Стаціонарні джерела забруднення

Як правильно обчислюється збір за забруднення навколишнього природного середовища за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря за 2001 рік?
(ТОВ «Солідарність», м. Рівне)

Порядок справляння збору за забруднення навколишнього природного середовища регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.99 р. № 303 «Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища i стягнення цього збору» зі змінами та доповненнями (далі — Порядок).
Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2001 р. № 1779 «Про внесення змін до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища i стягнення цього збору» скасовано встановлення лімітів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, а також п’ятикратний розмір збору за понадлімітні викиди в атмосферу.
Слід звернути увагу на те, що ліміти скасовано лише на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення. Сума збору, який справляється за скиди i розміщення відходів, обчислюється платниками збору самостійно на підставі затверджених лімітів виходячи з фактичних обсягів викидів, скидів i розміщення відходів, нормативів збору та коригуючих коефіцієнтів, наведених відповідно в таблицях додатків 1 i 2 до Порядку.
Згідно зі ст. 5 Указу Президента України від 10.06.97 р. № 503/97 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо більш пізній термін набрання ними чинності не передбачено в цих актах.
Таким чином, за обсяги понадлімітних викидів забруднюючих речовин, здійснених протягом минулого року до 28 грудня 2001 р., збір обчислюється в п’ятикратному розмірі. А за обсяги забруднюючих речовин, здійснених починаючи з 28 грудня 2001 р. (після набрання чинності постановою), збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів викидів.

Консультують фахівці Головного управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 31 СЕРПЕНЬ 2002 року;