Садівниче товариство

Громадянин працює у садівничому товаристві, де одержує заробітну плату. Яким чином з неї утримується прибутковий податок?

У випадку виплати садівничими товариствами чи кооперативами доходів громадянам, які працюють у цих товариствах чи кооперативах за трудовими договорами чи іншими цивільно-правовими договорами (голова правління, касир, електрик та ін.), прибутковий податок з таких доходів повинен утримуватися на загальних підставах, установлених Декретом № 13-92.
Тобто якщо зазначені громадяни мають у цьому товаристві основне місце роботи з веденням у ньому трудової книжки, прибутковий податок із сукупного оподатковуваного доходу утримується за шкалою ставок прогресивного оподаткування, встановленою Указом Президента України від 13.09.94 р. № 519 «Про збільшення неоподатковуваного мінімуму та ставки прогресивного оподаткування доходів громадян» (у редакції Указу Президента України від 21.11.95 р. № 1082/95 з урахуванням Указу Президента України «Про грошову реформу»), з наданням у відповідних випадках пільг з прибуткового податку, встановлених чинним законодавством.
У разі якщо доходи виплачуються громадянам не за місцем основної роботи, які працюють (виконують разові та інші роботи) в товаристві за сумісництвом, на основі договорів підряду та інших договорів цивільно-правового характеру, то такі доходи обкладаються прибутковим податком протягом календарного року в порядку i за ставками, встановленими п. 3. ст. 7 цього Декрету, тобто за ставкою 20%. При визначенні оподатковуваного доходу у джерела виплати не виключається сума встановленого чинним законодавством неоподатковуваного мінімуму доходів громадян i не надаються пільги, передбачені чинним законодавством.
У цьому випадку товариство зобов’язане протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (податкового) місяця, в якому було проведено виплату таких доходів (тобто не пізніше 20 числа наступного місяця) направити довідку за ф. № 2 до податкового органу за місцем проживання цих громадян.
Перерахування утриманих сум прибуткового податку з громадян до бюджету провадиться у порядку, встановленому ст. 10 Декрету № 13-92.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 29 від СЕРПЕНЯ 2002 року;