ПРАВА МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ


Чи призупинено у 2002 році пільги зі сплати комунальних послуг для пенсіонерів, колишніх медичних працівників?


Згідно з положеннями Основ законодавства України про охорону здоров'я, затверджених Законом від 19.11.1992 року (ст. 77), медичні і фармацевтичні працівники мають право, серед іншого, на: пільгові умови пенсійного забезпечення (п. "и"); безплатне користування квартирою з опаленням і освітленням тим, хто проживає у сільській місцевості (п. "ї").

1. Щодо пільгових пенсій, то відповідно до ст. 52 Закону "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за вислугу років мають працівники охорони здоров'я. Таке право ст. 55 (п. "е") виникає у відповідних працівників за наявності спеціального стажу роботи від 25 до ЗО років за переліком, незалежно від віку. Зазначений документ було затверджено постановою Кабміну №909 від 04.11.1993 року (Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років).

Крім того, згідно зі ст. 13 Закону „Про пенсійне забезпечення" Кабінет Міністрів постановою №162 від 11.03.1994 року затвердив Списки (№ 1 та 2) виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Додатково із роз'яснення №01-3/406-02-2 від 10.05.1994 року Міністерства соціального захисту населення, Міністерства праці (нині — Міністерство праці та соціальної політики) випливає, що Списки № 1 і № 2 застосовуються на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, а також у дослідних виробництвах науково-дослідних, конструкторських організацій і навчальних закладів. Робітники, професії і посади яких передбачені в Списках, користуються правом на пенсію за віком при умові, якщо їх праця в період роботи після набрання чинності Законом "Про пенсійне забезпечення" відповідає умовам (показникам), зазначеним у Списках, що повинно підтверджуватися результатами атестації робочих місць на підприємствах і в організаціях. Така процедура виконується згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів № 442 від 01.08.1992 року, і проводиться в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Це означає, що при призначенні пенсії на пільгових умовах для зарахування до пільгового пенсійного стажу певного 5-річного періоду роботи у несприятливих умовах праці відповідне право впродовж цього періоду повинно бути підтверджене за результатами атестації робочих місць за умовами праці (лист Міністерства праці та соціальної політики № 01-3/25|86-02-6 від 16.12.1999 року).

Право на пенсію на пільгових умовах мають працівники, зайняті виконанням робіт, передбачених Списками, протягом повного робочого дня.

Положеннями Основ законодавства може бути передбачено інші права та пільги для медичних і фармацевтичних працівників. На них також можуть поширюватися пільги, що встановлюються для своїх працівників підприємствами, установами і організаціями, яким вони подають медико-санітарну допомогу.

2. З приводу користування житлом та комунальними послугами (безплатним користуванням квартирою з опаленням і освітленням) медичними працівниками, які проживають у сільській місцевості, то зазначені пільги (поряд з іншими для більшості категорій пільговиків) не відмінялись, а призупинялися законами про держбюджет на 2000 (ст. 62) та на 2001 (ст. 58) роки. Своїм рішенням № 5-рп/2002 від 20.03.2002 року Конституційний Суд визнав таку практику неконституційною. Тому у 2002 році було призупинено реалізацію лише окремих норм, серед яких положень з Основ законодавства про охорону здоров'я немає.

Таким чином, колишні працівники медичних установ користуються правом на пільгову пенсію, а медичні працівники, якщо вони проживають у сільській місцевості, на пільги при оплаті житла та комунальних послуг у обсязі, передбаченому законодавством.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

 

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 33 від серпня 2002 року;