ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА
МЕДЇЙНІ ТА ПРАВОЗАХИСНІ ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ
14.09.2021

МЕМОРАНДУМ

про взаєморозуміння та співпрацю Офісу Генерального прокурора з медійними та правозахисними громадськими організаціями

ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА (далі - ОГП) в особі Генерального прокурора Венедіктової Ірини Валентинівни, яка діє на підставі Закону України (1697-18) "Про прокуратуру", з однієї сторони, та
МЕДІЙНІ ТА ПРАВОЗАХИСНІ ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ (далі - ГО):
ГО "Інститут масової інформації" в особі Романюк Оксани Миколаївни;
ГО "Кримська правозахисна група" в особі Скрипник Ольги Сергіївни;
ГО "Інститут розвитку регіональної преси" в особі Панкратової Людмили Леонідівни;
ГО "Платформа прав людини" в особі Бурмагіна Олександра Олександровича;
ГО "Детектор медіа" в особі Петренко Галини Павлівни;
ГО "Центр інформації про права людини" в особі Печончик Тетяни Іларіонівни,
які діють на підставі Конституції України (254к/96-ВР) та Закону України (2657-12) "Про інформацію", з іншої сторони (далі іменовані - Сторони та кожна окремо - Сторона), усвідомлюючи, що встановлення ефективного співробітництва через постійні й прозорі контакти та обмін інформацією відповідає інтересам обох Сторін, визнаючи важливість відкритості, прозорості та незалежності в діяльності органів прокуратури, підвищення довіри до них з боку суспільства, а також результативної комунікації та партнерства з журналістами і представниками сфери медіа,
уклали цей Меморандум про таке:

Стаття 1. Мета

Метою цього Меморандуму є консолідація зусиль Сторін, спрямованих на:
1.1. Визначення спільного бачення Сторін на вдосконалення способів захисту прав журналістів від протиправних посягань.
1.2. Спрощення забезпечення свободи та безпеки журналістів завдяки захисту, гарантованому законодавством та визначеному практикою Європейського суду з прав людини, а також зобов’язаннями України як держави-учасниці Ради Європи.
1.3. Підвищення ефективності нагляду за додержанням вимог законодавства під час здійснення досудового розслідування, а також підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістської діяльності, і притягнення до відповідальності осіб, винних у кримінальних правопорушеннях, учинених проти журналістської діяльності.
1.4. Забезпечення відкритості, прозорості та незалежності діяльності органів прокуратури, висвітлення їхньої діяльності у конкретних кримінальних провадженнях і досягнень, зокрема з питань притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні кримінальних правопорушень проти журналістської діяльності.

Стаття 2. Напрями співпраці

Сторони домовились взаємодіяти за такими напрямами співпраці:
2.1. Підготовка пропозицій з удосконалення законодавства з питань, які належать до компетенції ОГП.
2.2. Участь у громадських обговореннях проектів нормативно-правових актів, які становлять взаємний інтерес.
2.3. Сприяння моніторингу порушень законних прав та інтересів журналістів від протиправних посягань і розроблення механізму якнайшвидшого отримання даних про переслідування та перешкоджання їхній професійній діяльності.
2.4. Сприяння моніторингу порушень законних прав та інтересів журналістів і свободи слова, вчинених на окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, у Донецькій та Луганській областях, та постійна взаємодія з ГО для проведення ефективного розслідування злочинів проти журналістів, учинених на окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, у Донецькій та Луганській областях.
2.5. Організація та проведення спільних публічних заходів з актуальних питань.
2.6. Висвітлення діяльності органів прокуратури з питань організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістської діяльності.
2.7. Розроблення механізму запобігання вчиненню злочинів проти журналістської діяльності та швидкого реагування на факти їх скоєння.
2.8. Дослідження практики застосування законодавства під час здійснення досудового розслідування злочинів проти журналістської діяльності з метою підвищення його ефективності.
2.9. Розроблення методичних рекомендацій, стандартів.

Стаття 3. Заходи взаємодії та співпраці

3.1. Для практичної реалізації положень цього Меморандуму Сторони домовились:
3.1.1. Проводити регулярні робочі зустрічі на всіх рівнях, а також окремі робочі зустрічі щодо кримінальних правопорушень, учинених проти журналістської діяльності на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, у Донецькій та Луганській областях.
3.1.2. Обмінюватися наявною у їх розпорядженні інформацією з питань, що становлять взаємний інтерес, зокрема щодо випадків, які мають ознаки кримінальних правопорушень проти журналістської діяльності.
3.1.3. Створити постійно діючу робочу групу з метою періодичного розгляду змісту окремих скарг, поданих на дії (або бездіяльність) ОГП та / або прокуратур нижчого рівня, у зв’язку з протиправними посяганнями на журналістську діяльність, вжиття заходів щодо усунення таких порушень і притягнення до відповідальності осіб, винних у їх вчиненні.
3.1.4. За потреби створювати спільні робочі групи з метою розроблення рекомендацій до проектів нормативно-правових актів із питань, що є предметом цього Меморандуму.
3.1.5. Надавати взаємну допомогу в організації та проведенні семінарів, конференцій, ділових зустрічей, розробленні навчальних програм і стандартів діяльності прокурорів з метою підвищення їх професіоналізму та ефективності розслідування кримінальних правопорушень, учинених проти журналістської діяльності.
3.1.6. Оприлюднювати інформацію про взаємодію в межах положень цього Меморандуму за попередньою згодою Сторін, у тому числі шляхом проведення спільних заходів із питань, які становлять взаємний інтерес.
3.2. Сторони також домовилися, що для сприяння виконанню цього Меморандуму ОГП з прокуратурами нижчого рівня в межах та у порядку, визначеному законодавством України:
3.2.1. У разі отримання запиту від представника ГО надає йому наявну інформацію, документи та інші відомості (з урахуванням обмежень, установлених законодавством) про діяльність органів прокуратури щодо посилення правового захисту професійної журналістської діяльності та запобігання безкарності за кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістів, зокрема щодо обвинувальних актів, направлених до суду, та вироків за результатами їх розгляду.
3.2.2. Розглядає в межах компетенції звернення представника ГО щодо фактів, які можуть свідчити про порушення законних прав та інтересів журналістів під час здійснення ними професійної діяльності, та вживає заходів для усунення таких порушень.
3.2.3. Для вирішення питань, порушених у зверненні представника ГО, готує і надсилає представнику ГО письмову відповідь з висвітленням стану його розгляду та вжитих заходів.

Стаття 4. Робоча група.

4.1. Для практичного впровадження заходів із взаємодії та співробітництва, передбачених у підпункті 3.1.3 статті 3 цього Меморандуму, Сторони домовилися створити постійно діючу робочу групу (далі - Робоча група).
4.2. Сторони домовилися про такий склад учасників кожного засідання Робочої групи:
а) з боку ОГП - заступник Генерального прокурора і керівник (або представник) уповноваженого структурного підрозділу (2 члени);
б) з боку ГО - 6 представників (по 1 представнику від кожного члена ГО).
4.3. Засідання Робочої групи відбуваються за необхідності, але не рідше одного разу на три місяці. Засідання можуть проходити у форматі особистої зустрічі або з використанням засобів дистанційного зв’язку - шляхом телефонної конференції або конференції із застосуванням програмного забезпечення, за допомогою якого може здійснюватися відеозв’язок.
4.4. На засідання Робочої групи можуть запрошуватися представники засобів масової інформації, журналісти та представники інших ГО.
4.5. Конкретні скарги та / або тема (-и), які будуть розглядатися на засіданні Робочої групи, узгоджуються Сторонами не пізніше ніж за 7 робочих днів до дати його проведення.

Стаття 5. Комунікація між Сторонами.

5.1. Для забезпечення ефективної комунікації:
5.1.1. Кожна зі Сторін визначить контактну особу, відповідальну за координацію спільної діяльності.
5.1.2. Перевага надаватиметься переданню документів в електронному вигляді, за винятком випадків, коли інші вимоги можуть застосовуватися до інформації з обмеженим доступом.
5.1.3. Регулярні зустрічі Генерального прокурора або визначеного ним заступника Генерального прокурора чи керівника уповноваженого структурного підрозділу ОГП і представників ГО будуть відбуватися за необхідності з ініціативи однієї зі Сторін. Організація таких зустрічей забезпечуватиметься визначеними контактними особами у робочому порядку.
5.2. Кожна зі Сторін зобов’язується використовувати інформацію, отриману від іншої Сторони, виключно для реалізації положень цього Меморандуму без її передання третім особам (якщо інше не узгоджено Сторонами).

Стаття 6. Зміни та доповнення до Меморандуму.

6.1. Усі зміни та доповнення до цього Меморандуму можуть бути внесені за взаємною згодою Сторін, яка оформляється додатковою угодою.
6.2. Додаткові угоди і додатки до Меморандуму є його невід’ємною частиною, якщо вони викладені в письмовій формі та підписані Сторонами.

Стаття 7. Прикінцеві положення.

7.1. Цей Меморандум укладений на невизначений строк і набуває чинності з моменту його підписання обома Сторонами.
7.2. Цей Меморандум не має обов’язкової юридичної сили та не покладає на Сторони, що його підписали, будь-які юридичні та фінансові зобов’язання.
7.3. Жодне положення цього Меморандуму не передбачає та не може вважатися таким, згідно з яким одна зі Сторін є агентом (представником) іншої сторони, та не уповноважує жодну зі Сторін брати на себе будь-які зобов’язання чи укладати будь-які домовленості в інтересах або від імені іншої Сторони.
7.4. Будь-яка зі Сторін може припинити свою участь у цьому Меморандумі шляхом направлення відповідного письмового повідомлення іншій Стороні. Припинення будь-яким із представників ГО участі у цьому Меморандумі не припиняє його дію, якщо після цього участь у Меморандумі з боку ГО бере щонайменше один із представників. У разі направлення письмового повідомлення про припинення участі в цьому Меморандумі ОГП або всіма представниками ГО Меморандум припиняє свою дію через один місяць із дати отримання іншою Стороною такого повідомлення.
7.5. Розбіжності, що можуть виникнути під час реалізації положень цього Меморандуму, вирішуються винятково за взаємною згодою Сторін шляхом переговорів.
7.6. Приєднання інших ГО до Меморандуму можливе за згоди всіх Сторін.

Стаття 8. Примірники.

Цей Меморандум підписано у 7 (семи) примірниках українською мовою, по одному для кожної із Сторін.

Стаття 9. Реквізити Сторін.

див. зображення (n0001905-21Fn70)
див. зображення (n0001905-21Fn70-1)
( Текст взято з сайту Офісу Генерального прокурора http://www.gp.gov.ua )