ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ
НАКАЗ
31.10.2019 № 450

Про затвердження кодексу корпоративного управління акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання"

Відповідно до Господарського кодексу України (436-15) , Законів України "Про акціонерні товариства" (514-17) , "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , "Про цінні папери та фондовий ринок" (3480-15) , "Про управління об'єктами державної власності" (185-16) , "Про аудиторську діяльність" (3125-12) , Статуту акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання", затвердженого наказом Держкомтелерадіо від 31.05.2018 № 328, керуючись Принципами корпоративного управління (vr955863-14) , затвердженими рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22.07.2014 № 955, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити кодекс корпоративного управління акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання" у редакції, що додається.
2. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Голова Держкомтелерадіо
О. Наливайко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомтелерадіо
від 31.10.2019 № 450

КОДЕКС

корпоративного управління акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Українське видавничо-поліграфічне об’єднання"

Розділ 1. Роль та завдання кодексу корпоративного управління

1. Акціонерне товариство "Державна акціонерна компанія "Українське видавничо-поліграфічне об’єднання" (далі - АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія", Компанія) є правонаступником усього майна, прав та обов’язків Державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об’єднання", Публічного акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Українське видавничо-поліграфічне об’єднання", утворена на виконання Указу Президента України від 16 вересня 1998 № 1033 (1033/98) "Про вдосконалення державного управління інформаційною сферою", постанови Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 1998 № 1720 (1720-98-п) "Про утворення Державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об’єднання", постанови Кабінету Міністрів України від 02 липня 2014 № 407 (407-2014-п) "Про передачу Державному комітету телебачення і радіомовлення повноважень з управління корпоративними правами держави щодо публічного акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Українське видавничо-поліграфічне об’єднання".
1.2. Кодекс корпоративного управління АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" (далі - Кодекс) затверджено з метою ефективності підвищення державного управління АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" в системі видавничої підготовки, поліграфічного виконання і розповсюдження друкованої продукції та є документом, який визначає принципи та стандарти корпоративного управління Компанії, дотримання яких спрямоване на:
- досягнення мети, для якої створено АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія";
- забезпечення додержання принципів діяльності АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія";
- неухильне виконання завдань, покладених на АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія";
- забезпечення відкритості та прозорості діяльності АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія", у тому числі при прийнятті рішень органами управління Компанії та Акціонером;
- створення умов для інвестиційної привабливості АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" та співпраці з міжнародними організаціями.
1.3. Кодекс корпоративного управління Компанії розроблений з дотриманням:
Господарського кодексу України (436-15) , законів України "Про акціонерні товариства" (514-17) , "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , "Про цінні папери та фондовий ринок" (3480-15) , "Про управління об’єктами державної власності" (185-16) , "Про аудиторську діяльність" (3125-12) , інших нормативно-правових актів, які регулюють діяльність акціонерних товариств;
- принципів корпоративного управління (vr955863-14) , затверджених рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22.07.2014 № 955;
- Статуту АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія", Положення про Правління, Положення про Ревізійну комісію тощо.
1.4. Єдиним акціонером АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" є держава в особі Державного комітету телебачення і радіомовлення України (далі - Акціонер), що безпосередньо виконує функції з управління корпоративними правами держави у статутному капіталі Компанії.
1.5. Затверджуючи даний Кодекс, Акціонер зобов’язує усі органи управління, підрозділи та працівників Компанії керуватись його положеннями при виконанні своїх обов’язків.

Розділ 2. Принципи корпоративного управління Компанії

2.1. Кодекс визначає та закріплює основні принципи та стандарти корпоративного управління Компанії, прозорості прийняття рішень, відповідальності посадових осіб Компанії, інформаційної відкритості.
2.2. Основними принципами корпоративного управління Компанії є:
- дотримання Компанією чинного законодавства та звичаїв ділового обороту;
- забезпечення захисту прав і законних інтересів Акціонера;
- побудова взаємовідносин між Правлінням, Ревізійною комісією, Акціонером та іншими зацікавленими особами;
- забезпечення ефективного контролю за фінансовою - господарською діяльністю АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" та управління ризиками.
- забезпечення прозорості та своєчасності розкриття належної та достовірної інформації.
2.3. Компанія визнає, що наявність якісної, прозорої та дієвої системи корпоративного управління, яка базується на вищезазначених принципах та регламентується даним Кодексом і внутрішніми документами Компанії, має великий вплив на підвищення його конкурентоспроможності та ефективності роботи, сприяє прибутковості та фінансовій стабільності, збільшенню довіри з боку громадян та побудові довгострокової співпраці з інвесторами та партнерами Компанії, органами державної влади, засобами масової інформації та суспільством в цілому.

Розділ 3. Акціонер, органи управління

3.1. Повноваження загальних зборів Компанії здійснюються Акціонером одноосібно та визначаються актами законодавства та Статутом АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія".
3.2. Виконавчим органом Компанії є Правління, яке здійснює керівництво її поточною діяльністю. Правління підзвітне Акціонерові та організовує виконання їх рішень.
3.3. Контроль за фінансово-господарською діяльністю Компанії здійснює Ревізійна комісія.
3.4. Регламентація основних питань діяльності органів управління та контролю Компанії, а саме: порядок створення, компетенція, порядок прийняття ними рішень відповідно до вимог законодавства України - чітко закріплена у Статуті АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" та внутрішніх положеннях Компанії.
3.5. Компанія, з метою ефективного управління та моніторингу належного виконання всіма органами управління та контролю своїх функцій, забезпечує раціональний і чіткий розподіл повноважень між ними, а також належну систему підзвітності та контролю. Створює необхідні умови для своєчасного обміну інформацією, який необхідний для виконання органами управління та контролю Компанії своїх функцій та оперативного прийняття ними відповідних рішень, а також для ефективної взаємодії між ними. Органи управління та контролю та їхні посадові особи повинні діяти добросовісно та розумно в інтересах Компанії.
3.6. Акціонер при прийнятті рішень, пов’язаних з діяльністю АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія", в першу чергу враховує повноваження, окреслені в Статуті АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" та Законі України "Про акціонерні товариства" (514-17) .
3.7. Акціонер має право бути поінформованим в межах чинного законодавства України про фінансово - господарський стан і результати діяльності Компанії, суттєві факти, що впливають або можуть впливати на вартість акцій, які належать державі.
3.8. Взаємовідносини між Акціонером та органами управління АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" будуються на розумінні того, що положення Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) не знімають з Акціонера та АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" як суб’єкта господарювання державного сектору економіки обов’язку виконувати норми законодавчих актів, які регулюють питання управління корпоративними правами держави у статутних капіталах господарських товариств.
3.9. Компанія для забезпечення належного рівня корпоративного управління, докладає максимальних зусиль задля розуміння усіма органами управління та контролю того, що здійснюючи свою діяльність, вони спільно працюють на досягнення стратегічної мети, а оцінка діяльності кожного органу управління та контролю, зокрема залежить від результатів діяльності Компанії у цілому.
3.10. Пріоритетом корпоративної поведінки Компанії є повага до прав та законних інтересів Акціонера, працівників, споживачів, контрагентів та інших осіб, що зацікавлені у діяльності Компанії, його відкритість, а також забезпечення ефективної діяльності, підтримання фінансової стабільності та прибутковості.
3.11. Основи ефективної діяльності базуються на довірі між усіма учасниками корпоративних взаємовідносин.

Розділ 4. Система контролю за фінансово - господарською діяльністю Компанії (органи контролю)

4.1. Ревізійна комісія є органом управління АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія", яка контролює фінансово-господарську діяльність Компанії, та має бути чесною та відвертою у підході до виконання своїх обов’язків особами, позбавленими упередженості та суб’єктивного ставлення.
4.2. Ревізійна комісія здійснює контроль за фінансово - господарською діяльністю Компанії шляхом проведення перевірки фінансово-господарської діяльності Компанії за результатами фінансового року та спеціальні перевірки.
4.3. За підсумками перевірки фінансово - господарської діяльності Компанії за результатами фінансового року Ревізійна комісія готує висновок, в якому міститься інформація про:
- підтвердження достовірності та повноти даних фінансової звітності за відповідний період;
- факти порушення законодавства під час провадження фінансово-господарської діяльності, а також встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку та подання звітності.
4.4. У своїй діяльності Ревізійна комісія керується чинним законодавством України, Статутом АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" та Положенням про Ревізійну комісію.
4.5. Компанія свідома того, що розраховувати на довіру держави, суспільства, Акціонера, потенційних інвесторів можна тільки за умови запровадження належної системи контролю за її діяльністю.
4.6. Зовнішній аудитор з проведення обов’язкового аудиту річної фінансової звітності обирається Акціонером Компанії.
4.7. Здійснення зовнішнього аудиту Компанії є обов’язковою процедурою для підтвердження достовірності та повноти річних даних бухгалтерського обліку та показників фінансової звітності Компанії. З метою забезпечення належної якості та об’єктивності аудиторська перевірка проводиться згідно з міжнародними стандартами аудиту.
4.8. Особи, які здійснюють контроль за фінансово - господарською діяльністю Компанії, є незалежними від впливу членів правління, членів Ревізійної комісії та інших осіб, які можуть бути зацікавленими у результатах перевірки.

Розділ 5. Політика розкриття інформації та забезпечення прозорості

5.1. Компанія визнає важливість надання Акціонеру та іншим зацікавленим особам незалежної, достовірної та об’єктивної інформації про Компанію.
5.2. Прозорість та розкриття інформації про АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" є необхідною передумовою довіри до останньої з боку держави, громадян, інвесторів і сприяє залученню капіталу. Розкриття інформації має велике значення для підвищення ефективності діяльності Компанії, оскільки належна та достовірна інформація надає можливість суспільству, органам управління та контролю об’єктивно оцінювати досягнення АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" в подальшому.
5.3. Визначення інформації, що підлягає оприлюдненню, повинно здійснюватися з урахуванням положень нормативно - правових актів, якими встановлені випадки обов’язкового оприлюднення (надання) інформації.
5.4. Високий рівень прозорості досягається шляхом відкриття доступу широкому загалу до відповідної інформації про Компанію через:
веб-сайт АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія";
офіційні повідомлення в засобах масової інформації;
прес-конференції та інтерв’ю;
надання інформації за запитами на інформацію;
будь-яким іншим способом, не забороненим чинним законодавством.
5.5. Загальні засади інформаційної політики Компанії, що спрямовані на відкритість та прозорість, закріплені у внутрішніх положеннях Компанії.

Розділ 6. Створення умов для інвестиційної привабливості Компанії

6.1. Однією з передумов своєї успішної діяльності АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" у сфері видавничої підготовки, поліграфічного виконання та розповсюдження друкованої продукції вважає співпрацю з контрагентами та залучення інвестицій.
6.2. Відносини з контрагентами ґрунтуються на принципах:
- рівності;
- взаємовигоди;
- регламентованості;
- конкурентності у виборі;
- компетентності.
6.3. Будь-які відносини з контрагентами, включаючи їхній вибір будуються на принципах паритетності та конкурентності.
6.4. Посадові особи зобов’язані розкривати можливу зацікавленість в угодах, у відповідності до політики Компанії щодо конфлікту інтересів.
6.5. Компанія провадить діяльність із залучення інвесторів, розробляє інвестиційні проекти та контролює стан їх реалізацію, бере участь у залученні коштів з міжнародних фінансових ринків у порядку, визначеному законодавством, а також має право залучати кредитні ресурси на внутрішньому ринку.
6.6. Компанія співпрацює з міжнародними і українськими поліграфічними компаніями з метою перейняття кращого світового досвіду для власного розвитку та стабільності, покращення ефективності діяльності та надання якісних поліграфічних послуг в Україні.
6.7. Компанія вибирає партнерів та оцінює ризики, які можуть виникнути в процесі здійснення ними спільної діяльності або впливати на неї.

Розділ 7. Етика поведінки

7.1. Посадові особи Компанії повинні добросовісно та розумно діяти в найкращих її інтересах. Обов’язок добросовісно та розумно діяти в найкращих інтересах передбачає, що посадові особи під час виконання своїх функцій, визначених законодавством України та внутрішніми документами Компанії, повинні виявляти турботу та обачність, що, як правило, очікуються від людини, яка приймає виважені рішення, в аналогічній ситуації.
7.2. Обов’язок діяти в найкращих інтересах Компанії передбачає, що посадові особи повинні використовувати свої повноваження та можливості, пов’язані зі займаними ними посадами, виключно в інтересах Компанії.
7.3. Посадові особи Компанії не повинні здійснювати дії, які суперечать чи не відповідають інтересам Компанії. Зокрема, посадові особи не мають права отримувати будь-яку винагороду (прямо чи опосередковано) за здійснення ними впливу на ухвалення рішень органами управління та контролю Компанії, використовувати у власних інтересах чи інтересах третіх осіб майно Компанії, розкривати інформацію з обмеженим доступом тощо.
7.4. Здійснюючи свої функції, посадові особи Компанії зобов’язані діяти тільки у межах наданих їм повноважень та, представляючи Компанію перед третіми особами, поводитися так, щоб не зашкодити власній діловій репутації, діловій репутації інших посадових осіб та Компанії у цілому.
7.5. Посадові особи Компанії повинні розкривати інформацію про наявність у них конфлікту інтересів стосовно будь-якого рішення (правочину) Компанії.
7.6. Посадові особи Компанії не повинні використовувати у власних інтересах ділові можливості Компанії.
7.7. Під час виконання обов’язків посадові особи Компанії не повинні засновувати або брати участь у діяльності підприємств (бути власниками/співвласниками), які конкурують з Компанією, та будь-яким іншим чином конкурувати з Компанією.
7.8. Посадові особи Компанії повинні відшкодовувати збитки, завдані Компанії внаслідок невиконання або неналежного виконання ними свого обов’язку діяти добросовісно та розумно у найкращих її інтересах.
7.9. Регламентація основних питань діяльності посадових осіб Компанії, а саме: їхня компетенція, етика поведінки, конфлікт інтересів, порядок прийняття ними рішень відповідно до вимог законодавства України, чітко закріплена у внутрішніх положеннях Компанії.
( Текст взято з сайту Держкомтелерадіо України http://comin.kmu.gov.ua )