КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 13 березня 2002 р. № 324
Київ

Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики

( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 35 від 25.01.2012 (35-2012-п) № 499 від 08.08.2016 (499-2016-п) № 132 від 19.02.2020 (132-2020-п) )
( У назві і тексті Постанови слова "Міністерство праці та соціальної політики" в усіх відмінках замінено словами "Міністерство соціальної політики" у відповідному відмінку згідно з Постановою КМ № 35 від 25.01.2012 (35-2012-п) )
З метою вдосконалення організації харчування громадян, які проживають в інтернатних установах, навчаються у навчальних закладах та відпочивають у санаторіях сфери управління Міністерства соціальної політики, Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються, натуральні добові норми харчування в установах і закладах сфери управління Міністерства соціальної політики:
в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації;
( Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 (132-2020-п) )
у дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей з інвалідністю з фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями;
( Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 (132-2020-п) )
для громадян, які відпочивають у санаторіях.
( Абзац четвертий пункту 1 в редакції Постанови КМ № 499 від 08.08.2016 (499-2016-п) )
2. Міністерству соціальної політики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання натуральних добових норм харчування в межах асигнувань, що передбачаються у державному бюджеті та відповідних місцевих бюджетах на утримання установ та закладів, зазначених у пункті 1.
3. Визнати такими, що втратили чинність, пункт 1 і абзац другий підпункту 1 пункту 2 постанови Ради Міністрів УРСР від 11 січня 1989 р. № 14 "Про норми витрат на харчування і медикаменти в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів" (14-89-п) .
Прем'єр-міністр України
А.КІНАХ
Інд. 26
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. № 324

НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ

в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто на одну людину)
Перелік продуктів харчування
Тип закладу
геріатричні будинки-інтернати, пансіонати, будинки-інтернати загального типу, вищі навчальні заклади
психоневрологічні інтернати
1
2
3
Хліб житній
250
300
Хліб пшеничний
250
300
Борошно пшеничне
20
20
Крохмаль
5
5
Крупи, макаронні вироби, бобові
100
100
Цукор
45
45
Картопля
450
450
Овочі, усього
550
550
у тому числі:
буряк
80
80
морква
60
60
капуста
150
150
цибуля
60
60
інші свіжі овочі відповідно до сезону
100
100
квашені, консервовані овочі
100
100
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові
200
150
Фрукти сушені
20
20
Фрукти консервовані
50
50
Соки
150
150
М'ясо
100
100
М'ясні консерви, ковбасні вироби
20
20
Риба
100
100
Рибні консерви, оселедець
50
50
Молоко, кисломолочні продукти
450
450
Сир кисломолочний
50
50
Сир твердий
20
20
Сметана
20
20
Масло
25
25
Олія
35
35
Маргарин
5
5
Сало, смалець
20
20
Яйця, штук
1/3
1/3
Чай
1
0,5
Кава злакова
4
4
Кондитерські вироби
35
35
Какао
3
3
Сіль
10
10
Дріжджі
1
1
Спеції
2
2
Хімічний склад
Білки
115
118
Жири
118
121
Вуглеводи
425
455
Енергія, ккал
3222
3381
__________
Примітки:
1. Добова норма таких продуктів як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.
( Норми із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 35 від 25.01.2012 (35-2012-п) , № 132 від 19.02.2020 (132-2020-п) )
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. № 324

НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ

в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей з інвалідністю з фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто)
Перелік продуктів харчування
Норма на одного вихованця за віковими групами
3-7 років (дошкільний вік)
7-10 років (1-4 класи)
11-17 років (5-11 класи, учні ПТУ)
Хліб житній
100
150
200
Хліб пшеничний
150
200
250
Борошно пшеничне
35
35
40
Крохмаль
3
3
3
Крупи, макаронні вироби, бобові
50
65
80
Картопля
300
350
400
Овочі
300
350
400
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові
250
300
300
Фрукти сушені
15
20
20
Соки
200
200
200
Цукор
50
60
70
Мед
9
13
18
Кондитерські вироби
30
30
35
М'ясо
95
100
120
Птиця
30
30
40
Ковбасні вироби
20
25
25
Риба
75
85
100
Рибні продукти
7
10
15
Молоко, кисломолочні продукти
500
500
500
Сир кисломолочний
40
50
70
Сир твердий
12
15
20
Сметана
15
20
25
Масло
40
45
50
Олія
12
15
20
Сало
2
4
6
Яйця, штук
1
1
1
Кава злакова
4
4
4
Какао
1
2
3
Чай
0,2
0,5
1
Спеції
2
2
2
Дріжджі
1
1
1
Сіль
6
8
10
Хімічний склад
Білки
74
87
100
у тому числі тваринні
37
43
50
Жири
67
77
94
у тому числі олія
24
28
34
Вуглеводи
355
400
470
Енергія, ккал
2320
2640
3120
__________
Примітки:
1. Добова норма таких продуктів, як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.
( Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 35 від 25.01.2012 (35-2012-п) , № 132 від 19.02.2020 (132-2020-п) )
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. № 324
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 8 серпня 2016 р. № 499 (499-2016-п)
        )

НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ

громадян, які відпочивають у санаторіях сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто)
Перелік продуктів харчування
Норма на одного громадянина
Хліб житній
100
Хліб пшеничний
200
Борошно пшеничне
25
Крохмаль
2
Крупи, макаронні вироби, бобові
150
Картопля
400
Овочі
500
Фрукти свіжі, в тому числі цитрусові
200
Фрукти сушені
20
Соки
150
Цукор
55
Мед
5
Кондитерські вироби
40
М'ясо, м'ясопродукти
190
Птиця
90
Риба, рибопродукти
90
Молоко, кисломолочні продукти
500
Сир кисломолочний
80
Сир твердий
45
Сметана
25
Масло вершкове
40
Олія
35
Яйця, штук
1
Кава натуральна розчинна, злакова, какао
4
Чай
3
Спеції
0,2
Сіль
10
Хімічний склад
Білки
123
у тому числі тваринні
83
Жири
120
у тому числі олія
35
Вуглеводи
405
Енергія, ккал
3216
Додатковий перелік продуктів харчування для випікання кондитерських виробів
Борошно пшеничне
50
Маргарин
20
Дріжджі
2
__________
Примітки:
1. Добова норма таких продуктів, як фрукти сушені, мед, кава натуральна, кава злакова, какао тощо сумується за 7-10 днів і реалізується за 2-3 прийоми протягом цього періоду.
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів і фруктів використовують сіль, цукор і спеції згідно з рецептурами понад добову норму.
4. Для посипки колоди для рубання м'яса використовують сіль понад добову норму.
5. Застосування натуральних добових норм щодо борошна пшеничного, маргарину та дріжджів, зазначених у додатковому переліку продуктів харчування, передбачити лише у разі забезпечення у санаторії можливостей випікання кондитерських виробів.
( Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 35 від 25.01.2012 (35-2012-п) ; в редакції Постанови КМ № 499 від 08.08.2016 (499-2016-п) )