КНИГА І АВТОРСЬКЕ ПРАВО

Мабуть, не дарма саме у такому поєднанні явищ сучасної цивілізації, згаданих у заголовку до цієї статті, ми відзначаємо 23 квітня — Всесвітній день книги і авторського права. Запитаєте, чому?

По-перше, книга є справжнім втіленням великого творчого начала, закладеного у кожному з нас Творцем всього сущого. По-друге, у друкованому слові, тобто в його об'єктивно вираженій формі віддзеркалюються як найтонші нюанси внутрішнього життя людини, так і участь індивіда у міжособистих відносинах, а також його залучення до різноманітних суспільних процесів. Це наочно демонструє дивний симбіоз і нерозривність матеріальної й духовної сторін життя людства. По-третє, здатність і внутрішня потреба творити очевидно потребують захисту невід'ємного права людини на творчу діяльність і вільне вираження своєї індивідуальності, які не мислимі без забезпечення свободи думки і слова, гарантування недоторканності твору та визнання його зв'язку з автором. Нарешті, по-четверте, та ж дуалістична, одночасно духовна і матеріальна, тілесна, природа і твору, і автора, вимагають належної уваги до питання щодо дотримання майнових інтересів особи, якій належить відповідне право на твір.

Зараз у вітчизняному законодавстві регулювання діяльності, спрямованої на створення та поширення книги як основного різновиду друкованої продукції здійснюється, головним чином, на підставі норм Закону "Про видавничу справу" та Закону "Про авторське право і суміжні права". Перший з названих нормативних актів визначає загальні засади видавничої справи. Водночас другий охороняє особисті немай-нові права і майнові права авторів та їх правонаступників, пов'язані із створенням та використанням творів науки, літератури і мистецтва, або інакше — авторське право.

Проте профільним законодавством не вичерпується ані нормативно-правова база видавничої діяльності, ані регламентація функціонування ринку виключних прав (до останніх належать і виключні майнові права суб'єктів авторського права), розвиток якого набирає дедалі більших обертів. Натомість все більш актуальним стає питання створення сприятливого режиму оподаткування у відповідних секторах економіки країни.

Приміром, наші постійні читачі добре знають, наскільки напруженою є ситуація навколо пільг з податку на прибуток підприємств, наданих рік тому видавцям та розповсюджувачам видавничої продукції. Цій проблемі було присвячено кілька статей в "ЮВУ", а в номері за 13 — 19 квітня надруковано лист Державного? комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України до Державної податкової адміністрації України, в якому міститься прохання переглянути відповідні роз'яснення податкового відомства, що звужують зміст пункту 7.19. Закону "Про оподаткування прибутку підприємств".

Дещо неоднозначним є ставлення законодавця і до операцій з відчуження чи передачі у користування об'єктів інтелектуальної власності, які формально залишаються серед об'єктів оподаткування податком на додану вартість (ПДВ), тоді як платежі за такими угодами (роялті) не є об'єктом оподаткування ПДВ. Зазначена суперечність досі не усунута, а тому єдине, на що може сподіватися суб'єкт господарювання — це прихильний до платника податків порядок розв'язання конфлікту інтересів, передбачений Законом "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Отже, хоч ідеться про день знаменитий, визначний, але й про супутні проблеми забувати не варто. Адже якщо держава їх вчасно вирішуватиме, а можновладці надалі не обминатимуть дату 23 квітня своєю увагою, то не виключено, що день цей колись будемо не тільки відзначати, але й святкувати.

Сторінку підготував Володимир ПРИМАК

По материалам газеты "Юридичний вісник України"