ЩОДО ЧЛЕНІВ РОДИНИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ


Чи повною мірою поширюються пільги, передбачені для працівників міліції та військовослужбовців, на студентів вищих військових закладів та навчальних закладів МВС? І чи на усіх членів сімей військовослужбовців розповсюджуються пільги?


На курсантів, слухачів, ад'юнктів, інших атестованих працівників, у тому числі й викладацький склад навчальних закладів МВС статтею 9 Закону "Про міліцію" поширено не лише обов'язки та відповідальність працівників міліції, а й гарантії їх правового і соціального захисту. Одним із пунктів соціального захисту працівників міліції є надання їм та членам їх сімей 50-відсоткової знижки з оплати жилої площі, комунальних послуг, а також вартості палива. У Законі "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" від 20.12.1991 року (п. 6 ст.12) військовослужбовцям та членам їх сімей, які перебувають на їх утриманні, батькам та членам сімей військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісти або стали інвалідами при проходженні військової служби, надається 50-відсоткова знижка плати за користування житлом та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) в жилих будинках усіх форм власності, в межах норм, передбачених чинним законодавством. А ст. З цього Закону відносить до військовослужбовців, крім інших, курсантів військових навчальних закладі.

Отже, як випливає з відповідних норм, пільги розповсюджуються, крім самих військовослужбовців, лише на тих членів їх сімей, які перебувають (-ли) на їх утриманні, крім випадків, коли пільговик загинув або став інвалідом.

У своєму рішенні у справі про офіційне тлумачення терміна "член сім'ї" (№ 5-РП/99 від 03.06.1999 року) Конституційний Суд відніс до кола членів сім'ї військовослужбовця, працівника міліції його (її) дружину (чоловіка), їх дітей і батьків. Діти є членами сім'ї незалежно від того, чи є вони будь-кого з подружжя, спільні або усиновлені, народжені у шлюбі або поза ним. Членами сім'ї військовослужбовця, працівника міліції, можуть бути визнані й інші особи за умов постійного проживання разом з суб'єктом права на пільги і ведення з ним спільного господарства, тобто не лише його (її) близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід, баба), але й інші родичі або особи, які не перебувають з пільговиком у безпосередніх родинних відносинах (неповно-рідні брати, сестри; зять, невістка; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки та інші).

Конституційний Суд також визначив, що членом сім'ї, що перебуває .на утриманні військовослужбовця, є та особа (з вищевизначених), яка перебуває на повному утриманні військовослужбовця або одержує від нього допомогу, що є для неї постійним і основним джерелом засобів до існування. Перелік таких осіб визначений безпосередньо у рішенні.

При обчисленні пільг, що надаються, необхідно також враховувати положення постанови Кабміну від 01.08.19% року № 879 "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати".

Тобто на студентів "військових" чи "міліцейських" навчальних закладів поширюються пільги аналогічні тим, що надаються військовослужбовцям та працівникам міліції. Однак, необхідно враховувати, що для надання пільг членам сім'ї працівника міліції, обмежень не встановлено, а для родин військовослужбовців — обмежено лише тими їх членами, які перебувають на утриманні такого військовослужбовця.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 26 від29 червня - 5 липня 2002 року;