ВИПЛАТИ ДЕПУТАТУ МІСЦЕВОЇ РАДИ


Які гарантії поширюються на депутатів місцевих рал після їх звільнення з виборної посади?


Відповідно до п. 11 ст. 49 Закону „Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.1997 року повноваження депутатів, порядок організації і гарантії депутатської діяльності визначаються цим Законом, Конституцією України, Законом про статус депутата, іншими законами.

Щодо оплати праці, то у п. З цієї ж статті названого Закону встановлено, що на час сесій, засідань постійних комісій рад, а також для здійснення депутатських повноважень в інших, передбачених законом випадках, депутат звільняється від виконання виробничих або службових обов'язків з відшкодуванням йому середнього заробітку за основним місцем роботи та інших витрат, пов'язаних з депутатською діяльністю, за рахунок відповідного місцевого бюджету. А ст. 119 Кодексу законів про працю вказує: якщо за чинним законодавством виконання державних або громадських обов'язків може здійснюватись у робочий час, працівникам при цьому гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Додатково Законом "Про статус депутатів місцевих Рад народних депутатів" від 04.02.1994 року (ст. 28) на раду, у разі неможливості колишнього депутата влаштуватися на попередню роботу (коли його було звільнено), покладено обов'язок на період його працевлаштування зберігати, але не більше шести місяців, заробітну плату, що він одержував на виборній посаді у раді, виплачувану з відповідного місцевого бюджету.

При обчисленні середнього заробітку враховуються положення Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів № 100 від 8.02.1995 року.

Таким чином, за рахунок місцевого бюджету депутату місцевої ради проводяться виплати щомісяця в обсязі середнього заробітку, отримуваного ним на попередньому (основному) місці роботи, протягом дії його повноважень, а також не більше ніж шість місяців після закінчення цього терміну, у разі, якщо така особа шукає іншу роботу.

Прийнятий 07.06.2001 року Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування" № 2493-ІІІ, а отже й передбачені у ньому гарантії щодо оплати праці, поширюються на осіб, які працюють в органах місцевого самоврядування на постійній основі.

Відповідно ж до положень Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" такими особами є міський (селищний, сільський) голова; голова постійної комісії ради з питань бюджету (якщо на це є рішення обласної ради); секретар ради; особи, визначені як такі, що працюватимуть у виконавчих комітетах рад на постійній основі; голова районної, обласної, районної у місті ради, а також його заступник.

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 25 від 22-28 червня 2002 року;