ДЕРЖАВНЕ БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ
НАКАЗ
24.10.2019 № 290
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 грудня 2019 р.
за № 1258/34229

Про затвердження Порядку проходження комплексного медичного огляду (диспансеризації) особами рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань

Відповідно до пункту 8 частини першої статті 12, частини третьої статті 14, частини другої статті 19 Закону України "Про Державне бюро розслідувань" (794-19) та з метою належної організації проходження комплексного медичного огляду (диспансеризації) особами рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок проходження комплексного медичного огляду (диспансеризації) особами рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, що додається.
2. Управлінню кадрової роботи та державної служби Державного бюро розслідувань забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України у встановленому порядку.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Директор
Р. Труба
ПОГОДЖЕНО:
В.о. Голови Професійної спілки працівників
державних установ України
Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
об'єднань профспілок
В.о. президента Всеукраїнського об'єднання
організацій роботодавців "Всеукраїнська
асоціація роботодавців"
Керівник Секретаріату Спільного
Представницького органу сторони
роботодавців на національному рівні
Генеральний директор Спілки
підприємств малих, середніх і
приватизованих підприємств України
Міністр охорони здоров'я України
Н. Титаренко
О.О. Шубін
В. Биковець
Р. Іллічов
В. Биковець
З. Скалецька
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного бюро
розслідувань
24 жовтня 2019 року № 290
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 грудня 2019 р.
за № 1258/34229

ПОРЯДОК

проходження комплексного медичного огляду (диспансеризації) особами рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань

I. Загальні положення

1. Комплексний медичний огляд (диспансеризація) є медичним оглядом осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, який проводиться протягом їх служби з метою активного спостереження за станом здоров'я та включає профілактичний медичний огляд, обов'язковий періодичний психіатричний огляд та обов'язковий профілактичний наркологічний огляд.
2. Терміни, які вживаються у цьому Порядку, визначено в Основах законодавства України про охорону здоров'я (2801-12) , Законі України "Про охорону праці" (2694-12) , постановах Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2000 року № 1465 (1465-2000-п) "Про затвердження Порядку проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка проводить цю діяльність, або оточуючих" (із змінами) (далі - Постанова № 1465), від 06 листопада 1997 року № 1238 (1238-97-п) "Про обов'язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення" (із змінами) (далі - Постанова № 1238).
3. Комплексний медичний огляд (диспансеризація) осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань проводиться відповідно до статей 14, 17 Закону України "Про охорону праці" (2694-12) , статей 10, 31 Основ законодавства України про охорону здоров'я (2801-12) .
4. Диспансерний облік осіб, хворих на туберкульоз, шкірно-венеричні, психічні, онкологічні та інші захворювання, може проводитись у відповідних спеціалізованих закладах охорони здоров'я на загальних засадах.

II. Організація проведення комплексного медичного огляду

1. Комплексний медичний огляд (диспансеризація) осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань проводиться в закладах охорони здоров'я, що мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальностями "дерматовенерологія", "неврологія", "отоларингологія", "офтальмологія", "психіатрія", "терапія", "хірургія" та пройшли акредитацію.
2. Підрозділи Державного бюро розслідувань, до функціональних обов'язків яких належить кадрове забезпечення (далі - підрозділи кадрового забезпечення), в кінці кожного року подають до відповідних закладів охорони здоров'я списки осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, які проходять службу в Державному бюро розслідувань, для проходження ними комплексного медичного огляду на наступний рік.
3. Директор Державного бюро розслідувань та директори територіальних управлінь Державного бюро розслідувань забезпечують своєчасне прибуття осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань на комплексний медичний огляд.
4. Комплексні медичні огляди осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань проводяться на підставі договору, що укладається між Державним бюро розслідувань та закладом охорони здоров'я відповідно до законодавства.
5. Організацію й контроль за проведенням комплексного медичного огляду здійснює керівник закладу охорони здоров'я.
6. У закладах охорони здоров'я щороку створюється комісія для проведення комплексного медичного огляду. Склад комісії та порядок її роботи визначено Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій (z0846-07) , затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21 травня 2007 року № 246, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23 липня 2007 року за № 846/14113 (далі - Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій).
До складу комісії входять дерматовенеролог, невролог, отоларинголог, офтальмолог, психіатр, терапевт, хірург.
Кожен лікар, який бере участь в обстеженні осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, надає висновок щодо стану їх здоров'я, підтверджує його особистим підписом та печаткою, бере участь в остаточному обговоренні придатності осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань до виконання ними службових обов'язків та за потреби визначає лікувально-оздоровчі заходи.

III. Проведення профілактичного медичного огляду

1. Профілактичний медичний огляд осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань проводиться відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій (z0846-07) , Інструкції про періодичність рентгенівських обстежень органів грудної порожнини певних категорій населення України (z0524-08) , затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17 травня 2008 року № 254, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 12 червня 2008 року за № 524/15215, та цього Порядку.
2. Профілактичний медичний огляд осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань проводиться один раз на рік.
3. Клініко-діагностичні дослідження включають аналіз крові (вимірювання швидкості осідання еритроцитів, гемоглобіну, лейкоцитів, цукру, холестерину), аналіз сечі на білок, вимірювання артеріального тиску, вимірювання внутрішньоочного тиску (після 40 років), гінекологічний огляд жінок (цитологічне обстеження жінок віком 18 - 60 років), дослідження гостроти зору та слуху, електрокардіографічне обстеження, пальпацію молочних залоз та мамографію жінкам (із 40 років - один раз на два роки), пальцьове обстеження прямої кишки (з 30 років), флюорографічне обстеження органів грудної клітки - один раз на два роки, ультразвукове дослідження простати чоловікам (із 40 років - один раз на два роки).
4. За потреби лікар-терапевт залучає до проведення профілактичного медичного огляду (диспансеризації) осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань лікарів інших спеціальностей.
5. Залежно від характеру несприятливих промислових факторів і впливу шкідливих речовин обсяг обстеження осіб, які працюють з ними, доповнюється відповідними спеціальними методами досліджень відповідно до Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов'язковий попередній (періодичні) медичний огляд працівників, визначеного у додатку 4 до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій (z0846-07) .
6. За результатами профілактичного медичного огляду особі рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань видається медична довідка про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника за формою згідно з додатком 8 до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій (z0846-07) .
У разі виявлення у особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань, яка пройшла профілактичний медичний огляд, хвороб, що є протипоказанням до виконання функціональних обов'язків, Директору Державного бюро розслідувань або директору територіального управління Державного бюро розслідувань направляється інформація про особу рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань, яка за станом здоров'я потребує направлення на огляд до медичної комісії закладу охорони здоров'я для визначення її придатності до подальшої служби (далі - Інформація про особу), за формою відповідно до додатка 1 до цього Порядку.

IV. Проведення обов'язкового періодичного психіатричного огляду

1. Проведення обов'язкового періодичного психіатричного огляду з метою встановлення придатності особи до виконання окремих видів діяльності (професії, роботи, служби) з особливими вимогами до стану її психічного здоров'я регламентується Законом України "Про психіатричну допомогу" (1489-14) , Постановою № 1465 (1465-2000-п) та цим Порядком.
2. Обов'язкові періодичні психіатричні огляди осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань проводяться лікарями-психіатрами закладів охорони здоров'я.
3. На осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, поведінка яких дає підстави підозрювати в них наявність психічних розладів, Директор Державного бюро розслідувань або директори територіальних управлінь Державного бюро розслідувань до проведення обов'язкового періодичного психіатричного огляду подають до закладу охорони здоров'я детальні службові характеристики.
У разі якщо між проведенням обов'язкових періодичних психіатричних оглядів виникли підстави підозрювати у особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань наявність психічних розладів, що можуть становити небезпеку для неї або оточення, Директор Державного бюро розслідувань або директори територіальних управлінь Державного бюро розслідувань за направленням відповідно до додатка 2 до цього Порядку (далі - Направлення) з детальною службовою характеристикою повинні направити таку особу до закладу охорони здоров'я на позачерговий психіатричний огляд.
4. Обов'язкові періодичні психіатричні огляди проводяться в обсягах відповідно до Інструкції про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів (z0094-02) , затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17 січня 2002 року № 12, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01 лютого 2002 року за № 94/6382 (далі - Інструкція про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів), з обов'язковим психологічним обстеженням.
5. Дані періодичних психіатричних оглядів оформлюються протоколом обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів за формою згідно з додатком 2 до Інструкції про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів (z0094-02) (далі - Протокол).
За відсутності в особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань психічних розладів Протокол зберігається у медичній карті амбулаторного хворого ( форма № 025/о (z0669-12) , затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110 (z0661-12) "Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров'я незалежно від форми власності та підпорядкування", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - медична карта амбулаторного хворого)).
За наявності в особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань психічних розладів Протокол, дані обстеження та інші службові матеріали зберігаються в закладі охорони здоров'я відповідно до вимог Інструкції про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів (z0094-02) .
6. Лікар-психіатр за наявності показань призначає додаткове обстеження, визначає його обсяг та направляє особу для огляду до лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.
7. Висновок обов'язкового періодичного психіатричного огляду осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань оформлюється довідкою про проходження обов'язкового періодичного психіатричного огляду особою рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань за формою відповідно до додатка 3 до цього Порядку та видається особі, яка пройшла огляд.
У разі виявлення в особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань розладів психіки та поведінки, що можуть свідчити про її непридатність до подальшої служби, Директору Державного бюро розслідувань або директору територіального управління Державного бюро розслідувань направляється Інформація про особу.

V. Проведення обов'язкового профілактичного наркологічного огляду

1. Проведення обов'язкового профілактичного наркологічного огляду (періодичного та позачергового) осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань регламентується Законом України "Про психіатричну допомогу" (1489-14) , Постановою № 1238 (1238-97-п) та цим Порядком.
2. Обов'язкові профілактичні наркологічні огляди осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань проводяться лікарями-психіатрами закладів охорони здоров'я.
3. Періодичність проведення обов'язкових профілактичних наркологічних оглядів визначається Порядком проведення обов'язкового профілактичного наркологічного огляду громадян, затвердженим Постановою № 1238 (1238-97-п) :
1) осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, які для виконання своїх функціональних обов'язків мають отримати, носити і використовувати вогнепальну зброю, - один раз на три роки;
2) осіб рядового і молодшого начальницького складу Державного бюро розслідувань - водіїв службового автотранспорту - один раз на два роки.
4. На осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, поведінка яких дає підстави підозрювати наявність у них психічних та поведінкових розладів, обумовлених уживанням психоактивних речовин, Директор Державного бюро розслідувань та директори територіальних управлінь Державного бюро розслідувань до проведення обов'язкового профілактичного наркологічного огляду подають до закладу охорони здоров'я детальні службові характеристики.
У разі якщо між проведенням обов'язкових профілактичних наркологічних оглядів виникли підстави підозрювати у особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань наявність психічних та поведінкових розладів, обумовлених уживанням психоактивних речовин, що можуть становити небезпеку для неї або оточення, Директор Державного бюро розслідувань або директори територіальних управлінь Державного бюро розслідувань за Направленням з детальною службовою характеристикою повинні направити таку особу до закладу охорони здоров'я на позачерговий наркологічний огляд.
5. Обов'язкові профілактичні наркологічні огляди проводяться в обсягах, визначених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28 листопада 1997 року № 339 (z0586-97) "Про вдосконалення системи профілактичних протиалкогольних та протинаркотичних заходів та обов'язкових профілактичних наркологічних оглядів", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11 грудня 1997 року за № 586/2390 (далі - Наказ № 339).
6. За відсутності в особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань психічних та поведінкових розладів, обумовлених уживанням психоактивних речовин, медичні картки обов'язкового профілактичного наркологічного огляду зберігаються у медичній карті амбулаторного хворого (z0669-12) .
За наявності в особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань психічних та поведінкових розладів, обумовлених уживанням психоактивних речовин, медичні картки обов'язкового профілактичного наркологічного огляду, дані обстеження та інші службові матеріали зберігаються в закладі охорони здоров'я відповідно до вимог Наказу № 339 (z0586-97) .
7. У разі виявлення в особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань психічних та поведінкових розладів, обумовлених уживанням психоактивних речовин, або у разі незгоди особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань з результатами профілактичного наркологічного огляду лікар-психіатр призначає додаткове обстеження відповідно до Наказу № 339 (z0586-97) .
8. Висновок обов'язкового профілактичного наркологічного огляду особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань оформлюється довідкою про проходження обов'язкового профілактичного наркологічного огляду особою рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань за формою відповідно до додатка 4 до цього Порядку та видається особі, яка пройшла огляд.
У разі виявлення в особи рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань розладів психіки та поведінки, обумовлених уживанням психоактивних речовин, що можуть впливати на її придатність до подальшої служби, Директору Державного бюро розслідувань або директору територіального управління Державного бюро розслідувань направляється інформація про особу рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань, яка за станом здоров'я потребує направлення на огляд до медичної комісії закладу охорони здоров'я для визначення її придатності до подальшої служби.

VI. Порядок та умови направлення на медичний огляд для проходження військово-лікарської комісії

1. Кандидати на посади осіб рядового і начальницького складу та особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань направляються на медичний огляд для проходження військово-лікарської комісії:
1) перед призначенням на посади осіб рядового і начальницького складу;
2) перед переміщенням по службі в іншу місцевість осіб рядового і начальницького складу, які за станом свого здоров'я або за станом здоров'я членів сім'ї мають потребу змінити місце служби (проживання);
3) у разі якщо особа рядового або начальницького складу за станом здоров'я не може виконувати обов'язки на посаді або знаходиться на лікуванні понад 4 місяці.
2. Форму направлення на медичний огляд для проходження військово-лікарської комісії визначено у додатку 5 до цього Порядку.
Керівник Управління
кадрової роботи
та державної служби
В. Француз
Додаток 1
до Порядку проходження комплексного
медичного огляду (диспансеризації)
особами рядового і начальницького
складу Державного бюро розслідувань
(пункт 6 розділу III)

ІНФОРМАЦІЯ

про особу рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань, яка за станом здоров'я потребує направлення на огляд до медичної комісії закладу охорони здоров'я для визначення її придатності до подальшої служби

( Див. текст (z1258-19F83) )
Додаток 2
до Порядку проходження комплексного
медичного огляду (диспансеризації)
особами рядового і начальницького
складу Державного бюро розслідувань
(пункт 3 розділу IV)

НАПРАВЛЕННЯ

( Див. текст (z1258-19F84) )
Додаток 3
до Порядку проходження комплексного
медичного огляду (диспансеризації)
особами рядового і начальницького
складу Державного бюро розслідувань
(пункт 7 розділу IV)

ДОВІДКА

про проходження обов'язкового періодичного психіатричного огляду особою рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань

( Див. текст (z1258-19F85) )
Додаток 4
до Порядку проходження комплексного
медичного огляду (диспансеризації)
особами рядового і начальницького
складу Державного бюро розслідувань
(пункт 8 розділу V)

ДОВІДКА

про проходження обов'язкового профілактичного наркологічного огляду особою рядового або начальницького складу Державного бюро розслідувань

( Див. текст (z1258-19F86) )
Додаток 5
до Порядку проходження комплексного
медичного огляду (диспансеризації)
особами рядового і начальницького
складу Державного бюро розслідувань
(пункт 2 розділу VI)

НАПРАВЛЕННЯ

на медичний огляд для проходження військово-лікарської комісії

( Див. текст (z1258-19F87) )