996 р. N 830 (830-96-п) , та постанови Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. N 174 (174-97-п) "Про затвердження Положення про порядок визначення наукових об'єктів, що становлять національне надбання".
2. Цей Порядок установлює загальні методичні засади визначення обсягів фінансування наукових об'єктів, що становлять національне надбання (далі - НН), вирішення організаційних, фінансових та матеріально-технічних питань щодо забезпечення належного функціонування та збереження НН.
3. Відповідальна установа, визначена Кабінетом Міністрів України згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. N 174 "Про затвердження Положення про порядок визначення наукових об'єктів, що становлять національне надбання", визначає склад НН, комплекс заходів, необхідних для його збереження і використання, а також обгрунтовує відповідні обсяги фінансування заходів, спрямованих на збереження та забезпечення функціонування НН, за статтями витрат згідно з чинними галузевими нормативами та погоджує їх з центральним органом виконавчої влади, академією наук, діяльність яких пов'язана з окремим НН, - головними розпорядниками коштів.
4. Центральні органи виконавчої влади, академії наук, діяльність яких пов'язана з НН, щорічно подають в установленому порядку до Держкомнауки, Мінекономіки та Мінфіну разом з пропозиціями про обсяги фінансування на наступний рік за рахунок коштів державного бюджету обгрунтовані пропозиції щодо обсягів бюджетних асигнувань, необхідних для функціонування НН за статтями витрат.
5. Мінекономіки разом з Мінфіном передбачають у проекті Державного бюджету за відповідним кодом функціональної класифікації видатків кошти на фінансування НН для головних розпорядників бюджетних коштів.
6. Кошти, виділені на збереження та функціонування об'єктів НН з державного бюджету, є цільовими асигнуваннями і не можуть бути використані відповідальними установами з будь-якою іншою метою.
7. Після затвердження Державного бюджету України на плановий рік Мінекономіки в 10-денний термін повідомляє головних розпорядників коштів і Держкомнауки про обсяги фінансування витрат на НН.
8. Держкомнауки України в місячний термін укладає з відповідальною установою за погодженням з головним розпорядником коштів на науку договір про здійснення в плановому році заходів у межах виділених асигнувань, що забезпечать належне функціонування та збереження НН, і встановлює контроль за їх реалізацією.
У разі невиконання відповідальною установою передбачених умовами договору заходів Держкомнауки вживає санкції, передбачені умовами договору.
9. Витрати, що вносяться в кошторис організаційних та інших заходів, спрямованих на збереження й функціонування НН, і відображаються в договорі, групуються за статтями відповідно до вимог чинних галузевих нормативних документів.
10. Облік витрат на реалізацію пункту 8 цього Порядку здійснюється відповідальною установою згідно з чинним законодавством України на окремих субрахунках відповідних рахунків відповідальної установи.
11. Експериментальні виробництва, які входять до складу НН, планування та облік витрат здійснюють згідно з типовими положеннями для відповідних галузей народного господарства.
12. Відповідальна установа щорічно подає до Держкомнауки звіт про використання виділених бюджетних коштів на фінансування НН та акт про стан об'єкта, погоджені з центральним органом виконавчої влади, академією наук, діяльність яких пов'язана з НН, - головними розпорядниками коштів.
Начальник Відділу наукової
та науково-технічної експертизи
В.Авраменко