МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.03.2021 № 161
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 травня 2021 р.
за № 663/36285

Про затвердження порядків щодо використання кінологічних команд, ветеринарного обслуговування, утримання, годівлі службових собак та догляду за ними в Державній митній службі України

Відповідно до статті 324 Митного кодексу України (4495-17) , підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375 (375-2014-п) , постанов Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1200 (1200-2018-п) "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України", від 02 жовтня 2019 року № 858 (858-2019-п) "Про утворення територіальних органів Державної митної служби", з метою встановлення єдиного порядку використання кінологічних команд, ветеринарного обслуговування, утримання, годівлі службових собак та догляду за ними у Державній митній службі України НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок використання кінологічних команд у Державній митній службі України;
Порядок ветеринарного обслуговування, утримання, годівлі службових собак та догляду за ними в Державній митній службі України (z0664-21) .
2. Департаменту митної політики Міністерства фінансів України у встановленому порядку забезпечити:
подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
оприлюднення цього наказу.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою та покладаю на Голову Державної митної служби України.
Міністр
С. Марченко
ПОГОДЖЕНО:
Міністр розвитку економіки, торгівлі
та сільського господарства України
Голова Державної митної служби України
І. Петрашко
П. Рябікін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
19 березня 2021 року № 161
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 травня 2021 р.
за № 663/36285

ПОРЯДОК

використання кінологічних команд у Державній митній службі України

I. Основні положення

1. Митні органи можуть використовувати кінологічні команди відповідно до статті 324 Митного кодексу України (4495-17) .
2. Митниці Держмитслужби щоквартально до 5 числа першого місяця наступного кварталу надають до Департаменту інформацію за встановленою формою (додаток 1) для узагальнення та підготовки пропозицій щодо прийняття (за потреби) управлінських рішень.

II. Використання кінологічних команд під час здійснення митного контролю

1. Використання кінологічних команд

1. Використання кінологічних команд митниць Держмитслужби (Департаменту) (далі - кінологічна команда) здійснюється з метою скорочення часу на проведення огляду товарів і транспортних засобів та підвищення ефективності дій з попередження та виявлення незаконного переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї, частин до зброї, набоїв, тютюнових виробів, грошових знаків у вигляді банкнот, бурштину, видів дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES) тощо.
2. Використання кінологічних команд під час здійснення митного контролю у зоні діяльності митниці Держмитслужби здійснюється відповідно до вимог Типових технологічних схем здійснення митного контролю та пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів, перевізників і товарів, що переміщуються ними (451-2012-п) , затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 451, положення про спеціалізований підрозділ (відділ/сектор) кінологічного забезпечення митниці Держмитслужби та на підставі графіка виходу на роботу працівників спеціалізованого підрозділу на місяць, що затверджується у встановленому порядку на наступний календарний місяць.
Проведення заходів, пов’язаних із виявленням, попередженням і припиненням контрабанди та порушень митних правил з використанням кінологічних команд, здійснюється виключно в зонах митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон України, на територіях морських та річкових портів, аеропортів, на залізничних станціях і на територіях підприємств, вільних митних зон, митних складів, складів тимчасового зберігання, а також в інших місцях, визначених відповідно до положень глави 48 Митного кодексу України (4495-17) .
3. Проведення заходів, пов’язаних із виявленням та подальшим вилученням з незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї, частини до зброї та набоїв до неї, тютюнових (контрафактних) виробів, грошових знаків у вигляді банкнот, бурштину тощо, з використанням кінологічних команд митниць Держмитслужби здійснюється на підставі попередньо погоджених планів взаємодії (договорів про взаємодію) між митницею Держмитслужби та територіальним правоохоронним органом та обґрунтованого письмового звернення керівника територіального правоохоронного органу про необхідність залучення кінологічної команди митниці Держмитслужби до проведення спеціальних заходів (у рамках проведення слідчих дій). Виїзд кінологічної команди митниці Держмитслужби за межі розташування спеціалізованого підрозділу відбувається на підставі письмового наказу начальника митниці Держмитслужби з наданням правоохоронним органом службового автотранспорту для перевезення службового собаки / службових собак до місця (об’єкта) пошукових заходів та у зворотному напрямку.
4. Планування роботи кінологічних команд митниці Держмитслужби, їх залучення до проведення митного контролю товарів, транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон України (далі - пункти пропуску) та підрозділах митного оформлення митниці Держмитслужби здійснює керівник управління запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил з урахуванням таких чинників:
1) пропозицій, наданих керівником підрозділу кінологічного забезпечення, стосовно необхідності залучення кінологічних команд митниць Держмитслужби до проведення митного контролю з урахуванням проведеного аналізу переміщення через пункти пропуску товарів, транспортних засобів, їх митного оформлення, виявлення ризиків і потреб у застосуванні окремих форм митного контролю;
2) порушення законодавства з питань митної справи;
3) зміни інтенсивності та маршруту руху транспортних засобів через пункти пропуску (зони митного контролю);
4) інформації про учасників зовнішньоекономічної діяльності, перевізників, громадян, що вчиняли правопорушення законодавства з питань митної справи;
5) результатів застосування системи управління ризиками;
6) пропозицій керівників підрозділів митного оформлення щодо необхідності залучення кінологічних команд митниць Держмитслужби до проведення митного контролю товарів, транспортних засобів у пунктах пропуску та підрозділах митного оформлення.
У разі виникнення необхідності залучення кінологічної команди митниці Держмитслужби до виконання обов’язків у позаробочий час зазначені заходи здійснюються на підставі наказу (розпорядження) керівника митниці Держмитслужби із зазначенням обсягу та виду завдань для кінологічної команди / кінологічних команд.
5. Під час здійснення митного контролю товарів і транспортних засобів інспектори-кінологи використовують службових собак, керуючись результатами системи аналізу ризиків. При цьому необхідно враховувати такі фактори: характер поведінки пасажирів, особливості оформлення товаротранспортних документів і документів, що посвідчують особу (дата отримання, громадянство, місце проживання тощо), а також повідомлення про осіб, причетних до правопорушень, транспортні засоби, які ними використовуються, про час і місце їх появи тощо.
6. У разі отримання у встановленому законодавством порядку інформації про можливу протиправну діяльність інспектори-кінологи зобов’язані виконувати вимоги конфіденційності, не допускати розголошення інформації про проведення планових і позапланових заходів.
Використання кінологічних команд у зоні митного контролю має здійснюватися з вжиттям таких заходів:
регулярна зміна графіка роботи кінологічних команд у пунктах пропуску митниці Держмитслужби;
залучення кінологічних команд для огляду транспортних засобів з урахуванням розкладу їх руху;
періодичне посилення митних постів максимальною кількістю кінологічних команд, а в разі гострої потреби - мобільними кінологічними групами.
7. Під час застосування службового собаки інспектор-кінолог зобов’язаний:
1) враховувати кліматичні, метеорологічні, фізичні та хімічні фактори навколишнього середовища;
2) після кожного 20-хвилинного безперервного огляду товарів і транспортних засобів надавати службовому собаці обов’язковий відпочинок тривалістю не менше 15 хвилин у спеціально відведених місцях тимчасового утримання собак, у разі використання службового собаки упродовж тривалого часу зменшити час його безперервної роботи та збільшити час на відпочинок;
3) проводити вигул собаки не менше двох разів на день тривалістю по 30 хвилин;
4) у разі зміни місць проведення огляду товарів та транспортних засобів надавати службовому собаці час для адаптації до умов подальшого використання;
5) використовувати службового собаку при температурі від +25 °C до -15 °C без обмежень, а при температурі вище +25 °C і нижче -15 °C - у разі крайньої потреби;
6) в умовах високої відносної вологості повітря, в осінньо-зимовий період, у вітряну погоду або під час опадів на службового собаку одягати комбінезони, що не обмежують вільного пересування, періодично розтирати кінчики носа, вух і лап;
7) для уникнення псування товарів і транспортних засобів на передні лапи службового собаки перед здійсненням огляду в разі необхідності одягати спеціальні панчохи;
8) під час огляду товарів та транспортних засобів у спеку періодично поїти службового собаку водою або змочувати йому мочку носа;
9) вимагати виконання необхідних заходів для створення найбільш сприятливих умов для роботи та відпочинку службового собаки, а в разі, якщо такі умови не забезпечуються - невідкладно у письмовій формі доповідати безпосередньому керівнику або іншій особі, відповідальній за кінологічне забезпечення у митниці Держмитслужби.
8. Під час використання службового собаки для огляду товарів і транспортних засобів інспектор-кінолог має право:
1) визначати, які транспортні засоби необхідно оглядати за допомогою службового собаки лише зовні, а які як зовні, так і всередині, з урахуванням виду транспортного засобу, особливостей переміщуваного ним через митний кордон України вантажу, маршруту перевезення тощо;
2) вибирати, з якого місця розпочинати та з якого боку проводити огляд транспортного засобу зовні, як використовувати службового собаку під час огляду транспортного засобу всередині, де і як рухатись чи утримуватися від руху інспектору-кінологу під час роботи собаки, як керувати собакою та мотивувати його до активного пошуку;
3) відмовитися від використання службового собаки за наявності об’єктивних підстав вважати, що його використання у цьому конкретному випадку може призвести до заподіяння шкоди його життю, здоров’ю, а також негативно вплинути на робочі якості (у разі виникнення зазначених вище підстав інспектор-кінолог письмово доповідає безпосередньому керівнику або іншій особі, відповідальній за кінологічне забезпечення у митниці Держмитслужби).
9. Рішення про здійснення огляду службовим собакою без повідка чи на повідку iнспектор-кiнолог приймає самостiйно з урахуванням пошукової поведінки службового собаки.
10. Огляд транспортних засобів кінологічна команда здійснює лише після їх повного зупинення, під час їх зупинки, передбаченої розкладом руху (часу, передбаченого для здійснення митного контролю кожної одиниці транспортного засобу), та в присутності особи, яка їх переміщує, або в присутності іншої уповноваженої особи.
Огляд транспортних засобів за допомогою службових собак може проводитися зовні (зовнішній огляд) і всередині (внутрішній огляд).
11. Перед проведенням огляду товарів і транспортних засобів інспектор-кінолог може здійснювати оптичне та акустичне мотивування службового собаки. Водночас інспектор-кінолог проводить візуальний огляд можливих місць (тайників) для незаконного переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї, частин до зброї та набоїв до неї, тютюнових виробів, грошових знаків у вигляді банкнот, бурштину, видів дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES) тощо, спостерігає за поведінкою особи, яка переміщує товари та транспортні засоби.
12. Після закінчення мотивування інспектор-кінолог за командою "Шукай" та відповідним жестом направляє службового собаку на пошук без повідка чи на повідку. Якщо службовий собака втрачає інтерес до пошуку чи не здійснює ретельного огляду, інспектор-кінолог за допомогою звукових команд направляє службового собаку на цілеспрямований пошук. Після першого огляду об’єкта інспектору-кінологу необхідно взяти службового собаку на повідок (якщо огляд здійснювався без повідка) та зробити повторний огляд, направляючи службового собаку на обнюхування пропущених ділянок огляду.
13. Під час проведення огляду інспектор-кінолог уважно слідкує за поведінкою службового собаки. У разі занепокоєння чи настороженості службового собаки, а також його відповідному реагуванні (спрацюванні) інспектор-кінолог фіксує номер транспорту, вантажу, багажу, позначає місце, на яке зреагував службовий собака, та доповідає у встановленому порядку старшому на ділянці митного контролю / керівнику підрозділу митного оформлення з метою вжиття заходів щодо проведення поглибленого огляду відповідного транспортного засобу, вантажу, багажу тощо.
14. Використання службового собаки під час здійснення митного контролю вважається результативним у разі, якщо кінологічна команда виявила у товарі, транспортному засобі, у приміщенні, на людині або в її одязі наркотичні засоби, психотропні речовини, зброю, набої до зброї, тютюнові вироби, грошові знаки у вигляді банкнот тощо.
15. Інформація про усі випадки результативного використання службових собак у 3-денний строк подається до Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил та Департаменту за формою, наведеною у додатку 2.
16. Департамент здійснює узагальнення інформації щодо результатів використання упродовж місяця службових собак митниць Держмитслужби (далі - Інформація).
Департамент надає до Департаменту запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Інформацію щомісячно, до 10 числа місяця, наступного за звітним.
Інформація обов’язково повинна містити такі відомості:
назва митниці Держмитслужби;
прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) інспектора-кінолога;
кличка службового собаки;
дата спрацювання службового собаки;
виявлені предмети правопорушення, їх назва;
місце приховування предметів правопорушення;
вид транспорту переміщення;
напрямок переміщення;
кількість предметів правопорушення;
кількість випадків виявлення кінологічними командами Держмитслужби предметів, заборонених до переміщення, у звітному періоді.
випадки виявлення кінологічними командами Держмитслужби предметів, заборонених до переміщення;
предмети правопорушення, які були виявлені кінологічними командами Держмитслужби.
17. Використання інспектором-кінологом непідготовленого та/або хворого службового собаки не допускається.
18. Доставлення інспектора-кінолога зі службовим собакою до місця роботи і назад до місця постійного утримання собаки здійснюється на службовому автотранспорті.
Доставлення двох і більше інспекторів-кінологів зі службовими собаками здійснюється у спеціально обладнаних транспортних засобах митниці Держмитслужби (Департаменту) з відповідною кількістю посадочних пасажирських місць для інспекторів-кінологів, із загородками для собак, що виключають візуальний контакт між ними. Розміри загородок мають забезпечувати оптимальний рівень безпеки для собак і людей під час транспортування.
19. За відсутності службового транспорту для перевезення службового собаки допускається використання інспекторами-кінологами особистого автотранспорту з подальшим відшкодуванням вартості витрат на пально-мастильні матеріали в установленому законодавством порядку.
20. Передача службового собаки, закріпленого за інспектором-кінологом, іншій особі категорично забороняється.

2. Огляд ручної поклажі та/або супроводжуваного багажу громадян

1. Митний огляд ручної поклажі та/або супроводжуваного багажу громадян, які перетинають митний кордон України, з використанням кінологічних команд здійснюється в зонах митного контролю за наявності достатніх підстав вважати, що в ручній поклажі або багажі громадянина переміщуються товари, заборонені до переміщення (в тому числі транзитом), та товари, переміщення яких обмежено.
2. Митний огляд транспортних засобів, які належать громадянам, ручної поклажі та/або супроводжуваного багажу, що знаходиться в такому транспортному засобі, здійснюється в присутності цих громадян або уповноважених осіб.
3. Для проведення огляду багаж і ручна поклажа громадян мають бути розташовані так, щоб забезпечити вільний доступ кінологічної команди до кожної одиниці багажу або ручної поклажі.
4. У пунктах пропуску для повітряного сполучення багаж може оглядатися за відсутності пасажирів, зокрема у комплектувальному багажному відділенні перед подачею багажу на транспорт. За наявності даних про ймовірність переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, зброї та частин до зброї, набоїв, тютюнових виробів, грошових знаків у вигляді банкнот тощо у ручній поклажі огляд може проводитися в оглядовій залі.
5. Інспектор-кінолог може використовувати службового собаку для огляду багажу на рухомій транспортерній стрічці, якщо службового собаку до такого використання підготовлено.

3. Огляд міжнародних поштових та експрес-відправлень

1. Митний огляд міжнародних поштових та експрес-відправлень з використанням кінологічних команд здійснюється за результатами аналізу рентгенівських зображень, отриманих під час використання скануючих систем, та/або за наявності підстав вважати, що в поштових відправленнях переміщуються товари, заборонені до переміщення, та товари, переміщення яких обмежено.
2. Митний огляд проводиться в оглядових приміщеннях місць міжнародного поштового обміну та центральних сортувальних станцій експрес-перевізників після оформлення відповідних документів, необхідних для проведення митного контролю.
3. Під час проведення огляду товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях звертається увага на наявність накладеного забезпечення (пломби тощо) поштового та експрес-перевізника, з якої країни та куди слідує відправлення.
4. До розкриття пакувальних місць з міжнародними поштовими та експрес-відправленнями мішки з листами, бандеролями, посилками розташовуються у спосіб, що дає змогу інспектору-кінологу забезпечити проведення службовим собакою ретельного огляду.
5. Під час обстеження службовим собакою окремого відправлення, за умови дотримання умов збереження цілісності та запобігання його руйнуванню або пошкодженню, інспектор-кінолог може натиснути на поверхню цього місця для забезпечення виходу певної кількості повітря - носія запаху, що полегшить собаці виявлення запаху наркотичного засобу, психотропної речовини, зброї, боєприпасів, тютюнових виробів, грошових знаків у вигляді банкнот тощо.

4. Огляд автомобільного транспорту

1. Митний огляд автомобільного транспорту з використанням кінологічної команди здійснюється в зоні митного контролю у разі виявлення візуальних аномалій (ущільнень, порожнин, нетипових матеріалів, підозрілих предметів тощо) оператором скануючої системи або невідповідностей результатів рентгенівського зображення відомостям, зазначеним у товаросупровідних документах, за результатами сканування та/або за наявності достатніх підстав вважати, що в автотранспортному засобі переміщуються товари, заборонені до переміщення (в тому числі транзитом), та товари, переміщення яких обмежено.
2. Інспектор-кінолог самостійно обирає місце початку огляду транспортного засобу ззовні та зсередини, маршрут руху службового собаки та спосіб його мотивації до активного пошуку. Для впевненості, що службовий собака виявив прихований предмет або речовину, проводиться повторний огляд транспортного засобу або вантажу, який ним переміщується.
3. Для проведення зовнішнього огляду транспортного засобу інспектор-кінолог зі службовим собакою має підійти з підвітряного боку до об’єкта огляду і за 3-5 кроків від нього зупинитися (за необхідності провести мотивування) і за командою "Шукай" жестом направити в бік транспортного засобу. Під час роботи службового собаки команду і жест інспектор-кінолог може повторювати.
4. Під час роботи службового собаки інспектор-кінолог має уважно спостерігати за зміною поведінки службового собаки (зупинка, метушіння, активне обнюхування або гавкання на певне місце чи об’єкт) під час руху вздовж об’єкта огляду.
5. Під час внутрішнього огляду автотранспортних засобів, які перевозять пасажирів, службовий собака може використовуватись у супроводі інспектора-кінолога та/або вести пошук самостійно, але виключно після виходу громадян з транспортного засобу.
6. Підставою для огляду службовим собакою транспортного засобу зсередини може бути результат використання технічних засобів митного контролю, які використовувались під час здійснення митного контролю.
7. Під час огляду легкового автотранспорту інспектор-кінолог направляє службового собаку на пошук у зовнішні конструкції транспортного засобу, салон, місце встановлення двигуна, багажне відділення, у порожнини корпусу та агрегатів транспортного засобу.
8. Огляд вантажного автотранспорту здійснюється службовим собакою, який повинен активно рухатися вздовж автомобіля, причепа, напівпричепа та ретельно оглядати всі можливі місця схову та технологічні порожнини автомобіля, причепа, напівпричепа.
9. Під час огляду закритих опломбованих вантажних автомобілів (рефрижераторів, автофургонів, причепів) інспектор-кінолог направляє службового собаку для обнюхування щілин у дверях, отворів у стінках і днищах, а також місць кріплення брезенту до кузова тощо.
10. Якщо у щільному кузові є вентиляційні отвори, їх необхідно перед початком огляду відкрити з метою поширення запахів із замкнутого простору кузова за його межі.
11. У разі зміни поведінки службового собаки під час огляду автомобільного транспорту та вантажу службового собаку вдруге направляють на огляд всього автомобіля (вантажу) або того місця, де його поведінка змінилася.
12. Зовнішній огляд автобусів і мікроавтобусів здійснюється так само, як і зовнішній огляд вантажного автомобільного транспорту.

5. Огляд залізничного транспорту

1. Митний огляд залізничних транспортних засобів (локомотивів, вантажних та пасажирських вагонів, цистерн, інших елементів рухомого складу) з використанням кінологічної команди здійснюється в зоні митного контролю за наявності достатніх підстав вважати, що в залізничних транспортних засобах переміщуються товари, заборонені до переміщення (в тому числі транзитом), та товари, переміщення яких обмежено.
2. Під час огляду вантажних вагонів інспектор-кінолог направляє службового собаку спочатку під вагон для обстеження щілин підлоги, а пiсля цього - для обстеження щілин дверей вагона.
3. Для огляду вантажних напіввагонiв і платформ інспектор-кінолог зі службовим собакою підіймається спецiально обладнаним трапом (сходами). За командою "Шукай" iнспектор-кiнолог направляє його на огляд.
4. Під час огляду сипучих вантажiв за допомогою службового собаки обстежується вся поверхня вантажу, особливо ретельно - у кутках вагона. Після завершення огляду поверхні вантажу службового собаку направляють на огляд нижньої частини завантажених вагонiв.
5. Огляд порожніх вагонiв за допомогою службового собаки може проводитися як зовні, так і зсередини.
6. Під час використання службового собаки для огляду пасажирських вагонів пасажири мають перебувати у купе та/або знаходитись на своєму місці біля своєї ручної поклажі чи багажу. Робота кінологічної команди розпочинається після завершення пасажирами процедури декларування. Кінологічна команда рухається попереду оглядової групи.
7. За командою "Шукай" службовий собака направляється на пошук по проходу вагона. У разі спрацювання службового собаки пасажирів просять звільнити купе, після чого iнспектор-кiнолог скеровує службового собаку до огляду купе та/або конкретного пасажирського місця, акцентуючи його увагу на ймовірних мiсцях приховування (простір під сидінням та під накидкою на сидіння, мiсцях для багажу та ручної поклажi, конструктивних нішах, порожнинах, ємностях).
Після завершення огляду пасажирської частини вагону проводиться огляд тамбурів, місць загального користування та службових купе провідників.
8. Аналогічно використовується службовий собака під час здійснення контролю поштово-багажних вагонiв та багажу транспортних службовцiв, які їх обслуговують.

6. Огляд повітряних суден

1. Митний огляд багажу пасажирів повітряних суден з використанням кінологічних команд здійснюється в зоні митного контролю багажного відділення аеропорту на вантажних візках, рухомій або нерухомій вивантажувальній стрічці за наявності достатніх підстав вважати, що в багажних місцях громадян переміщуються товари, заборонені до переміщення (в тому числі транзитом), та товари, переміщення яких обмежено.
2. Крім цього, кінологічною командою може проводитися внутрішній огляд повітряних суден перед, до або після їх вивантаження (посадки пасажирів). Під час внутрішнього огляду повітряного судна оглядається пасажирський салон, вантажний відсік, багажне відділення та кабіна екіпажу.
3. Під час огляду повітряних суден інспектору-кінологу категорично забороняється торкатися приладів, самостійно розкривати відсіки, люки, технологічні отвори тощо.
4. Огляд повітряного судна з використанням кінологічної команди проводиться обов’язково у супроводі одного з членів екіпажу або працівника наземної технічної служби, який на вимогу інспектора-кінолога повинен відкривати люки, двері вантажних відсіків, переміщувати предмети, що заважають роботі службового собаки.

7. Огляд морського та річкового транспорту

1. Митний огляд морського та річкового транспорту з використанням кінологічних команд здійснюється в зоні митного контролю на територіях морських та річкових портів, а також в акваторіях портів, відкритих для міжнародних перевезень, за наявності достатніх підстав вважати, що на бортах суден закордонного плавання можуть переміщуватися товари, заборонені до переміщення (в тому числі транзитом), та товари, переміщення яких обмежено.
2. На морському (річковому) транспорті з використанням кінологічної команди можуть оглядатися палуби, корма, баки і півбаки, шлюпочні та вантажні палуби, шкіперські та господарські комори, твіндеки, трюми, рятувальні шлюпки й простір під підлогою тунелю гребного вала та інші приміщення.
У приміщеннях судна, які оглядаються, можуть бути присутні члени суднової команди та пасажири.
Під час огляду інспектору-кінологу категорично забороняється торкатися приладів, самостійно розкривати відсіки, люки, технологічні отвори тощо.
3. Огляд з використанням кінологічної команди проводиться обов’язково у супроводі одного з членів екіпажу, який на вимогу інспектора-кінолога повинен відкривати люки, двері вантажних відсіків, переміщувати предмети, що заважають роботі службового собаки.
4. Огляд судна за допомогою кінологічної команди проводиться у такій послідовності: оглядаються корма, палубні надбудови на кормі, вантаж на палубі, потім спардек, шлюпочна палуба і ящики з піском, після чого оглядається півбак, шкіперські комори і в останню чергу твіндеки й трюми.
5. Під час здійснення огляду інспектор-кінолог привертає увагу службового собаки до усіх вентиляційних решіток на дверях, облицювання стін перегородок, пайол, технічних приміщень і відсіків, санвузлів, комор, пралень, холодильників, ящиків з піском, сміттєзбиральників та інших місць можливого схову наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї, боєприпасів, тютюнових виробів, грошових знаків у вигляді банкнот тощо.
6. Огляд вантажу кінологічною командою проводиться в зоні митного контролю після його вивантаження із судна або перед завантаженням на судно. Вантаж має бути розташований так, щоб забезпечувалася можливість вільного переміщення інспектора-кінолога зі службовим собакою.
7. Закриті морські контейнери оглядаються службовим собакою з використанням технічних пристроїв (трапів, настилів, рамп), що забезпечують можливість обстеження службовим собакою вентиляційної решітки у верхній частині контейнера.

III. Мобільна кінологічна група. Використання кінологічних команд під час проведення спеціальних заходів

1. Мобільна кінологічна група створюється відповідно до наказу Держмитслужби, Департаменту або митниці Держмитслужби з метою проведення спеціальних заходів з виявлення та припинення незаконного переміщення через митний кордон України наркотичних засобів і психотропних речовин, тютюнових виробів, зброї та набоїв, грошових знаків у вигляді банкнот тощо, кінологічними командами у зоні діяльності однієї або кількох митниць Держмитслужби. Зазначені заходи здійснюються на підставі відповідного наказу або плану-завдання на проведення спеціальних заходів.
2. До складу мобільної кінологічної групи можуть входити посадові особи апарату Держмитслужби, Департаменту, митниці Держмитслужби та кінологічні команди митниць Держмитслужби та/або Департаменту, визначені відповідним наказом. Очолює мобільну кінологічну групу керівник мобільної кінологічної групи, визначений відповідним наказом. Кількість кінологічних команд, що входять до складу мобільної кінологічної групи, визначається в кожному окремому випадку з урахуванням специфіки та обсягів спеціальних заходів, проведення яких планується.
3. Мобільна кінологічна група підпорядковується безпосередньо керівнику мобільної кінологічної групи.
4. Наказ або план-завдання для проведення спеціальних заходів розробляє відповідальний підрозділ апарату Держмитслужби, Департаменту або митниці Держмитслужби.
Наказ або план-завдання для проведення спеціальних заходів має містити таку інформацію:
дата, час і місце проведення спеціальних заходів;
мета проведення спеціальних заходів та їх перелік;
реєстраційний номер і марка транспортного засобу, яким переміщуватиметься мобільна кінологічна група;
персональний склад мобільної кінологічної групи із зазначенням посад і спеціальних звань її членів;
породи та клички службових собак.
5. Відповідно до частини другої статті 332 Митного кодексу України (4495-17) , у разі проведення спеціальних заходів безпосередньо у пунктах пропуску через державний кордон України перебування мобільних кінологічних груп у пунктах пропуску відбувається з дотриманням режиму зони митного контролю з письмового дозволу керівника відповідної митниці (митного поста) або його заступника, а в зонах митного контролю, розташованих у пунктах пропуску через державний кордон України,- крім того, за погодженням з начальником відповідного органу охорони державного кордону.
6. Мобільна кінологічна група забезпечується спеціально обладнаним автомобілем для перевезення інспекторів-кінологів зі службовими собаками, необхідною кількістю пального, засобами зв’язку, технічними засобами митного контролю, засобами ідентифікації та аналізу наркотичних засобів і психотропних речовин та іншим.
7. Керівник митниці Держмитслужби, у зоні діяльності якої здійснюватимуться спеціальні заходи, зобов’язаний забезпечити безперешкодний доступ мобільної кінологічної групи до місць проведення таких заходів.
8. Основні завдання мобільної кінологічної групи:
1) пошук наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, зброї, частин до зброї та набоїв до неї, тютюнових виробів, грошових знаків у вигляді банкнот та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України з порушенням законодавства, як у пунктах пропуску через державний кордон України, так і в інших місцях митної території України, визначених у наказі або плані-завданні;
2) співпраця з підрозділами митних органів Держмитслужби та правоохоронними органами у боротьбі з незаконним обігом та переміщенням наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї та набоїв, тютюнових виробів, грошових знаків у вигляді банкнот тощо;
3) надання методичної та практичної допомоги спеціалізованим підрозділам митниць Держмитслужби у напрямі пошуку наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї та набоїв, тютюнових виробів, грошових знаків у вигляді банкнот тощо;
4) перевірка організації здійснення кінологічного забезпечення митниці Держмитслужби.

IV. Правила особистої гігієни та заходи безпеки під час використання службових собак

1. Під час використання інспектором-кінологом службового собаки необхідно дотримуватися таких заходів безпеки:
1) знати та виконувати правила поводження зі службовим собакою;
2) бути насторожі та своєчасно запобігати небажаним діям службового собаки;
3) не використовувати непідготовленого службового собаку;
4) не використовувати службового собаку без передбаченого спорядження або в несправному спорядженні;
5) не допускати використання службового собаки на необладнаних оглядових майданчиках;
6) не використовувати службового собаку під час здійснення огляду товарів, що містять отруйні, токсичні та їдкі речовини, кислоти, цемент, мінеральні добрива, пально-мастильні матеріали тощо, а також в умовах підвищеного рівня шуму та вібрації, що може призвести до шкоди здоров’я або загибелі службового собаки;
7) не розміщувати службового собаку у місцях:
інтенсивного руху транспортних засобів і людей;
незахищених у холодну пору від опадів і вітру, а влітку від прямих сонячних променів;
з високою концентрацією окису вуглецю, вуглекислоти та інших шкідливих речовин;
8) не дозволяти стороннім особам гладити службового собаку, давати йому ласощі (корм);
9) не дозволяти службовим собакам з’їдати знайдений на землі корм, пити з випадкових джерел.
2. Під час огляду залізничного транспорту забороняється:
1) перебувати на колiї під час руху потягу, перетинати колію у невстановлених для цього мiсцях i перед потягом, що рухається;
2) підійматися на вагон електропотягу при ввімкненій контактній лінії;
3) стрибати з даху вагона на землю, з вагона на вагон, ходити по борту напіввагона;
4) розпочинати огляд потягу до повної його зупинки чи під час руху залiзничного ешелону по сусiднiй колiї;
5) використовувати зламані сходи-лотки під час підйому службового собаки на вагон, переходу з вагона на вагон, спускання з вагона з метою недопущення травмування собаки.
3. Під час здійснення огляду в морському (річковому) порту забороняється:
1) проходити й стояти пiд вантажами та працюючими механізмами;
2) пересуватися крановими колiями й перед автотранспортом, що рухається;
3) пiдiйматися на судна за допомогою необладнаних або несправних транспортних механізмів, спускатися в трюми й заходити в iншi примiщення судна, завантажені ядохiмікатами, цементом, нафтопродуктами тощо;
4) пересуватися палубою, коли на ній ожеледь, і в мiсцях, де вiдсутня огорожа бортiв.
4. Під час огляду автомобільного транспорту забороняється:
1) пускати службового собаку на огляд вантажних автомобiлiв, рефрижераторів по зламаному чи незакрiпленому сходу-лотку;
2) знаходитися на проїжджій частині дороги, пересуватися дорогою з правого боку, переходити дорогу поблизу транспорту, що рухається.
5. Під час огляду повітряних суден забороняється:
1) пiдходити до судна, у разі, якщо двигуни працюють;
2) пересуватися територією аеропорту зі службовим собакою без повідка.
6. За дотримання правил особистої гігієни та заходів безпеки під час використання службового собаки відповідає інспектор-кінолог.
Директор Департаменту
митної політики
О. Москаленко
Додаток 1
до Порядку
використання кінологічних команд
у Державній митній службі України
(пункт 3 розділу І)

ЗВІТ

про стан кінологічного забезпечення митниці

( Див. текст (z0663-21F197) )
Додаток 2
до Порядку
використання кінологічних команд
у Державній митній службі України
пункт 15 підрозділу 1 розділу ІІ

ЗВІТ

про факт спрацювання кінологічної команди

( Див. текст (z0663-21F198) )