ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЇ


На матеріальний стан пенсіонерів — колишніх працівників міліції тяжко вплинуло призупинення пільг по оплаті житлово-комунальних послуг, передбачених Законом України "Про міліцію". Коли у березні 2001 року я звернувся до Міністерства внутрішніх справ з приводу підвишення пенси, мені відповіли, шо очікується підвишення грошового забезпечення працівників міліції. Пенсіонери МВС чекали на ие підвишення, адже за законом, у такому випадку пенсія має бути перерахована у бік збільшення. ЗО серпня минулого року вийшов Указ Президента № 771, яким встановлено надбавки з 1 жовтня 2001 року для працівників органів внутрішніх справ, але пенси не змінилися.

Чому ж до цього часу пенсію мені не перераховують і коли будуть відновлені пільги по оплаті за житло і комунальні послуги?

О. КОСТЮЧЕНКО, м. Київ


З прийняттям Закону "Про Державний бюджет України на 2000 рік" зупинено дію окремих положень законодавчих актів України, у тому числі Закону "Про міліцію", у частині надання пільг і компенсацій. Аналогічні норми діяли і у 2001 році.

Не від доброго життя

Такі обмеження були введені, так би мовити, "не від доброго життя". Зрозуміло, що видаткова частина державного бюджету залежить від того, як виконується план надходжень доходів до нього, від сталої роботи платників податків.

У складних економічних умовах, при недостатності бюджетних коштів, необхідних для повного виконання соціальних програм, розширення кола осіб, які користувалися б передбаченими законодавством пільгами, неможливе за рахунок неемі-сійних джерел фінансування.

Іншими словами, збільшення видаткової частини Державного бюджету без відповідного збільшення доходної його частини призведе до І поглиблення інфляційних процесів.

Проте варто додати, що Закон "Про Державний бюджет України на 2002 рік не передбачає скасування пільг будь-яким категоріям населення, у тому числі пенсіонерам органів внутрішніх справ, якщо такі пільги було раніше передбачено спеціальним законодавством.

Складові пенси

Згідно із Законом "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ" від 09.04.1992 р. пенсії особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ виплачуються за рахунок коштів державного бюджету. І Відповідно до статті

63 зазначеного Закону перерахунок раніше призначених пенсій вказаним особам внаслідок введення у дію цього правового акта здійснюється за документами, які є у пенсійних справах та додатковими документами, поданими пенсіонером на час перерахунку. Встановлено, що з підвищенням грошового забезпечення особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ призначені пенсіонерам МВС пенсії підлягають перерахунку. Статтею 43 зазначеного Закону передбачено, що для обчислення пенсій, призначених таким особам, враховуються відповідні посадові оклади, оклади за спеціальним (для військовослужбовців — за військовим) званням, процентна надбавка за вислугу років, надбавки за вчене звання, науковий ступінь, кваліфікацію і умови служби. Інші, нові види надбавок і доплат, які були введені після виходу на пенсію працівника міліції і не отримувалися ним у період проходження служби в правоохоронних органах, при розрахунку розміру пенсії не враховуються.

Указом Президента від 31 серпня 2001 року № 771 "Про внесення змін до Указу Президента України від 4 жовтня 1996 року № 926" особам рядового складу, а також середнього і старшого начальницького складу органів внутрішніх справ установлені надбавки у розмірі 100 відсотків, вищому начальницькому складу — у розмірі 50 відсотків грошового забезпечення (окладів та надбавки за вислугу років), починаючи з 1 жовтня 2001 року. Враховуючи викладене, для проведення перерахунку пенсії пенсіонеру, який був звільнений зі служби до 1 жовтня 2001 р. і не отримував зазначеної надбавки під час проходження служби, немає законних підстав.

Розрахунок виплат

Згідно із статтею 43 Закону "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ" оклади грошового забезпечення, процентна надбавка за вислугу років, надбавки за вчене звання, науковий ступінь, кваліфікацію і умови служби враховуються для обчислення пенсій у порядку і розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України. Встановлено, що розмір додаткових видів грошового забезпечення,» що надаються щомісяця, визначається за останні 24 календарні місяці перед зверненням за пенсією або за будь-які 60 календарних місяців перед зверненням за пенсією, причому за вибором самого пенсіонера. Надбавки за вчене звання і науковий ступінь, кваліфікацію і умови служби приймаються у розрахунок на підставі довідок встановленого зразка, виданих бухгалтерію за останнім місцем проходження служби, про фактично виплачені щомісячні суми.

Надбавка відповідно до Указу Президента України від 31 серпня 2001 р. № 771 враховується у грошове забезпечення при обчисленні пенсій виключно тим особам, які звільнилися зі служби в правоохоронних органах після її запровадження, тобто після 1 жовтня 2001 року. При цьому братиметься до розрахунку її розмір за останні 24 місяці. У разі, коли працівник міліції звільнився через місяць після введення такої надбавки, при призначенні йому пенсії враховується 1/24 цієї надбавки, через два місяці — відповідно 2/24. Слід зазначити, що у повному обсязі ця надбавка буде врахована у грошове забезпечення для обчислення пенсії тільки тим особам, які фактично її отримували протягом 24 місяців.

Отже, розмір надбавки, встановленої Указом Президента від 31 серпня 2001 р. № 771, не є однаковим для осіб, звільнених після 1 жовтня 2001 року в різний час, і залежить від тривалості її одержання протягом служби в правоохоронних органах.

Віра КРАВЦОВА, консультант

По материалам газеты "Юридичний вісник України"