Політична реклама

Чи справляється податок з реклами при укладанні та виконанні угод про встановлення та розміщення політичної реклами?

Основні засади рекламної діяльності в Україні, регулювання правових відносин, що виникають у процесі створення, розповсюдження, одержання реклами визначає Закон № 270/96-ВР.
Відповідно до ст. 1 цього Закону реклама — спеціальна інформація про осіб чи продукцію, яка розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого або опосередкованого одержання прибутку. При цьому п. 2 ст. 2 Закону № 270/96-ВР визначено, що дія цього Закону не поширюється на правовідносини, пов’язані з інформацією, яка відображає соціальні події, інтереси політичних партій, релігійних i громадських організацій та/або призначена для їх підтримки.
Статтею 11 Декрету № 56-93 визначено, що об’єктом податку з реклами є вартість послуг за встановлення та розміщення реклами. Податок з реклами сплачується з усіх видів оголошень i повідомлень, які передають інформацію з комерційною метою за допомогою засобів масової інформації, преси, телебачення, афіш, плакатів, рекламних щитів, інших технічних засобів, майна та одягу; на вулицях, магістралях, майданах, будинках, транспорті та в інших місцях.
Таким чином, у разі укладання та виконання угод про встановлення та розміщення політичної реклами податок з реклами не справляється.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 29 від СЕРПЕНЯ 2002 року;