Садівничі товариства

Садівниче товариство «Колосок» має земельну ділянку. Чи має товариство пільги щодо плати за землю? Як здійснюється сплата земельного податку садівничими товариствами?
(СТ «Колосок», м. Фастів, Київська обл.)

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України, а справляння плати за землю здійснюється відповідно до Закону № 378/96-ВР, ст. 2 якого встановлено, що використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, а платниками — власники землі та землекористувачі, у тому числі орендарі.
Відповідно до ст. 125 та 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку та право постійного користування нею виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.
Право власності на земельну ділянку i право постійного користування земельною ділянкою посвідчуються державними актами.
Державний акт на право колективної власності на землю видається із зазначенням розмірів земель, що перебувають у власності підприємства, кооперативу, товариства й у колективній власності громадян. До державного акта додається список цих громадян.
Статтею 121 цього Кодексу обумовлено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, зокрема для ведення садівництва, розмір яких не повинен перевищувати 0,12 га на одного члена кооперативу. Земельні ділянки для колективного садівництва складаються із земель загального користування, що перебувають у колективній власності кооперативу, та із земель, що перебувають у приватній власності членів кооперативу.
Згідно із Законом № 378/96-ВР платником земельного податку є кооператив (товариство) як юридична особа. Нарахування i сплата податку здійснюються із земельної площі відповідно до раніше виданого документа при наданні земельної ділянки, за винятком площі землі, що займають члени кооперативу, яким Законом України «Про плату за землю» встановлено пільги, з виключенням їх земельних ділянок із площі загального користування.
Земельний податок із садівничих кооперативів справляється з усієї площі земельної ділянки, включаючи й землі загального користування, i сплачується рівними частинами до 15 серпня i 15 листопада.
Разом з тим слід зазначити, що всі юридичні особи самостійно обчислюють суму земельного податку i до 1 лютого кожного року подають розрахунок цього податку до відповідних органів державної податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки.
Розрахунки суми земельного податку подаються за формою, затвердженою наказом ДПА України від 26.10.2001 р. № 434.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України
 

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 29 від СЕРПЕНЯ 2002 року;