НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
20.02.2020 № 332

Про внесення змін до розпорядження Нацкомфінпослуг від 12.01.2017 № 15 (зі змінами)

Відповідно до частини першої статті 8 Закону України "Про адміністративні послуги" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Унести до розпорядження Нацкомфінпослуг від 12.01.2017 № 15 (v0015865-17) "Про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг з видачі та анулювання ліцензій на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) та внесення змін до деяких розпоряджень Національної комісії, що здійснює державне регулюванняя у сфері ринків фінансових послуг" (у редакції розпорядження Нацкомфінпослуг від 08.10.2019 № 1964 (v1964865-19) ) такі зміни:
пункт 1 доповнити новим абзацом тринадцятим такого змісту:
"Інформаційна картка адміністративної послуги з видачі ліцензії на провадження господарської діяльності в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування недержавним пенсійним фондом - суб'єктом другого рівня системи пенсійного забезпечення" (додаток 12);
додатки 9, 10 до розпорядження викласти в новій редакції, що додаються;
доповнити новим додатком 12, що додається.
2. Управлінню регулювання та нагляду за установами накопичувального пенсійного забезпечення та управителів ФФБ та ФОН, в межах компетенції, забезпечити розміщення інформаційних карток на офіційному вебсайті Нацкомфінпослуг та у місці здійснення прийому суб'єктів звернень.
3. Це розпорядження набирає чинності з дня його прийняття.
4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Залєтова О.М,
Голова Комісії
І. Пашко
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення Комісії
Протокол № 12 засідання
Комісії від 20.02.2020
Додаток 9
до розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
від 12.01.2017 № 15
(у редакції розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
від 20.02.2020 № 332)

ІНФОРМАЦІЙНА КАРТКА АДМІНІСТРАТИВНОЇ ПОСЛУГИ

з видачі ліцензії на провадження господарської діяльності з управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю"

Номер і назва позиції
Зміст позиції
1
2
1. Суб'єкт надання адміністративної послуги (найменування, місцезнаходження, режим роботи, телефон, адреса електронної пошти та вебсайту)
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг); вул. Бориса Грінченка, 3, м. Київ, 01001; понеділок - четвер: 9:00 - 18:00, п'ятниця: 9:00 -16:45, перерва: 13:00 - 13:45, напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на одну годину; тел. (відділ організаційного забезпечення надання адміністративних послуг): (044) 234-39-46; електронна пошта: оґГісе(Й),пґр.ЈОУ.иа; вебсайт; www.nfp.gov.ua; для отримання інформації про порядок надання адміністративної послуги можна звернутися за телефоном (044) 590-57-20
2. Перелік документів, необхідних для отримання адміністративної послуги, порядок та спосіб їх подання, а у разі потреби -інформація про умови чи підстави отримання адміністративної послуги
І. Для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15)
, здобувачем ліцензії подається: 1. Заява про отримання ліцензії, складена згідно з додатком 1 до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджених постановою Кабінету Мністрів України від 07.12.2016 № 913 (зі мінами) (далі - Ліцензійні умови); 2. Фінансова звітність, складена відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (996-14)
та міжнародних стандартів фінансової звітності, станом на останній день кварталу, що передує даті прийняття органом ліцензування відповідної заяви, щодо достовірності та повноти якої аудитором або аудиторською фірмою, які відповідають вимогам, устоиовленим законодавством, висловлено немодифіковану думку або модифіковану думку із застереженням у аудиторському звіті, оформленому відповідно до законодавства та міжнародних стандартів аудиту. Якщо здобувай ліцензії був внесений до Державного реєстру фінансових установ або реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, що веде Нацкомфінпослуг, у тому звітному кварталі, в якому такий здобувай подає заяву про отримання ліцензії, подається фінансова звітність у порядку, зазначеному в цьому абзаці, станом на будь-яку дату такого звітного кварталу; звітні дані здобувана ліцензії щодо діяльності з надання фінансових послуг, складені відповідно до вимог Нацкомфінпослуг, станом на останній день кварталу, що передує даті прийняття органом ліцензування відповідної заяви, впевненість щодо яких надана аудитором або аудиторською фірмою, які відповідають вимогам, установленим законодавством (в тому числі щодо виконання вимог цих Ліцензійних умов), та в порядку, встановленому законодавством та міжнародними стандартами аудиту. Звітні дані не подаються з добувачем ліцензії, який не має/не мав ліцензій, виданих органом ліцензування; 3. Анкета керівника/головного бухгалтера здобувана ліцензії (подається окремо керівником та головним бухгалтером здобувана ліцензії) (додаток 2 до Ліцензійних умов); 4. Опис документів, що подаються для одержання ліцензій, у двох примірниках (додаток 3 до Ліцензійних умов); 5. Документ, передбачений пунктом 2 частини третьої статті 11 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності"
; 6. Додатково до документів, визначених пунктами 1-5, до заяви про отримання ліцензії здобувачем ліцензії додаються такі документи: типові правила фонду фінансування будівництва та/або фонду операцій з нерухомістю, які повинні відповідати вимогам статей 8, 12 і 21 (для фонду фінансування будівництва) та статей 8, 25 і 26 (для фонду операцій з нерухомістю) Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15)
. 7. Строк, що минув з дати підписання (засвідчення) документів, що подаються фінансовою установою, не повинен перевищувати 30 календарних днів до дати подання заяви (за винятком фінансової звітності та звітних даних здобувана ліцензії). Заяву про отримання ліцензії разом з усіма необхідними документами здобувані ліцензії подають у спосіб, визначений частиною першою статті 10 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (222-19)
. II. Для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг здобувач ліцензії повинен відповідати вимогам пунктів 1-16, 21-99 Ліцензійних умов, установлених для провадження виду господарської діяльності, зазначеного в заяві на отримання ліцензії.
3. Платність або безоплатність адміністративної послуги, розмір та порядок внесення плати (адміністративного збору) за платну адміністративну послугу
Плата за видачу ліцензії встановлена статтею 14 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності"
, а саме: за видачу ліцензії справляється разова плата в розмірі одного прожиткового мінімуму, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що діє на день прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії, якщо інший розмір плати не встановлений законом. Плата за видачу ліцензії вноситься ліцензіатом у строк не пізніше десяти робочих днів з дня внесення запису щодо рішення про видачу ліцензії до ліцензійного реєстру.
4. Строк надання адміністративної послуги
Орган ліцензування протягом п'яти робочих днів з дня одержання заяви про отримання ліцензії встановлює наявність або відсутність підстав для залишення її без розгляду і в разі їх наявності приймає відповідне рішення. Строк прийняття рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі становить 10 робочих днів з дня одержання органом ліцензування заяви про отримання ліцензії.
5. Результат надання адміністративної послуги
Нацкомфінпослуг оформлює в електронному вигляді ліцензію на провадження господарської діяльності з управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15)
(запис про рішення Нацкомфінпослуг щодо видачі ліцензії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань)
6. Можливі способи отримання відповіді (результату)
Рішення набирає чинності та оприлюднюється на офіційному вебсайті Нацкомфінпослуг, а інформація про таке рішення вноситься до ліцензійного реєстру наступного робочого дня після його прийняття.
7. Акти законодавства, що регулюють порядок та умови надання адміністративної послуги
Закони України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (222-19)
, "Про адміністративні послуги" (5203-17)
, "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14)
; Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 913 (913-2016-п)
(зі змінами)
Начальник управління регулювання та нагляду за установами накопичувального пенсійного забезпечення та управителів ФФБ та ФОН
Ю. Шибіко
Додаток 10
до розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
від 12.01.2017 № 15
(у редакції розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг,
20.02.2020 № 332)

ІНФОРМАЦІЙНА КАРТКА АДМІНІСТРАТИВНОЇ ПОСЛУГИ

з видачі ліцензії на провадження господарської діяльності в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині адміністрування недержавних пенсійних фондів

Номер і назва позиції
Зміст позиції
1
2
1, Суб'єкт надання адміністративної послуги (найменування, місцезнаходження, режим роботи, телефон, адреса електронної пошти та вебсайту)
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг); вул. Бориса Грінченка, 3, м, Київ, 01001; понеділок - четвер: 9:00 - 18:00, п'ятниця: 9:00 -16:45, перерва: 13:00 - 13:45, напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на одну годину; тел. (відділ організаційного забезпечення надання адміністративних послуг): (044) 234-39-46; електронна пошта: office@nfp.gov.ua: ве-сайт: www.nfp.gov.ua; для отримання інформації про порядок надання адміністративної послуги можна звернутися за телефоном (044) 590-57-20
2. Перелік документів, необхідних для отримання адміністративної послуги, порядок та спосіб їх подання, а у разі потреби -інформація про умови чи підстави отримання адміністративної послуги
І. Для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині адміністрування недержавних пенсійних фондів, здобувачем ліцензії подається: 1. Заява про отримання ліцензії, складена згідно з додатком 1 до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджених постановою Кабінету Мністрів України від 07.12.2016 № 913 (зі мінами) (далі - Ліцензійні умови); 2. Фінансова звітність, складена відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (996-14)
та міжнародних стандартів фінансової звітності, станом на останній день кварталу, що передує даті прийняття органом ліцензування відповідної заяви, щодо достовірності та повноти якої аудитором або аудиторською фірмою, які відповідають вимогам, установленим законодавством, висловлено немодифіковану думку або модифіковану думку із застереженням у аудиторському звіті, оформленому відповідно до законодавства та міжнародних стандартів аудиту. Якщо здобувай ліцензії був внесений до Державного реєстру фінансових установ або реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, що веде Нацкомфінпослуг, у тому звітному кварталі, в якому такий здобувай подає заяву про отримання ліцензії, подається фінансова звітність у порядку, зазначеному в цьому абзаці, станом на будь-яку дату такого звітного кварталу; звітні дані здобувана ліцензії щодо діяльності з надання фінансових послуг, складені відповідно до вимог Нацкомфінпослуг, станом на останній день кварталу, що передує даті прийняття органом ліцензування відповідної заяви, впевненість щодо яких надана аудитором або аудиторською фірмою, які відповідають вимогам, установленим законодавством (в тому числі щодо виконання вимог цих Ліцензійних умов), та в порядку, встановленому законодавством та міжнародними стандартами аудиту. Звітні дані не подаються здобувачем ліцензії, який не має/не мав ліцензій, виданих органом ліцензування; 3. Анкета керівника/головного бухгалтера здобувана ліцензії (подається окремо керівником та головним бухгалтером здобувана ліцензії) (додаток 2 до Ліцензійних умов); 4. Опис документів, що подаються для одержання ліцензій, у двох примірниках (додаток 3 до Ліцензійних умов); 5. Документ, передбачений пунктом 2 частини третьої статті 11 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності"
; 6. Додатково до документів, визначених пунктами 1-5, до заяви про отримання ліцензії здобувачем ліцензії додаються такі документи: інформація про кваліфікованих працівників (додаток 4 до Ліцензійних умов); копія документа уповноваженого органу юридичної особи - одноосібного засновника корпоративного недержавного пенсійного фонду, що містить рішення про самостійне здійснення адміністрування такого фонду та інформацію про його власний вебсайт (вебсторінку) і адресу електронної пошти. 7. Строк, що минув з дати підписання (засвідчення) документів, що подаються фінансовою установою, не повинен перевищувати 30 календарних днів до дати подання заяви (за винятком фінансової звітності та звітних даних здобувана ліцензії). Заяву про отримання ліцензії разом з усіма необхідними документами здобувані ліцензії подають у спосіб, визначений частиною першою статті 10 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (222-19)
. II, Для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг здобувай ліцензії повинен відповідати вимогам пунктів 1-16, 21-99 Ліцензійних умов, установлених для провадження виду господарської діяльності, зазначеного в заяві на отримання ліцензії.
3. Платність або безоплатність адміністративної послуги, розмір та порядок внесення плати (адміністративного збору) за платну адміністративну послугу
Плата за видачу ліцензії встановлена статтею 14 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності"
, а саме: за видачу ліцензії справляється разова плата в розмірі одного прожиткового мінімуму, виходячи з розміру прожиткового мінімуму /для працездатних осіб, що діє на день прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії, якщо інший розмір плати не встановлений законом. Плата за видачу ліцензії вноситься ліцензіатом у строк не пізніше десяти робочих днів з дня внесення запису щодо рішення про видачу ліцензії до ліцензійного реєстру.
4. Строк надання адміністративної послуги
Орган ліцензування протягом п'яти робочих днів з дня одержання заяви про отримання ліцензії встановлює наявність або відсутність підстав для залишення її без розгляду і в разі їх наявності приймає відповідне рішення. Строк прийняття рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі становить 10 робочих днів з дня одержання органом ліцензування заяви про отримання ліцензії.
5. Результат надання адміністративної послуги
Нацкомфінпослуг оформлює в електронному вигляді ліцензію на провадження господарської діяльності в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині адміністрування недержавних пенсійних фондів (запис про рішення Нацкомфінпослуг щодо видачі ліцензії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань)
6. Можливі способи отримання відповіді (результату)
Рішення набирає чинності та оприлюднюється на офіційному вебсайті Нацкомфінпослуг, а інфюрмація про таке рішення вноситься до ліцензійного реєстру наступного робочого дня після його прийняття.
7. Акти законодавства, що регулюють порядок та умови надання адміністративної послуги
Закони України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (222-19)
, "Про адміністративні послуги" (5203-17)
, "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14)
; Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 913 (913-2016-п)
(зі змінами)
Начальник управління регулювання та нагляду за установами накопичувального пенсійного забезпечення та управителів ФФБ та ФОН
Ю. Шибіко
Додаток 12
до розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
20.02.2020 № 332

ІНФОРМАЦІЙНА КАРТКА АДМІНІСТРАТИВНОЇ ПОСЛУГИ

з видачі ліцензії на провадження господарської діяльності в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування недержавним пенсійним фондом - суб'єктом другого рівня системи пенсійного забезпечення

Номер і назва позиції
Зміст позиції
1
2
1. Суб'єкт надання адміністративної послуги (найменування, місцезнаходження, режим роботи, телефон, адреса електронної пошти та вебсайту)
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг); вул. Бориса Грінченка, 3, м. Київ, 01001; понеділок - четвер: 9:00 - 18:00, п'ятниця: 9:00 -16:45, перерва: 13:00 - 13:45, напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на одну годину; тел, (відділ організаційного забезпечення надання адміністративних послуг): (044) 234-39-46; електронна пошта: office@nfp.gov.ua; вебсайт: www.nfp.gov.ua; для отримання інформації про порядок надання адміністративної послуги можна звернутися за телефоном (044) 590-57-20
2. Перелік документів, необхідних для отримання адміністративної послуги, порядок та спосіб їх подання, а у разі потреби -інформація про умови чи підстави отримання адміністративної послуги
І. Для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування недержавним пенсійним фондом - суб'єктом другого рівня системи пенсійного забезпечення, здобувачем ліцензії подається: 1. Заява про отримання ліцензії, складена згідно з додатком 1 до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджених постановою Кабінету Мністрів України від 07.12.2016 № 913 (зі мінами) (далі- Ліцензійні умови); 2. Опис документів, що подаються для одержання ліцензії, у двох примірниках (додаток 3); 3. Документ, передбачений пунктом 2 частини третьої статті 11 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності"
; 4. Додатково до документів, визначених пунктами 2, 3, до заяви про отримання ліцензії здобувачем ліцензії додаються такі документи: копія договору про обслуговування недержавного пенсійного фонду зберігачем недержавних пенсійних фондів; копія договору про обслуговування недержавного пенсійного фонду адміністратором недержавного пенсійного фонду, який відповідає вимогам, установленим Нацкомфінпослуг; копія договору про обслуговування недержавного пенсійного фонду компанією з управління пенсійними активами; інформація, надана НКЦПФР, що підтверджує досвід роботи компанії з управління пенсійними активами, з якою укладено договір про обслуговування недержавного пенсійного фонду, з управління активами інституційних інвесторів не менше п'яти років. 5. Строк, що минув з дати підписання (засвідчення) документів, що подаються фінансовою установою, не повинен перевищувати 30 календарних днів до дати подання заяви (за винятком фінансової звітності та звітних даних здобувана ліцензії). Заяву про отримання ліцензії разом з усіма необхідними документами здобувані ліцензії подають у спосіб, визначений частиною першою статті 10 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (222-19)
. II. Недержавний пенсійний фонд, що має намір отримати ліцензію на послуги в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування недержавним пенсійним фондом - суб'єктом другого рівня системи пенсійного забезпечення, зобов'язаний дотримуватися вимог, визначених частиною другою статті 20-1 Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення"
.
3. Платність або безоплатність адміністративної послуги, розмір та порядок внесення плати (адміністративного збору) за платну адміністративну послугу
Плата за видачу ліцензії встановлена статтею 14 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності"
, а саме : за видачу ліцензії справляється разова плата в розмірі одного прожиткового мінімуму, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що діє на день прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії, якщо інший розмір плати не встановлений законом. Плата за видачу ліцензії вноситься ліцензіатом у строк не пізніше десяти робочих днів з дня внесення запису щодо рішення про видачу ліцензії до ліцензійного реєстру.
4. Строк надання адміністративної послуги
Орган ліцензування протягом п'яти робочих днів з дня одержання заяви про отримання ліцензії встановлює наявність або відсутність підстав для залишення її без розгляду і в разі їх наявності приймає відповідне рішення. Строк прийняття рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі становить 10 робочих днів з дня одержання органом ліцензування заяви про отримання ліцензії.
5. Результат надання адміністративної послуги
Нацкомфінпослуг оформлює в електронному вигляді ліцензію на провадження господарської діяльності в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування недержавним пенсійним фондом - суб'єктом другого рівня системи пенсійного забезпечення (запис про рішення Нацкомфінпослуг щодо видачі ліцензії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань)
6. Можливі способи отримання відповіді (результату)
Рішення набирає чинності та оприлюднюється на офіційному вебсайті Нацкомфінпослуг, а інформація про таке рішення вноситься до ліцензійного реєстру наступного робочого дня після його прийняття.
7. Акти законодавства, що регулюють порядок та умови надання адміністративної послуги
Закони України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (222-19)
, "Про адміністративні послуги" (5203-17)
, "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14)
; Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 913 (913-2016-п)
(зі змінами)
Начальник управління регулювання та нагляду за установами накопичувального пенсійного забезпечення та управителів ФФБ та ФОН
Ю. Шибіко
(Текст взято з сайту Нацкомфінпослуг України http://nfp.gov.ua)