НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
02.04.2020 № 611

Про схвалення проєкту розпорядження Нацкомфінпослуг "Про затвердження Змін до Порядку застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління"

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 28 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" та пункту 13 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070 (1070/2011) , Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Схвалити проєкт розпорядження Нацкомфінпослуг "Про затвердження Змін до Порядку застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України (2755-17) щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління" (далі - проєкт розпорядження), що додається.
2. Управлінню забезпечення діяльності Голови та членів Комісії забезпечити оприлюднення проєкту розпорядження з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань.
3. Департаменту державного регулювання та методології нагляду на ринках фінансових послуг забезпечити подання проєкту розпорядження на погодження до заінтересованих органів.
4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Залєтова О.М.
Голова Комісії
І, Пашко
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення Комісії
Протокол № 27 засідання
Комісії від 02.04.2020
СХВАЛЕНО
Розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
02.04.2020 № 611
ПРОЄКТ

Про затвердження Змін до Порядку застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 28 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" та пункту 13 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070 (1070/2011) , Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Затвердити Зміни до Порядку застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України (2755-17) щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління, затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 24 грудня 2010 року № 997, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 січня 2011 року за № 47/18785 (z0047-11) , що додаються.
2. Департаменту державного регулювання та методології нагляду на ринках фінансових послуг разом з департаментом юридичного забезпечення подати це розпорядження до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.
3. Управлінню забезпечення діяльності Голови та членів Комісії забезпечити оприлюднення цього розпорядження після його державної реєстрації.
4. Це розпорядження набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Залєтова О.М.
Голова Комісії
Ігор ПАШКО
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення Комісії
Протокол № ___ засідання
Комісії від _____________
ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
_______________ № ____

Зміни

до Порядку застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління

1. Розділі І доповнити новим пунктом 3 такого змісту:
"3. Виплата (нарахування) платнику податку сум страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум або їх частин за договорами страхування, сум пенсійних виплат із системи недержавного пенсійного забезпечення та за договорами пенсійного вкладу, пенсійних та цільових виплат за договорами довірчого управління здійснюється податковим агентом на підставі відповідної заяви за формою, встановленою таким податковим агентом з урахуванням вимог законодавства, поданої до податкового агента у строк та в порядку, визначеному договором або актами законодавства,"
У зв'язку з цим пункт 3 вважати пунктом 4.
2. У розділі II:
1) назву розділу після слів "від страховика-резидента" доповнити словами "або страховика-нерезидента";
2) у пункті 1:
у підпункті 1.1:
абзац перший після слів "страхової виплати" доповнити словами "або викупна сума";
в абзацах третьому та четвертому підпункту "в" слова "першого ступеня" замінити словами "першого та другого ступенів";
у підпункті 1.2:
абзац другий викласти в такій редакції;
"копія листка непрацездатності або копія довідки про тимчасову непрацездатність;";
в абзаці четвертому після слова "рахунки" доповнити словами "або їх копії*";
в абзаці п'ятому:
після слів "розрахункові документи" доповнити словами "або копії таких документів";
після слів "амбулаторної картки" доповнити словами "або копіями таких документів";
підпункт 1.3 після слів "факту отримання травми" доповнити словами ", або копіями таких документів";
доповнити підпунктом 1.4 такого змісту:
"1.4. Копіями документів, що зазначені в підпунктах 1.2 та 1.3 пункту 1 цього розділу, є їх відтворення у спосіб, що дозволяє їх візуальне сприйняття. Порядок подання відповідних копій документів визначається страховиком та використовується з дати оприлюднення на його офіційному вебсайті.",
У зв'язку з цим підпункт 1.4 вважати підпунктом 1.5;
3) у пункті 2:
в абзаці першому підпункту 2,1 слова "страхового договору" замінити словами "договору страхування";
у підпункті 2.3 слова "органи державної податкової служби" замінити словами "контролюючі органи";
4) підпункт 3.1 пункту 3 викласти в такій редакції:
"3.1. Під час страхування цивільної відповідальності сума страхового відшкодування за шкоду, заподіяну майну потерпілого, не може перевищувати розмір шкоди, фактично заподіяної вигодонабувачу (бенефіціару), яка визначається за звичайними цінами на дату такої страхової виплати.";
5) доповнити новим пунктом 4 такого змісту:
"4. Утримання (нарахування) та сплата (перерахування) військового збору з сум страхової виплати, страхового відшкодування або викупної суми, які згідно з цим розділом не включаються до складу загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку або оподатковуються за нульовою ставкою, податковим агентом не здійснюється.".
3. У розділі III:
1) пункт 1 після слів "довічних пенсій, нарахованих" доповнити словами "та/або виплачених";
2) абзац другий пункту 2 після слів "про встановлення такому платнику податку інвалідності І групи" доповнити словами "або копія такої довідки";
3) доповнити новим пунктом 4 такого змісту:
"4. Утримання (нарахування) та сплата (перерахування) військового збору з сум страхової виплати чи пенсійної виплати, викупної суми або їх частин, отриманих платником податку за договором довгострокового страхування життя, у тому числі страхування довічних пенсій, сум пенсійної виплати із системи недержавного пенсійного забезпечення та виплати за договором пенсійного вкладу, цільових виплат учасника фонду банківського управління, які згідно з цим розділом не оподатковуються під час їх нарахування (виплати) податковим агентом, податковим агентом не здійснюється.".
Директор департаменту державного регулювання та
методології нагляду на ринках фінансових послуг
Н. Лех

Порівняльна таблиця

до проекту розпорядження Нацкомфіннослуг "Про затвердження Змін до Порядку застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління"

( див. текст (v0611865-20F1) )

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту розпорядження Нацкомфінпослуг "Про схвалення проєкту розпорядження Нацкомфінпослуг "Про затвердження Змін до Порядку застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління"

1. Обгрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до абзацу другого підпункту 165.1.28 пункту 165,1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України (2755-17) (далі - Кодекс) розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 24.12.2010 № 997, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.01.2011 за № 47/18785 (z0047-11) , затверджений Порядок застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України (2755-17) щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління (далі - Порядок).
Підпунктом "а" підпункту 165.1.27 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу (2755-17) встановлено перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку під час страхування життя або здоров'я платника податку.
Відповідні норми встановлені в підпункті 1.1 пункту 1 розділу II Порядку.
При цьому, згідно з підпунктом "в" підпункту 1.1 пункту 1 розділу II Порядку, у разі страхового випадку факт заподіяння шкоди застрахованій особі повинен бути підтверджений належним чином.
Відповідно до підпункту 1.2 пункту 1 розділу II Порядку, для належного підтвердження факту нанесення шкоди застрахованій особі залежно від характеру страхового випадку податковим агентом приймаються, зокрема, розрахункові документи (квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери) щодо оплати платником податку товарів, робіт, послуг, які передбачені умовами договору страхування та/або необхідність придбання (отримання) яких згідно з умовами договору страхування підтверджена відповідними документами (направленнями, рецептами, випискою з призначеннями лікаря з історії хвороби або амбулаторної картки) підприємств, установ, організацій або інших суб'єктів господарювання, які в установленому законодавством порядку мають право на надання медичних послуг.
Також, відповідно до підпункту 1,3 пункту 1 розділу II Порядку, при страхуванні життя або здоров'я платника податку факт нанесення шкоди застрахованій особі в результаті нещасного випадку підтверджується також копією акта про нещасний випадок, який складається у встановленому порядку, а в разі його відсутності ~ документами лікувально-профілактичного закладу з підтвердженням факту отримання травми.
Виходячи із практичного застосування вищезазначених норм Порядку, з метою невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку передбачених підпунктом "в" підпункту 1.1 пункту 1 розділу II Порядку доходів, страховики для здійснення страхових виплат повинні отримані виключно оригінали таких документів, як направлення, рецепти, виписки з призначеннями лікаря з історії хвороби або амбулаторної картки тощо.
Проте, така ситуація призводить до негативних наслідків для осіб, які отримують страхові виплати у зв'язку з настанням страхового випадку (заподіяння шкоди застрахованій особі), оскільки цими особами не завжди може бути забезпечено надання оригіналів медичних документів (направлення, рецепти, виписки з призначеннями лікаря з історії хвороби або амбулаторної картки) та розрахункових документів (квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери) або зберігання їх в належному стані.
Аналогічна ситуація стосується і документів лікувально-профілактичного закладу, зазначених у підпункті 1.3 пункту 1 розділу II Порядку.
У разі настання страхового випадку зазначені вище особи, звертаються до страховиків із проханнями (зауваженнями, скаргами, пропозиціями) щодо прийняття останніми копій вищезазначених документів, вказуючи на той факт, що надання страховикам оригіналів окремих видів документів досить часто створює труднощі для осіб, здоров'ю яких нанесена шкода, та ускладнює процес прийняття страховиком рішення щодо здійснення страхових виплат.
Так, наприклад, Правилами виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядком відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів та Інструкцією про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.07.2005 № 360 (z0782-05) , зареєстрованими в Міністерстві юстиції України (z0782-05) 20.07.2005 за № 782/11062, передбачено, що рецепти на відпущені лікарські засоби, що виписані на спеціальних рецептурних бланках ф-3, зберігаються в аптеках протягом п'яти років (не враховуючи поточного року); рецепти (ф-1) на лікарські засоби, відпущені безоплатно чи на пільгових умовах, та на лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, зберігаються в аптеках протягом трьох років (не враховуючи поточного року); рецепти на лікарські засоби, які підлягають предметно-кількісному обліку (за винятком лікарських засобів, виписаних на спеціальних рецептурних бланках ф-3), зберігаються в аптеках протягом одного року.
Після закінчення терміну зберігання всі рецепти підлягають знищенню у встановленому законодавством порядку.
Крім того, з метою поліпшення та прискорення документообігу, пов'язаного із отриманням виплат та відшкодувань, проектом розпорядження передбачається, що виплата (нарахування) платнику податку сум страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум або їх частин за договорами страхування, сум пенсійних виплат із системи недержавного пенсійного забезпечення та за договорами пенсійного вкладу, пенсійних та цільових виплат за договорами довірчого управління здійснювалася податковим агентом на підставі відповідної заяви за формою, встановленою таким податковим агентом з урахуванням вимог законодавства, та поданої до податкового агента у строк та в порядку, визначеному договором або актами законодавства.
З метою забезпечення використання в абзаці другому підпункту 1.2 пункту 1 та абзаці першому підпункту 2.1 розділу II Порядку термінів відповідно до норм чинного законодавства необхідно уточнення окремих термінів, зокрема, щодо довідки про тимчасову непрацездатність та договору страхування.
Також, окремі положення Порядку потребують приведення у відповідність із нормами Кодексу, зокрема, щодо другого ступеня споріднення члена сім'ї померлої застрахованої особи (спадкодавця) та звільнення від утримання військового збору зазначених у розділах II та III Порядку доходів.
Враховуючи зазначене вище, є необхідність у розробці проєкту розпорядження Нацкомфінпослуг "Про затвердження Змін до Порядку застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України (2755-17) щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління" (далі - проєкт розпорядження).

2. Цілі і завдання прийняття акта

Цілями прийняття проєкту розпорядження є:
вдосконалення практичного застосування норм Порядку та зменшення бюрократичного навантаження на осіб, які отримують страхові та пенсійні виплати/відшкодування, та прискорення здійснення страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління;
приведення Порядку у відповідність із чинним законодавством.

3. Загальна характеристика і основні положення проєкту акта

Проектом розпорядження передбачається внести зміни до Порядку, які забезпечать:
здійснення виплати (нарахування) платнику податку сум страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум або їх частин за договорами страхування, сум пенсійних виплат із системи недержавного пенсійного забезпечення та за договорами пенсійного вкладу, пенсійних та цільових виплат за договорами довірчого управління здійснюється податковим агентом на підставі відповідної заяви за формою, встановленою таким податковим агентом з урахуванням вимог законодавства, поданої до податкового агента у строк та в порядку, визначеному договором або актами законодавства;
можливість прийняття податковим агентом (страховиком) для здійснення страхових виплат копій окремих видів документів, передбачених пункту 1 розділу II Порядку;
приведення окремих норм розділів II та III у відповідність із чинним законодавством, у тому числі Кодексом, зокрема, доповнення розділів II та III нормою щодо звільнення від утримання військового збору зазначених у цих розділах доходів відповідно до пункту 16-1 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу (2755-17) .

4. Стан нормативно-правової бази в даній сфері правового регулювання

У даній сфері правового регулювання діють такі законодавчі та нормативно-правові акти: Податковий кодекс України (2755-17) ; Закон України "Про страхування" (85/96-ВР) ;
Порядок застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України (2755-17) щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління, затверджений розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 24.12.2010 № 997, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13.01.2011 за № 47/18785 (z0047-11) .

5. Фінансово-економічне обгрунтування

Реалізація положень проєкту розпорядження не потребує додаткових матеріальних та фінансових витрат із державного бюджету.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Прийняття акта дозволить:
зменшити бюрократичне навантаження на осіб, які отримують страхові виплати у зв'язку із заподіянням шкоди застрахованій особі;
прискорити здійснення податковими агентами страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління.
забезпечити приведення Порядку у відповідність із законодавством.
Негативних результатів від прийняття акта не очікується.
Директор департаменту державного регулювання та
методології нагляду на ринках фінансових послуг
Н. Лех
(Текст взято з сайту Нацкомфінпослуг України http://nfp.gov.ua)