ВИЇЗД ЗА КОРДОН


Турбує вас офіиер у відставці. Моя дочка знаходиться в Канаді і хоче мене забрати до себе. Я звернувся у відповідні органи, де мені відповіли, шо пенсію не переказують. Чи ие так насправді? Чи можна перевести мою пенсію в Канаду, шоб я спокійно дожив свій вік!

О. ШКЛЯРЕНКО,
м. Львів


Громадянин України має право виїжджати з України, крім випадків, передбачених законом, та в'їхати в Україну.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначення випадків тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України і встановлення порядку розв'язання спорів у цій сфері регулюються Законом "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України".

На громадян України, котрі звернулися з клопотанням про виїзд з України, поширюються усі положення чинного законодавства, вони користуються всіма правами і несуть встановлені законом обов'язки. За громадянами України зберігаються на її території майно, кошти, цінні папери та інші цінності, що належать їм на праві приватної власності. Будь-яке обмеження їх громадянських, політичних, соціальних, економічних та інших прав не допускається.

Згідно зі статтею 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ" військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їх сімей, які виїхали на постійне проживання за кордон, пенсії в Україні не призначаються. Проте пенсії, призначені зазначеним особам в Україні до виїзду на постійне проживання за кордон, виплачуються в порядку, встановленому Законом України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до статті 92 Закону "Про пенсійне забезпечення" пенсії, призначені в Україні до виїзду на постійне проживання за кордон, виплачуються за 6 місяців наперед перед від'їздом за кордон. За час перебування цих громадян за кордоном виплачуються тільки пенсії, призначені внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.

Порядок переведення пенсій, призначених внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, в інші країни визначається Кабінетом Міністрів України. Такий порядок встановлено постановою Кабінету Міністрів України від б квітня 1993 року № 258 (із змінами і доповненнями).

Документи, що дають право на виїзд

Документами, що дають право на виїзд з України і вТзд в Україну та посвідчують особу громадянина України під час перебування за її межами, є паспорт громадянина для виїзду за кордон; проїзний документ дитини; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; посвідчення особи моряка.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон може бути оформлений, якщо громадянин постійно проживає в Україні і досяг 18-річного віку, — за особистим клопотанням про отримання паспорта або через своїх законних представників до органу внутрішніх справ за місцем проживання.

У виняткових випадках за наявності вимог держави, до якої здійснюється виїзд, чи вимог міжнародної організації, для участі в заходах якої здійснюється виїзд, паспорт може бути оформлено до досягнення громадянином 18-річного віку.

Громадянам України, котрі постійно проживають за кордоном і досягли 16-річного віку, паспорт може бути виданий за його особистим клопотанням або через законних представників до дипломатичних представництв чи консульських установ України за кордоном.

Особи, котрі звертаються за отриманням паспорта, сповіщають дані про себе, відомості про сімейний стан і наявність неповнолітніх дітей та утриманців, про відсутність обставин, що обмежують відповідно до Закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" їх право на виїзд за кордон.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється на період до десяти років з можливістю продовження на такий же термін. Продовження терміну провадиться у порядку, встановленому для оформлення його видачі.

За видачу і продовження терміну дії паспорта на території України справляється державне мито, а за кордоном — консульський збір.

Оформлення дипломатичного або службового паспорта громадянину України здійснюється консульською службою Міністерства закордонних справ України у встановленому порядку. За видачу дипломатичного або службового паспорта державне мито і консульський збір не справляється. Оформлення посвідчення особи моряка здійснюється у встановленому законодавством порядку і за нього також державне мито не справляється.

Оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон. У клопотанні зазначаються відомості про дитину, а також про відсутність обставин, що обмежують відповідно до цього Закону право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років).

За відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.

Громадянам України, котрі постійно проживають в Україні, проїзний документ на дитину видається органами внутрішніх справ за місцем проживання, а тим, які проживають за кордоном, — дипломатичними чи консульськими установами України.

Проїзний документ на дитину оформляється терміном на три роки або до досягнення нею 18-річного віку.

Виїзд з України на постійне проживання дітей віком від 14 до 18 років може бути здійснено лише за їх згодою, оформленою письмово і нотаріально засвідченою. За видачу проїзного документа на дитину державне мито і консульський збір не справляється.

Послуги оплачуються

З метою вдосконалення порядку оформлення виїздів за кордон у службових і приватних справах, у туристичні поїздки та впорядкування справляння плати за оформлення документів на право виїзду за кордон і за послуги, пов'язані з в'їздом в Україну іноземних громадян та осіб без громадянства Кабінет Міністрів України видав постанову від 11 липня 1991 року, із змінами від 16 березня 2000 року, № 85 "Про порядок оплати послуг по оформленню документів на право виїзду за кордон і послуг, пов'язаних з виїздом іноземних громадян в Україну". Цією постановою запроваджено єдиний тариф оплати послуг по оформленню, доку ментів на право виїзду за кордон у службових і приватних справах, у туристичні поїздки та послуг, пов'язаних з в'їздом в Україну іноземних громадян.

Відповідно до постанови бюджетні організації звільняються від оплати послуг по оформленню документів на право виїзду за кордон у службових справах для працівників цих організацій та послуг, пов'язаних з в'їздом іноземних громадян та осіб без громадянства в Україну у службових справах на запрошення цих організацій.

Розгляд заяв

Заяви громадян України або їх законних представників про оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини розглядаються протягом не більше трьох місяців з дня подання документів, а якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням від'їжджаючого, від'їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживає за кордоном, — протягом трьох робочих днів.

У разі обгрунтованої відмови у видачі громадянинові України паспорта мотиви такого рішення доводяться до відома заявника у письмовій формі.

Повторне клопотання може бути прийнято здо розгляду не раніш як через шість місяців після остаточного вирішення питання про відмову у видачі паспорта. При цьому беруться до уваги матеріали, подані раніше, якщо зазначені в них дані залишилися без зміни.

Тимчасові обмеження

Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено, до закінчення встановленого Законом терміну, у видачі паспорта у випадку, якщо він обізнаний з відомостями, які.становлять державну таємницю; якщо діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов'язання (до їх виконання або за погодженням сторін, а також забезпечення зобов'язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України).

Такі обмеження можуть бути застосовані до осіб, проти яких порушено кримінальну справу, — до закінчення провадження у справі; до засуджених за вчинення злочину — до відбуття покарання або звільнення від покарання; до тих, хто ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на них судовим рішенням, — до виконання зобов'язань.

Може бути тимчасово відмовлено громадянинові України у видачі паспорта у випадку, якщо він свідомо сповістив про себе неправдиві відомості, — до з'ясування причин і наслідків подання неправдивих відомостей; якщо він підлягає призову на строкову військову службу, — до вирішення питання про відстрочку від призову; якщо щодо нього подано цивільний позов до суду, — до закінчення провадження у справі; якщо він за вироком суду визнаний особливо небезпечним рецидивістом чи перебуває під адміністративним наглядом міліції, — до погашення, зняття судимості чи припинення нагляду.

Громадянинові України, котрий має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон через перелічені причини у разі, коли існують обставини, що обмежують право його виїзду (обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю). Тоді він повинен здати свій паспорт у місячний термін після виникнення таких обставин.

Паспорт може бути тимчасово вилучено в разі його використання для вчинення злочину, виявлення у ньому підробки, а також у випадках припинення громадянства України.

У разі повернення громадянинові України тимчасово вилученого паспорта у межах терміну його дії державне мито не справляється.

Відмова в оформленні паспорта чи продовження терміну його дії або тимчасове затримання паспорта чи його вилучення можуть бути оскаржені громадянином до суду за місцем його проживання.

Однак відмова у виїзді з України з таких підстав, як порушення кримінальної справи, ухилення від виконання зобов'язань, покладених на громадянина судовим рішенням, або якщо за вироком суду особа визнана небезпечним рецидивістом, — оскарженню не підлягає.

Громадянам України, визнаними судом недієздатними, виїзд з України може бути дозволено на підставі нотаріально засвідченого клопотання їх законних представників або за рішенням суду.

Віра КРАВІІОВА, консультант

По материалам газеты "Юридичний вісник України"