ВДОВІ ВЕТЕРАНА

Пенсія інваліда війни


Колишній військвослужбовець, інвалід II групи Великої Вітчизняної війни не одержав допомогу на оздоровлення. Тільки 27 березня 2002 року надійшли відповідні кошти за 1997 — 1998 роки, але 24 березня 2002 року ветеран помер і допомогу не виплатили. Але ж є заборгованість, а також не отримана пенсія...


Згідно із статтею 61 Закону "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ" суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членів їх сімей і залишилися недоодержаними у зв'язку з його смертю, не включаються до складу спадщини і виплачуються тим членам його сім'ї, котрі належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте батьки і дружина (чоловік), а також члени сім'ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право на одержання цих сум і у тому разі, як-що вони не належать до осіб, котрі забезпечуються пенсією у випадку втрати годувальника.

При зверненні кількох членів сім 7 належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

Зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними надійшло не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

У разі смерті пенсіонера членам його сім'ї або особі, яка здійснила його поховання, виплачується для цього допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Основні засади державної політики щодо соціального захисту інвалідів Великої Вітчизняної війни і членів їх сімей визначає Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

На підставі статті 13 цього Закону за бажанням інвалідів замість путівки до санаторію, профілакторію або будинку відпочинку інваліди І — II груп можуть один раз на два роки одержувати грошову компенсацію у розмірі середньої вартості путівки. Проте виплата цих сум у разі смерті пенсіонера членам його сім'ї не передбачається.

Користуються пільгами


Чи поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" на дружин померлих учасників бойових дій?


Відповідно до п. 2 ст. 10, чинність названого Закону поширюється на дружин померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, а також дружин померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге.

Особам, на яких поширюється чинність зазначеного Закону, надається широке коло пільг і соціальних гарантій. Серед них є і право на безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням один раз на два роки, а також право на отримання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Для одержання грошової компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування до органу за місцем обліку і одержання пенсії подаються заява, зворотний талон путівки, квитанція про оплату вартості путівки, довідка санаторію (будинку відпочинку) про лікування у цьому закладі.

Крім цього, особам, на яких поширюється чинність зазначеного Закону України, надається право на безплатне одержання ліків за рецептами лікарів; безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення у межах області; безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою; позачергове користування всіма послугами зв'язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 відсотків від тарифів вартості основних та 50 відсотків — додаткових робіт). Абонентна і плата за користування телефоном і встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів. Їм надається також право на 50-відсоткове зниження плати за користування житлом (квартирна плата) у межах норм, передбачених чинним законодавством; 50-відсоткове зниження плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) у межах середніх норм споживання, а для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, за користування газом — зниження у подвійному розмірі середніх норм споживання (надання) на займану площу чи садибу.

Причому пільги щодо плати за житло та комунальні послуги надаються особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та членам їх сімей, котрі проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього.

Згідно з наказом Міноборони від 27 червня 1995 року № 161 "Про затвердження Інструкції по організації роботи по пенсійному забезпеченню військовослужбовців та членів їх сімей і соціальному обслуговувапню пенсіонерів у Міністерстві оборони України" дружинам померлих інвалідів, якщо цим дружинам не призначається пенсія у разі втрати годувальника (на себе або на дітей), оформляються відповідні довідки про збереження ними права на пільги з оплати жилої площі, комунальних послуг та придбаного за встановленими нормами палива, якими вони користувалися за життя чоловіка. Ці довідки вручаються їм безпосередньо в обласному військовому комісаріаті або через районний військовий комісаріат.

Членам сім'ї не виплачується


Чи має право на нестриману суму компенсацій за транспортне обслуговування влова померлого інваліда війни?


Компенсація на транспортне обслуговування виплачується інвалідам відповідно до Положення про виплату інвалідам компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 1998 року № 296. Зазначена компенсація виплачується інвалідам війни, котрі за висновком МСЕК перебувають на обліку для одержання автомобіля.

Відповідно до п. 19 зазначеного Положення ця компенсація, не виплачена інвалідові своєчасно з будь-яких причин, членам сім'ї не виплачується.

Розмір пенсій підвищується


У якому розмірі отримує доплату до пенси вдова померлого інваліда II групи Великої Вітчизняної війни?


Дружинам померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 150 відсотків мінімальної пенсії за віком. Дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами з загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 50 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Віра КРАВІЮВА, консультант

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 27 від 6-12 липня 2002 року;