ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
28.05.2020 № 68

Про затвердження Правил формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку № 11 від 01.02.2021 (v0011500-21) )
Відповідно до статей 7, 15, 40, 56 Закону (679-14) України "Про Національний банк України", ураховуючи запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні та з метою встановлення єдиних засад використання QR-коду для здійснення кредитових переказів учасниками безготівкових розрахунків, Правління Національного банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Затвердити Правила формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів, що додаються.
2. Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку (Олексій Шабан) після офіційного опублікування довести до відома банків, небанківських фінансових установ України, а також АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "УКРПОШТА" інформацію про прийняття цієї постанови.
3. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на заступника Голови Національного банку України Сергія Холода.
4. Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.
Голова
Я. Смолій
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правління
Національного банку України
28.05.2020 № 68
(у редакції
постанови Правління
Національного банку України
01.02.2021 № 11 (v0011500-21)
        
)

ПРАВИЛА

формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів

I. Загальні положення

1. Ці Правила розроблені відповідно до вимог Законів України "Про Національний банк України" (679-14) , "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" (2346-14) , "Про банки і банківську діяльність" (2121-14) , постанови Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162 (v0162500-18) "Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні" (зі змінами) та національного стандарту України ДСТУ ISO/IEC 18004:2019 "Інформаційні технології. Методи автоматичної ідентифікації та збору даних. Специфікація символіки штрих-коду QR-коду", затвердженого наказом Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 21 грудня 2019 року № 468 (v0468774-19) (далі - ДСТУ ISO/IEC 18004:2019).
2. Ці Правила визначають єдині засади формування та використання QR-коду учасниками безготівкових розрахунків для здійснення кредитових переказів та містять вимоги до елементів даних QR-коду.
3. Ці Правила запроваджуються з метою підвищення зручності розрахунків і є уніфікованими для всіх учасників безготівкових розрахунків. Формування та використання QR-коду не є обов'язковим для здійснення кредитових переказів.
4. Учасники безготівкових розрахунків у разі використання QR-коду для здійснення кредитових переказів мають забезпечити його формування та використання відповідно до цих Правил.
5. У цих Правилах терміни та поняття вживаються в таких значеннях:
1) версія QR-коду - параметр, який визначає розмірність QR-коду, - кількість модулів в обох напрямах. Може мати значення від 1 до 40 включно;
2) виправлення помилок у QR-коді - механізм, який дає змогу автоматично виявляти та виправляти помилки, що можуть виникати під час сканування графічного відтворення QR-коду. Під час генерації та сканування QR-коду може використовуватись один із чотирьох рівнів корекції помилок за рахунок включення спеціалізованих надлишкових даних;
3) модуль - найменша інформаційна одиниця QR-коду. Розмір сторони QR-коду дорівнює: номер версії QR-коду•4+17 модулів. Ширина/висота QR-коду розраховується як кількість модулів, помножена на X-розмір модуля;
4) QR-код (quick response - швидкий відгук) - матричний код (двовимірний штрих-код), який містить інформацію щодо отримувача коштів і призначений для сканування за допомогою мобільного пристрою, сканера штрих-коду з метою швидкого та безпомилкового передавання реквізитів операції переказу коштів.
Інші терміни та поняття в цих Правилах використовуються в значеннях, визначених у законах України та нормативно-правових актах Національного банку України.

II. Структура даних QR-коду

6. Характеристики символів QR-коду, методи кодування символів даних, формати символів, характеристики розмірів, правила корекції помилок, алгоритм декодування посилань, вимоги до якості продукції та інші параметри визначені ДСТУ ISO/IEC 18004:2019.
7. До стандартів кодування символів у QR-коді належать:
1) ISO 646 - для усіх символів, крім кириличних;
2) UTF-8, Win1251 або інші стандарти - для кириличних символів.
8. Елементи даних QR-коду, стандарти кодування кириличних символів, особливості кодування даних і приклади QR-кодів для версії формату 001 наведено в додатку 1 до цих Правил.
Елементи даних QR-коду, стандарти кодування кириличних символів, особливості кодування даних та приклади QR-кодів для версії формату 002 наведено в додатку 2 до цих Правил.

III. Генерація QR-коду

9. Правила формування рядка, з якого формується QR-код, визначаються у додатках 1, 2 до цих Правил з описом відповідних версій формату.
10. Загальний обсяг даних, які підлягають кодуванню для генерації QR-коду, що містить структуру відповідної версії формату, визначається у додатках 1, 2 до цих Правил з описом цих версій формату. Учасник безготівкових розрахунків під час генерації QR-коду повинен зменшити (оптимізувати) обсяг даних в одному або кількох полях змінної довжини QR-коду або застосувати іншу версію формату, якщо загальний обсяг даних, які підлягають кодуванню, перевищує максимальний обсяг для обраної версії формату.
11. Генерація QR-коду має бути виконана з рівнем корекції помилок "M" або "L" (залежно від умов відображення QR-коду), тобто можливість корекції помилок або надмірності даних становить близько 15 % або 7 % відповідно.
12. Максимальна версія згенерованого QR-коду визначається у додатках 1, 2 до цих Правил з описом відповідних версій формату.
13. Використання версій QR-коду менших, ніж визначені як максимальні для відповідних версій формату, дозволяється.

IV. Відображення QR-коду

14. QR-код може друкуватися (відображатися в електронному вигляді) на рахунку (інвойсі) разом із рештою платіжної інформації або друкуватися (відображатися в електронному вигляді) окремо від рахунку (інвойса).
15. Вміст інформації в тексті рахунку (інвойсі) та в розкодованих даних з QR-коду має бути ідентичним.
16. На рахунку (інвойсі) має бути зарезервовано достатньо місця, щоб відповідати QR-кодам, які містять максимальний обсяг даних. Для коректного відображення QR-коду має забезпечуватись відступ від країв паперу, ліній згину та тексту. Точка прив'язки QR-коду і напрямок, у якому код зростає зі збільшенням даних, також повинні враховуватися під час позиціонування QR-коду.
17. Роздільна здатність принтера визначатиме точний розмір QR-коду. X-розмір менше 0,5 мм не рекомендовано використовувати через можливі проблеми з друкуванням і подальшим скануванням QR-коду.

V. Сканування QR-коду

18. Інформація, що міститься в QR-коді, сканується за допомогою камери пристрою, платіжного застосунку (далі - застосунок), спеціалізованого банківського обладнання або універсального сканера QR-кодів. Дані розкодовуються як пропозиція щодо здійснення платежу, яка відобразиться в застосунку або інших інформаційних системах (програмному забезпеченні).
19. Намір здійснення переказу коштів за реквізитами отримувача переказу, що містяться в QR-коді, має бути підтверджений платником.
( Правила в редакції Постанови Національного банку № 11 від 01.02.2021 (v0011500-21) )
Директор Департаменту
платіжних систем та
інноваційного розвитку
О. Шабан
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Національного банку України
С. Холод
Додаток 1
до Правил формування
та використання QR-коду
для здійснення
кредитових переказів
(пункт 8 розділу II)

Елементи даних QR-коду, стандарти кодування кириличних символів, особливості кодування даних і приклади QR-кодів для версії формату 001

( Див. текст (v0068500-20d1) ) ( Додаток 1 в редакції Постанови Національного банку № 11 від 01.02.2021 (v0011500-21) )
Додаток 2
до Правил формування
та використання QR-коду
для здійснення
кредитових переказів
(пункт 8 розділу II)

Елементи даних QR-коду, стандарти кодування кириличних символів, особливості кодування даних та приклади QR-кодів для версії формату 002

( Див. текст (v0068500-20d2) ) ( Додаток 2 в редакції Постанови Національного банку № 11 від 01.02.2021 (v0011500-21) )