ІНФЛЯЦІЯ ПОТРЕБУЄ ІНДЕКСЯЦІЇ


Пише Вам майор у відставні — військовий пенсіонер, учасник ліквідації авари на ЧАЕС. Наскільки мені відомо, у європейських державах індексація пенсій — процес нормальний. На 2002 рік прийнятий прожитковий мінімум в Україні — 335 грн., а пенсія у мене нижче цього рівня — 325 гривень. Чому офіцер у відставці має отримувати пенсію, нижчу за рівень прожиткового мінімуму?

В. КОБЕІІЬ, м. Київ


Статтею 64 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ" встановлено, що призначені військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ пенсії підвищуються відповідно до Закону України ."Про індексацію грошових доходів населення".

Індексація — встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів громадян, що дає можливість повністю або частково відшкодовувати їм подорожчання споживчих товарів і послуг.

Правові, економічні й організаційні основи індексації грошових доходів населення України визначає Закон "Про індексацію грошових доходів населення". Згідно із ст. 5 цього Закону порядок проведення індексації грошових доходів громадян визначається Кабінетом Міністрів України.

На сьогодні в Україні індексація здійснюється згідно з Порядком проведення індексації грошових доходів громадян, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07.04.98 р. № 663, із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.98 р. № 2034.

Індексації підлягають грошові доходи громадян у гривнях, що не мають разового характеру і одержуються ними на території України, а саме: пенсії, соціальна допомога (сім'ям з дітьми, по безробіттю, тимчасовій непрацездатності тощо); стипендії; оплата праці (грошове забезпечення); суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника тощо.

ЯКЩО ЦІНИ "ЗАШКАЛЮЮТЬ"

За діючим в Україні порядком, обчислення індексу споживчих цін з наростаючим підсумком для індексації грошових доходів громадян починається з 1 січня 1997 року; індексація провадиться, якщо індекс споживчих цін перевищив 105 відсотків (величина порога індексації). Тобто, обчислення індексу споживчих цін для здійснення подальшої індексації грошових доходів громадян починається за місяцем, у якому індекс споживчих цін перевищив 105 відсотків.

Проте з 1 липня 2002 року Закон "Про індексацію грошових доходів населення" буде діяти в редакції Закону України від 7 лютого 2002 року № 3027-ІІІ і індексація грошових доходів громадян здійснюватиметься у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищить поріг індексації, який встановлюється з 1 липня цього року в розмірі 101 відсотка.

Зважаючи на обмежені можливості бюджетів усіх рівнів і бюджету Пенсійного фонду та з метою недопущення збільшення заборгованості з виплати заробітної плати, грошового забезпечення, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і захисту найменш забезпечених верств населення, Кабінет Міністрів України встановив (постанова уряду від 21.12.1998 року № 2034), що індексації підлягають грошові доходи громадян, які не перевищують величини вартості межі малозабезпеченості (на сьогодні — 118,3 гривні). При цьому встановлено, що грошовий дохід громадянина разом із сумою індексації не повинен перевищувати вартісну величину межі малозабезпеченості.

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ НЕ ДЛЯ ВСІХ ОДНАКОВИЙ

Законом України "Про затвердження прожиткового мінімуму на 2002 рік" затверджено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 342 грн., а також окремо для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення. Для дітей віком до 6 років він встановлений у розмірі 308 грн.; дітей віком від 6 до 18 років — 384 грн., працездатних осіб — 365 грн.

Слід зауважити, що для осіб, які втратили працездатність (у даному випадку — пенсіонер), прожитковий мінімум встановлений у сумі 268 гривень.

Віра КРАВІЮВА, консультант

По материалам газеты "Юридичний вісник України" №23 від 8-14 червня 2002 року;