НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
26.03.2020 № 564

Про схвалення доопрацьованого проєкту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)"

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 6 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Схвалити доопрацьований проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)" (далі - проєкт постанови), що додається.
2. Управлінню забезпечення діяльності Голови та членів Комісії забезпечити оприлюднення доопрацьованого проєкту постанови.
3. Департаменту державного регулювання та методології нагляду на ринках фінансових послуг забезпечити подання проєкту постанови на погодження до заінтересованих органів.
4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Залєтова О.М.
Голова Комісії
І. Пашко
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення Комісії
Протокол № 24 засідання
Комісії від 26.03.2020
СХВАЛЕНО
Розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
26.03.2020 № 564
Проєкт
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від ____________ року № _____
Київ

Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)

Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Внести до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 913 (913-2016-п) (Офіційний вісник України, 2016 р., № 98, ст. 3192; 2019 р., № 43, ст. 1499) зміни, що додаються.
2, Ця постанова набирає чинності через два місяці з дня її опублікування.
Прем'єр - міністр України
Д. ШМИГАЛЬ
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від _____________ 2020 р. № ____

ЗМІНИ,

що вносяться до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)

1. Доповнити Ліцензійні умови пунктом 11-1 такого змісту:
"11-1. Над особою, яка є з добувачем ліцензії/ліцензіатом, не допускається здійснення контролю у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції", резидентами держав-агресорів, якщо:
один або декілька суб'єктів господарювання, які зареєстровані у державі-агресорі, та/або одна або декілька фізичних осіб - громадян держави-агресора спільно або окремо, прямо або опосередковано володіють часткою (паєм, акціями) у статутному (складеному, пайовому) капіталі суб'єкта господарювання в розмірі більше ніж 50 відсотків;
одна або декілька фізичних осіб - громадян держави-агресора є керівником та/або заступником керівника виконавчого та/або наглядового органу (наглядової/спостережної ради) суб'єкта господарювання;
одна або декілька фізичних осіб - громадян держави-агресора складають більше половини виконавчого та/або наглядового органу (наглядової/спостережної ради) суб'єкта господарювання та/або мають більше половини голосів у виконавчому та/або наглядовому органі (наглядовій/спостережній раді) суб'єкта господарювання;
суб'єкт господарювання, який зареєстрований у державі-агресорі, та/або фізична особа - громадянин держави-агресора прямо або опосередковано мають повноваження вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов'язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління суб'єкта господарювання.
2. У пункті 15 слова "і видача ним документів" виключити.
3. Назву розділу "Перелік документів, що подаються для отримання ліцензії" доповнити словами ", у тому числі повторно, зупинення дії ліцензії та відновлення дії ліцензії".
4. Пункт 18 після абзацу шостого доповнити новими абзацами сьомим та восьмим такого змісту:
"копія документу, що підтверджує доступність місць провадження господарської діяльності відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів для маломобільних груп населення, складеного фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат;
інформація про підтвердження відсутності здійснення контролю за діяльністю суб'єкта господарювання у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції", резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України, у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про оборону України" (додаток 5).".
5. Доповнити Ліцензійні умови пунктами 19-1 - 19-3 такого змісту:
"19-1. Здобувач ліцензії може повторно подати заяву про отримання ліцензії після усунення причин, що стали підставою для прийняття рішення, про залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду відповідно до частини другої статті 12 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності", згідно з додатком 1.
При повторному поданні здобувачем ліцензії заяви про отримання ліцензії до такої заяви можуть додаватись лише ті підтвердні документи, що стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви без розгляду, за умови, що попередньо подані документи, що знаходяться в ліцензійній справі, на момент повторної подачі заяви зберегли свою актуальність, у тому числі строк з дати їх складання до дати подання заяви на повторне отримання ліцензії не перевищує 30 календарних днів.
19-2. Ліцензіат для зупинення дії ліцензії відповідно до пункту 1 частини другої статті 16 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" подає заяву про зупинення дії ліцензії згідно з додатком 6,
До заяви про зупинення дії ліцензії ліцензіатом додаються документи щодо причин для прийняття ліцензіатом рішення про зупинення дії ліцензії.
До заяви та документів, що подаються разом з нею, додається опис документів (додаток 3) у двох примірниках.
19-3. Для відновлення дії ліцензії, що була зупинена на підставі пунктів 2 і 3 частини другої статті 16 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності", ліцензіат подає заяву про відновлення дії ліцензії згідно з додатком 7.
У разі зупинення дії ліцензії з підстав, визначених пунктами 2 або З частини другої статті 16 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності", до заяви про відновлення дії ліцензії ліцензіатом додаються такі документи:
відомості про усунення підстав, що стали причиною для зупинення дії ліцензії;
або документ про сплату штрафу, передбаченого Кодексом України про адміністративні правопорушення (80731-10) , у разі якщо дія ліцензії зупинена на підставі акта про невиконання розпорядження про усунення порушень цих Ліцензійних умов.
До заяви та документів, що подаються разом з нею, додається опис документів (додаток 3) у двох примірниках.".
6. Пункт 20 викласти в такій редакції:
"20. Строк, що минув з дати підписання (засвідчення) документів, що подаються фінансовою установою, не повинен перевищувати 30 календарних днів до дати подання заяви (за винятком фінансової звітності та звітних даних здобувана ліцензії). Якщо строк, що минув з дати підписання (засвідчення) зазначених документів, перевищує 30 календарних днів до дати подання заяви, ці документи вважаються такими, що втратили свою актуальність.".
7. Пункт 22 виключити.
8. У пункті 24:
1) в абзаці першому слова "(крім недержавного пенсійного фонду)" виключити;
2) доповнити після абзацу дванадцятого абзацом тринадцятим такого змісту:
"дотримуватися вимог законодавства щодо достовірності реклами та іншої Інформації про діяльність фінансової установи та фінансові послуги, що нею надаються, встановлених статтею 11 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг";
3) в абзаці чотирнадцятому:
доповнити абзац після слів "клієнту (споживачу) інформацію" словами "про умови та порядок діяльності фінансової установи";
слова "частиною першою" замінити словами "частинами першою та другою";
4) абзаци двадцять перший та двадцять другий вик ласти в такій редакції:
"повідомляти органу ліцензування про всі зміни даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом 30 календарних днів з дня настання таких змін (за винятком фінансової звітності, звітних даних, загального стажу роботи керівника та головного бухгалтера здобувана ліцензії). Про зміни у фінансовій звітності та звітних даних фінансова установа повідомляє органу ліцензування шляхом подання фінансової звітності та звітних даних в порядку та на підставі вимог, визначених законодавством з питань регулювання ринків фінансових послуг;
отримувати письмову згоду на обробку та перевірку Нацкомфінпослуг персональних даних від осіб щодо яких персональні данні наявні в документах на підтвердження відповідності здобувана/ ліцензіата вимогам, визначеним цими Ліцензійними умовами;";
5) доповнити після абзацу двадцять третього новим абзацом такого змісту:
"Вимоги цього пункту не поширюються на недержавні пенсійні фонди, що мають намір надавати послуги в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування недержавним пенсійним фондом - суб'єктом другого рівня системи пенсійного забезпечення, крім вимог абзаців тринадцятого -п'ятнадцятого, двадцять першого та двадцять другого цього пункту.".
9. Доповнити Ліцензійні умови пунктом 24-2 такого змісту:
"24-2. Ліцензіат протягом строку, на який зупинено дію ліцензії, зобов'язаний виконувати вимоги цих Ліцензійних умов.
У разі зупинення дії ліцензії ліцензіат повинен продовжувати виконувати свої зобов'язання за укладеними із клієнтами та споживачами фінансових послуг договорами про надання того виду фінансових послуг, ліцензія на провадження якого зупинена.
Ліцензіату забороняється укладати із клієнтами та споживачами фінансових послуг нові договори про надання того виду фінансових послуг, ліцензія на провадження якого зупинена.".
10. В абзаці другому пункту 28 слова "Приміщення, у яких здійснюється обслуговування клієнтів (споживачів)," замінити словами "Місця провадження господарської діяльності".
11. Пункт 40 виключити.
12. Пункт 43 викласти в такій редакції:
"43. Ділова репутація керівника, головного бухгалтера, керівника відокремленого підрозділу фінансової установи, фізичних осіб, які прямо чи опосередковано володіють істотною участю у фінансовій установі, повинна бути бездоганною. Ознаками відсутності бездоганної ділової репутації є:
1) особа в установленому законодавством порядку позбавлена права займати певні посади або займатися певною діяльністю;
2) особа має не погашену або не зняту в установленому законом порядку судимість за умисні злочини, злочини у сфері господарської та службової діяльності;
3) особа була керівником, головним бухгалтером або власником істотної участі у фінансовій установі не менше шести місяців протягом одного року, що передує прийняттю рішення відповідним державним органом про застосування заходу впливу у вигляді:
відкликання/анулювання всіх ліцензій у фінансової установи (застосовується протягом п'яти років з дня прийняття рішення відповідним державним органом про відкликання/анулювання ліцензії);
відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації у фінансовій установі у разі встановлення порушень фінансовою установою законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг (застосовується протягом п'яти років з дня прийняття рішення відповідним державним органом про відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації);
4) особа була керівником, головним бухгалтером або власником істотної участі у фінансовій установі не менше шести місяців, якщо таку фінансову установу в цей період або протягом одного року після цього було визнано банкрутом та/або піддано процедурі примусової ліквідації (застосовується протягом 10 років з дня визнання фінансової установи банкрутом або початку процедури примусової ліквідації);
5) наявність інформації, іцо особа включена до переліку осіб, пов'язаних із терористичною діяльністю або стосовно яких застосовано міжнародні санкції, в установленому законодавством порядку. ".
13. У пункті 98:
слово "чотирнадцятим" замінити словами "тринадцятим та чотирнад цятим";
слово та цифри "пунктом 22" замінити словом та цифрами "пунктом 43".
14. У додатках до Ліцензійних умов:
1) у додатку 1:
слова "просить видати ліцензію" замінити словами та знаками "просить Ў видати ліцензію / Ў видати ліцензію після усунення причин, що стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду,";
виноску викласти в такій редакції:
"* У відповідному квадраті ставиться позначка "V":
1) у разі подання здобувачем заяви про отримання ліцензії або повторного подання здобувачем ліцензії заяви про отримання ліцензії, якщо раніше було прийнято рішення про залишення заяви без розгляду;
2) напроти виду господарської діяльності з надання фінансових послуг, на провадження якого отримується ліцензія.";
2) у додатку 2 слова "найменування посади голови виконавчого органу, керівника або іншої посадової особи, яка здійснює керівництво суб'єктом господарювання" замінити словами "найменування посади".
15. Доповнити Ліцензійні умови новими додатками 5-7 такого змісту:
"Додаток 5
до Ліцензійних умов
Інформація про підтвердження відсутності здійснення контролю за діяльністю суб'єкта господарювання у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції*", резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України, у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про оборону України"
№ з/п
Повне найменування юридичної особи/ прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи
Країна реєстрації/ громадянство
Код за ЄДР юридичних осіб/ реєстраційний номер облікової картки платника податків *
Розмір частки (пая, акцій), % (для пункту 1)/ посада (для пункту 2)/ підстави (для пункту 3)
1. Особи, які прямо або опосередковано володіють часткою (паєм, акціями) у статутному (складеному, пайовому) капіталі суб'єкта господарювання в розмірі більше ніж 5 відсотків
1.1.
1.2.
1.3.
2. Особи, що входять до складу виконавчого та наглядового органу суб'єкта господарювання
2.1.
2.2.
2.3.
3. Особи, що прямо або опосередковано мають повноваження вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов'язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління суб'єкта господарювання
3.1.
3.2.
3.3
* Для юридичних осіб - нерезидентів вказати наявні реквізити реєстрації, а також назву та адресу органу, який здійснив таку реєстрацію. Для фізичних осіб - нерезидентів вказати номер (та за наявності - серію) документу, що посвідчує особу.
_____________________________   ____________    _____________________________
(найменування посади голови       (підпис)           (прізвище, ініціали)
виконавчого органу, керівника 
 або іншої посадової особи, 
 яка здійснює керівництво 
 суб'єктом господарювання)
"___" ____________ 20 ___ року";
"Додаток 6
до Ліцензійних умов
"___"____________ 20 ___ року
ЗАЯВА
про зупинення дії ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)
Заявник
____________________________________________________________________________,
           (повне найменування суб'єкта господарювання)
_____________________________________________________________________________
(найменування посади, прізвище, ім'я, по батькові голови виконавчого органу, 
  керівника або іншої посадової особи, яка здійснює керівництво суб'єктом 
                                 господарювання)
____________________________________________________________________________,
    (поштовий індекс, місцезнаходження суб'єкта господарювання)
_____________, _____________________________, ______________________________,
  (телефон)      (адреса електронної пошти)   (адреса веб-сайту/веб-сторінки)
ідентифікаційний код суб'єкта господарювання згідно з ЄДРПОУ ______________,
просить  зупинити  дно  ліцензії  на  провадження господарської діяльності з 
надання   фінансових   послуг  (крім  професійної діяльності на ринку цінних 
паперів), а саме на
____________________________________________________________________________,
 (вид господарської діяльності з падання фінансових послуг, на провадження 
                           якого видана ліцензія)
отриману згідно з рішенням _________________________________________________,
                       (дата прийняття та номер рішення про видачу ліцензії)
у зв'язку з _________________________________________________________________
                                             (зазначити причину)
До заяви додаються документи, зазначені в описі документів.
_____________________________  ______________   _____________________________
(найменування посади голови       (підпис)           (прізвище, ініціали)
виконавчого органу, керівника 
 або іншої посадової особи, 
  яка здійснює керівництво 
 суб'єктом господарювання)
"Додаток 7
до Ліцензійних умов
"___" _________20 ___ року
ЗАЯВА
про відновлення дії ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)
Заявник
____________________________________________________________________________,
        (повне найменування суб'єкта господарювання)
_____________________________________________________________________________
(найменування посади, прізвище, ім'я, по батькові голови виконавчого органу, 
   керівника або іншої посадової особи, яка здійснює керівництво суб'єктом 
                               господарювання)
____________________________________________________________________________,
     (поштовий індекс, місцезнаходження суб'єкта господарювання)
__________________, _________________________, _____________________________,
  (телефон)        (адреса електронної пошти) (адреса веб-сайту/веб-сторінки)
ідентифікаційний код суб'єкта господарювання згідно з ЄДРПОУ,________________
просить  відновити  дію  ліцензії  на  провадження господарської діяльності з 
надання  фінансових  послуг  (крім  професійної  діяльності  на  ринку цінних 
паперів), а саме на
____________________________________________________________________________,
(вид  господарської  діяльності  з  надання фінансових послуг, на провадження 
 якого видана ліцензія; дата прийняття та номер рішення про видачу ліцензії)
дію якої було зупинено згідно з рішенням
_____________________________________________________________________________
      (дата прийняття та номер рішення про зупинення дії ліцензії)
До заяви додаються документи, зазначені в описі документів.
_____________________________  ___________________   ________________________
(найменування посади голови        (підпис)            (прізвище, ініціали)
виконавчого органу, керівника 
 або іншої посадової особи, 
  яка здійснює керівництво 
   суб'єктом господарювання)
ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ
до проєкту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)"
( див. текст (v0564865-20F1) )
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до розпорядження Нацкомфінпослуг "Про схвалення доопрацьованого проєкту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)"
1. Обґрунтування необхідності прийняття акта
Проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)" розроблено Нацкомфінпослуг відповідно до пункту 2 частини другої статті 6 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (далі - Закон про ліцензування).
З прийняттям Закону України від 02.10.2019 № 139-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності" (139-20) (далі - Закон № 139) встановлені норми, що стосуються фінансових установ як здобувачів ліцензії, так і ліцензіатів.
Зокрема, Законом № 139 (139-20) внесені такі зміни до Закону про ліцензування (222-19) : до пункту 1 частини дев'ятої статті 9 Закону про ліцензування щодо переліку підтвердних документів, що підтверджують відповідність суб'єкта господарювання вимогам ліцензійних умов. Передбачено, що до заяви про отримання ліцензії додаються відомості про доступність місць провадження господарської діяльності для маломобільних груп населення та документ щодо інформації про підтвердження відсутності здійснення контролю за діяльністю суб'єкта господарювання у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції", резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України, у значенні, наведеному у етапі 1 Закону України "Про оборону України" (1932-12) пункт 3 (розділ "Організаційні вимоги") частини дев'ятої статті 9 Закону про ліцензування доповнено щодо подання передбаченої законом звітності та порядку дій суб'єкта господарювання у разі зупинення дії ліцензії;
до частини одинадцятої статті 9 щодо встановлення змісту та форм заяв, що подаються ліцензіатами до органу ліцензування, зокрема, заяв про зупинення та відновлення дії ліцензії;
доповнення, статей 12 та 13 Закону про ліцензування нормами щодо повторного подання заяви та документів для отримання ліцензії в разі залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду;
доповнення Закону про ліцензування (222-19) нормами щодо зупинення дії ліцензії та відновлення дії ліцензії.
Також у статті 9 Закону про ліцензування відповідно до Закону № 139 (139-20) : розділ "Спеціальні вимоги" доповнено діловою репутацією. При цьому, Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 913 (913-2016-п) (далі - Ліцензійні умови), містять у пункті 22 "Кадрові вимоги" норми щодо ділової репутації керівника, головного бухгалтера, керівника відокремленого підрозділу фінансової установи, фізичних осіб, які прямо чи опосередковано володіють істотною участю у фінансовій установі;
із розділу "Спеціальні вимоги" виключено обмеження щодо здійснення над суб'єктом господарювання контролю, у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції", резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про оборону України", та/або дії яких створюють умови для виникнення воєнного конфлікту та застосування воєнної сили проти України,
Крім цього", Ліцензійні умови потребують приведення у відповідність із Законом України від 20.09.2019 № 122-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг" (122-20) (далі - Закон № 122) у частині дотримання фінансовими установами вимог законодавства щодо достовірності реклами та іншої інформації про діяльність фінансової установи та фінансові послуги, що нею надаються, а також щодо інформація, яка надається клієнтам (споживачам) фінансовими установами.
Також доцільно передбачити зміну технічного характеру, оскільки особа, яка підписує анкету згідно з чинною редакцією додатку 2 до Ліцензійних умов, не відповідає особі, яка заповнює цю анкету та дає згоду на обробку та перевірку персональних даних.
Враховуючи наведене, до Ліцензійних умов необхідно внести зміни з урахуванням вимог зазначених законодавчих актів,
2. Цілі і завдання прийняття акта
Прийняття^ акта про внесення змін до Ліцензійних умов має на меті виконання пункту 8 статті 21 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 139 (139-20) та пункт 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 122 (122-20) щодо приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України у відповідність із зазначеними законодавчими актами.
3. Загальна характеристика і основні положення проєкту акта
Проєкт акта передбачає внесення змін до Ліцензійних умов щодо: доповнення пункту 18 щодо переліку документів, які подаються здобувачем ліцензії до заяви для отримання ліцензії, додатковими документами, передбаченими у пункті 1 частини дев'ятої статті 9 Закону про ліцензування відповідно до Закону № 139 (139-20) ;
встановлено зміст і форму документа щодо інформації про підтвердження відсутності здійснення контролю за діяльністю суб'єкта господарювання у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції", резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України, у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про оборону України" (додаток 5). Крім цього, з урахуванням вимог Закону України "Про захист персональних даних" (2297-17) пункт 24 Ліцензійних умов доповнено зобов'язанням фінансової установи отримувати письмову згоду на обробку та перевірку Нацкомфінпослуг персональних даних від осіб щодо яких персональні данні наявні в документах на підтвердження відповідності здобувана/ ліцензіата вимогам, визначеним Ліцензійними умовами;
доповнення нормами щодо повторного подання заяви про отримання ліцензії після усунення причин, що стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду, а також щодо зупинення дії ліцензії та відновлення дії ліцензії;
внесення доповнень у текст додатка 1 до Ліцензійних умов щодо повторного подання заяви про отримання ліцензії після усунення причин, що стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду;
встановлення Ліцензійними умовами змісту та форми заяв про зупинення дії ліцензії та про відновлення дії ліцензії;
доповнення Ліцензійних умов нормами щодо порядку дій суб'єкта господарювання у разі зупинення дії ліцензії;
виключення ділової репутації керівника, головного бухгалтера, керівника відокремленого підрозділу фінансової установи, фізичних осіб, які прямо чи опосередковано володіють істотною участю у фінансовій установі, із розділу "Кадрові вимоги" (пункт 22) та включення відповідних норм до розділу "Спеціальні вимоги";
виключення із розділу "Спеціальні вимоги" обмеження щодо здійснення над суб'єктом господарювання контролю, у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції", резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про оборону України", та/або дії яких створюють умови для виникнення воєнного конфлікту та застосування воєнної сили проти України (пункти 40 та 43 Ліцензійних умов);
доповнення пункту 24 зобов'язанням фінансової установи дотримуватися вимог законодавства щодо достовірності реклами та іншої інформації про діяльність фінансової установи та фінансові послуги, одо нею надаються, встановлених статтею 11 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" згідно змін, внесених Законом № 122 (122-20) .
Крім цього, проектом акта вносяться зміни до анкети керівника/головного бухгалтера здобувана ліцензії (додаток 2 до Ліцензійних умов), відповідно до яких зазначена анкета підписується особою, яка заповнює цю анкету та дає згоду на обробку та перевірку персональних даних.
4. Стан нормативно-правової бази в даній сфері правового регулювання
У даній сфері правового регулювання діють такі законодавчі акти: закони України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (222-19) та "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) ;
Ліцензійні умови провадження господарської діяльності, з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 913 (913-2016-п) .
5. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація положень акта не потребує додаткових матеріальних та фінансових витрат із державного бюджету.
Кошти від здобувачів ліцензії за видачу ліцензії надходять до місцевого бюджету в розмірі, установленому в частині першій статті 14 Закону про ліцензування.
6. Прогнозсоціально-економічних та інших наслідків прийняття акта
Прийняття акта дозволить удосконалити законодавство з питань ліцензування господарської діяльності шляхом приведення Ліцензійних умов у відповідність із законами України від 02.10.2019 № 139-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності" (139-20) та від 20.09.2019 № 122-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг" (122-20) . "
Директор департаменту державного регулювання та методології нагляду на ринках фінансових послуг
Н. Лех
(Текст взято з сайту Нацкомфінпослуг України http://nfp.gov.ua)