НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
10.04.2020 № 702

Про затвердження Тимчасового порядку скликання та дистанційного проведення загальних зборів членів кредитних спілок у зв'язку із здійсненням заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 28 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" та пункту 13 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070 (1070/2011) , з метою реалізації вимог пункту 33 розділу І Закону України від 30.03.2020 № 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)" (540-20) , Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Затвердити Тимчасовий порядок скликання та дистанційного проведення загальних зборів членів кредитних спілок у зв'язку із здійсненням заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, що додається.
2. Управлінню забезпечення діяльності Голови та членів Комісії забезпечити оприлюднення цього розпорядження.
3. Це розпорядження набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Максимчук О.В.
Голова Комісії
Ігор ПАШКО
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення Комісії
Протокол № 31 засідання
Комісії від 10.04.2020
ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
10.04.2020 № 702

Тимчасовий порядок скликання та дистанційного проведення загальних зборів членів кредитних спілок у зв'язку із здійсненням заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України

1. У разі, якщо в силу дії обмежувальних заходів у зв'язку із дією карантину на території України є неможливим проведення загальних зборів членів кредитних спілок в порядку, встановленому Законом України "Про кредитні спілки" (2908-14) , загальні збори членів кредитних спілок можуть бути скликані та проведені дистанційно в порядку та строки, визначені цим Порядком.
2. Спостережна рада кредитної спілки (далі - спостережна рада) в період дії карантину та пов'язаних з ним обмежувальних заходів може прийняти рішення про скликання та проведення загальних зборів членів кредитної спілки (далі - загальні збори) дистанційно, якщо кредитна спілка потребує невідкладного вирішення питань, які знаходяться у виключній компетенції загальних зборів.
3. Проведення загальних зборів дистанційно здійснюється шляхом письмового опитування членів кредитної спілки в період скликання та проведення загальних зборів. Період скликання та проведення загальних зборів дистанційно починається з дати оприлюднення відповідного рішення спостережної ради на офіційному вебсайті кредитної спілки та не може бути меншим ніж 30 календарних днів та більшим ніж 45 календарних днів.
4. Письмове опитування членів кредитної спілки відбувається шляхом заповнення членом кредитної спілки бюлетеня з проєктом (проєктами) рішення стосовно питань порядку денного загальних зборів та подання заповненого бюлетеня до кредитної спілки в період проведення загальних зборів.
5. Функції щодо організації загальних зборів, які проводяться дистанційно, покладаються на спостережну раду.
6. Рішення спостережної ради про скликання та дистанційне проведення загальних зборів повинно містити:
порядок денний;
бюлетень з проектом (проектами) рішення стосовно питань порядку денного, за допомогою якого буде проводитись письмове опитування членів кредитної спілки;
період проведення загальних зборів (дата початку та дата закінчення);
граничну дату підписання протоколу загальних зборів членів кредитної спілки (далі - протокол) спостережною радою.
7. Бюлетень з проектом (проектами) рішення стосовно питань порядку денного повинен містити інструкцію по його заповненню.
8. Бюлетень з проектом (проектами) рішення стосовно питань порядку денного повинен передбачати можливість внесення членом кредитної спілки до нього наступної інформації:
прізвище, ім'я, по батькові члена кредитної спілки;
результати голосування за кожним питанням порядку денного: "за" або "проти";
власноручний підпис напроти результатів голосування за кожним питанням порядку денного (у разі заповнення та надсилання бюлетеня у паперовому вигляді) або накладення кваліфікованого електронного підпису на бюлетень в цілому (у разі заповнення та надсилання бюлетеня у формі електронного документа).
9. Не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дати прийняття спостережною радою рішення про скликання та дистанційне проведення загальних зборів, кредитна спілка:
оприлюднює відповідне рішення на офіційному вебсайті кредитної спілки разом з річним звітом про діяльність органів управління кредитної спілки та її річним фінансовим звітом (далі - звіти кредитної спілки);
оприлюднює на офіційному веб-сайті кредитної спілки бюлетень з проєктом (проєктами) рішення стосовно питань порядку денного, за допомогою якого буде проводитись письмове опитування членів кредитної спілки;
надсилає рішення про скликання та дистанційне проведення загальних зборів кожному члену кредитної спілки поштовим відправленням за місцем його проживання або на його електронну адресу чи - в інший спосіб, що дає змогу встановити дату такого відправлення, або вручає зазначене рішення особисто члену кредитної спілки під підпис.
До рішення додається запрошення з посиланням на оприлюднені на офіційному веб-сайті звіти кредитної спілки та бюлетень з проєктом (проєктами) рішення стосовно питань порядку денного, за допомогою якого буде проводитись письмове опитування членів кредитної спілки;
письмово інформує Нацкомфінпослуг про прийняте спостережною радою рішення про скликання та дистанційне проведення загальних зборів членів кредитних спілок з додаванням копії такого рішення.
10. Член кредитної спілки подає заповнений та підписаний бюлетень до кредитної спілки особисто або шляхом поштового відправлення за її місцезнаходженням або - на електронну адресу кредитної спілки, зазначену в бюлетені, у вигляді електронного документа з накладенням кваліфікованого електронного підпису відповідно вимог Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" (851-15) та "Про електронні довірчі послуги" (2155-19) .
11. Загальні збори, що проводяться дистанційно, вважаються правомочними, якщо в них прийняло участь шляхом подання до кредитної спілки заповненого та підписаного бюлетеня, не менш як 50 відсотків членів кредитної спілки.
12. Рішення приймається за принципом - один член кредитної спілки, що прийняв участь в загальних зборах шляхом подання до кредитної спілки заповненого та підписаного бюлетеня, має один голос.
13. Рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення діяльності кредитної спілки вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 75 відсотків членів кредитної спілки, які дистанційно прийняли участь у загальних зборах. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів членів кредитної спілки, які дистанційно прийняли участь у загальних зборах.
14. Рішення загальних зборів, що проводились дистанційно, оформляються протоколом протягом 5 робочих днів від дати закінчення періоду проведення загальних зборів, який підписується головою та членами спостережної ради. Протокол обов'язково повинен містити результати поіменного голосування кожного члена кредитної спілки, який прийняв участь у такому голосуванні. Протокол загальних зборів членів кредитної спілки оприлюднюється на офіційному веб-сайті кредитної спілки на наступний робочий день після його підписання.
Протоколи є обов'язковими для зберігання відповідно до законодавства України.
15. Загальні збори, скликання та дистанційне проведення яких розпочалось в порядку та строки визначені цим Порядком, у період дії обмежувальних заходів у зв'язку із дією карантину, повинні бути завершені в порядку та строки визначені цим Порядком.
Директор департаменту регулювання та нагляду за
кредитними установами
І. Невінчаний
(Текст взято з сайту Нацкомфінпослуг України http://nfp.gov.ua)