Засвідчення справжності копії

Особа, яка не користується пільгами зі сплати державного мита, видала i посвідчила в нотаріальному порядку довіреність іншій особі, яка має право на пільгу, для представництва своїх інтересів перед третіми особами. Даний представник звертається за засвідченням у нотаріальному порядку справжності копії виданої йому довіреності. Чи надається в такому випадку пільга зі сплати державного мита даному представнику?

Перелік фізичних та юридичних осіб, які звільняються від сплати державного мита, а також дій, за які не сплачується державне мито, встановлено ст. 4 Декрету № 7-93, зокрема п. 18 визначено, що від сплати державного мита звільняються громадяни, віднесені до I та II категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, громадяни, віднесені до III категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно проживають до відселення та самостійного переселення або постійно працюють до відселення чи самостійного переселення, або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) i гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 01.01.93 р. прожили або відпрацювали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше 2 років, а у зоні гарантованого добровільного відселення не менше 3 років, громадяни, віднесені до IV категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють, проживають або постійно проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що станом на 01.01.93 р. вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менше 4 років, інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, i прирівняні до них у встановленому порядку особи, інваліди I та II груп.
Пунктом 60 Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита встановлено, що пільга зі сплати державного мита, встановлена п. 18 ст. 4 Декрету № 7-93, надається за діями i документами, що стосуються безпосередньо цих громадян, незалежно від того, хто звернувся за вчиненням в їх інтересах дій та одержанням документів.
Таким чином, якщо особа, яка користується пільгами, передбаченими ст. 4 Декрету № 7-93, посвідчує в нотаріальному порядку довіреність в інтересах особи, яка не користується даними пільгами, то державне мито сплачується на загальних підставах.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 29 від СЕРПЕНЯ 2002 року;