НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
30.04.2020 № 840

Про схвалення висновку до проєкту Закону України "Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби СОVID-19)" (реєстраційний № 3297 від 02.04.2020)

На виконання доручення Віце-прем'єр-міністра України - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України О, Резнікова від 24.04.2020 № 16438/1/1-20, розглянувши проєкт Закону України "Про внесення змін до Господарського кодексу України (436-15) (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби СОVID-19)" (реєстраційний № 3297 від 02.04.2020), відповідно до пункту 13 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23.11.2011 № 1070 (1070/2011) , Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Схвалити висновок до проєкту Закону України "Про внесення змін до Господарського кодексу України (436-15) (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби СОVID-19)" (реєстраційний № 3297 від 02.04.2020), що додається.
2. Департаменту державного регулювання та методології нагляду на ринках фінансових послуг забезпечити подання висновку до Міністерства фінансів України.
3. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Залєтова О.М.
Голова Комісії
І. Пашко
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення Комісії
Протокол № 42 засідання
Комісії від 30.04.2020
СХВАЛЕНО
Розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
30.04.2020 № 840
ПРОЄКТ

ВИСНОВОК

до проєкту Закону України "Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби СОVID-19)" (реєстр. № 3297 від 02.04.2020)

Проєкт Закону України "Про внесення змін до Господарського кодексу України (436-15) (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби СОVID-19)" (реєстр. № 3297 від 02.04.2020) (далі - проєкт Закону) унесено народним депутатом України Кінзбурською В.О.
Основною метою прийняття законопроекту є надання допомоги в подоланні негативних наслідків епідемії коронавірусу підприємцям, малому та середньому бізнесу, громадянам, які втратили можливість працювати внаслідок обмежувальних заходів, спрямованих на протидію поширенню коронавірусної інфекції.
Законопроект відповідно до пояснювальної записки до нього спрямований на захист суб'єктів господарювання від нарахування в період карантину та у 30-денний період після завершення карантину штрафів і пені за кредитами (позиками).
Підтримуючи загальне спрямування законопроекту та необхідність подолання негативних економічних наслідків поширення коронавірусної інфекції СОVID-19, вважаємо за доцільне висловити щодо його змісту такі зауваження.
1. У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що проектом Закону передбачається заборонити неустойку, штрафи, пеню за прострочення платежів за кредитами (позиками), допущені у період дії карантину та у 30-денний період після закінчення карантину, шляхом внесення відповідних доповнень до Господарського кодексу України (436-15) .
Натомість у проєкті Закону передбачено, що в разі прострочення позичальником у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території
України коронавірусної хвороби (СОVID-19), або/та у тридцятиденний період після дня завершення дії такого карантину виконання грошового зобов'язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від обов'язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) неустойку, штраф, пеню за таке прострочення.
Враховуючи викладене вище, необхідно узгодити положення проєкту Закону щодо періоду, протягом якого позичальник звільняється від обов'язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) неустойку, штраф, пеню за прострочення виконання грошового зобов'язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем).
Узагальнюючий висновок
Проєкт Закону може бути прийнятий за основу з подальшим урахуванням висловлених Нацкомфінпослуг зауважень та пропозицій.
Директор департаменту державного регулювання та
методології нагляду на ринках фінансових послуг
Н. Лех
(Текст взято з сайту Нацкомфінпослуг України http://nfp.gov.ua)