ВИПЛАТИ ПРИ ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ


У якому порядку проводиться виплата грошової допомоги працівникові при тимчасовій непрацездатності?


Відповідно до Порядку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травмй, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів № 439 від 06.05.2001 р. оплата тимчасової непрацездатності протягом вказаного періоду застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності (п. 2). Дні тимчасової непрацездатності застрахованій особі оплачуються залежно від страхового стажу.

Коли сума нарахованих страхових внесків та інших, платежів до Фонду не покриває фактичних витрат з виплати допомоги, відповідно до п. 6.8 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління цього Фонду № 16 від 26.06.2001 року, страхувальники-робо-тодавці не мають права припиняти виплату допомоги. Якщо ж витрати, проведені страхувальником-роботодавцем, за звітний квартал перевищують нараховану суму страхових внесків та інших платежів, то різниця між сумою витрат і сумою страхових внесків зараховується в рахунок сплати наступного кварталу. Коли ж витрати не можуть бути покриті страховими внесками і в наступному кварталі, то сума перевищення, з урахуванням очікуваного результату в наступному кварталі, відшкодовується страхувальнику-роботодавцю робочим органом відділення Фонду після одержання від нього звіту за формою № 4-ФСС ТВП за минулий квартал (п. 6.9 Інструкції).

Відшкодування страхувальнику-роботодавцю суми перевищення над сумою страхових внесків у випадках, коли належна сума страхових внесків не покриває витрат, може провадитись і до одержання звіту за формою № 4-ФСС ТВП при обов'язковому поданні довідки-розрахунку за підписом керівника, головного бухгалтера, завіреної печаткою підприємства. Таке відшкодування здійснюється органом реєстрації Фонду шляхом перерахування відповідних сум на поточний рахунок страхувальника.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України"