Підприємницька діяльність

 


Виготовлення та ремонт ювелірних виробів
Я займаюся виготовленням та ремонтом ювелірних виробів. Чи можу я перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності?
(М. Попков, м. Слов’янськ, Донецька обл.)


Спрощену систему оподаткування запроваджено для суб’єктів малого підприємництва, зокрема i для фізичних осіб. Застосування цього способу оподаткування можливе лише при дотриманні ними певних вимог чинного законодавства.
Згідно з Указом Президента України від 28.06.99 р. № 746/99 «Про внесення змін до Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» суб’єкти малого підприємництва — фізичні особи мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку, якщо вони додержуються умов, визначених ст. 1 Указу, а саме:
здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи i у трудових відносинах з ними, включаючи членів їх сімей, протягом року перебуває не більше 10 осіб;
обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. грн.
Відповідно до ст. 1 Закону України від 19.10.2000 р. № 2063-III «Про державну підтримку малого підприємництва» (далі — Закон № 2063-III) суб’єктами малого підприємництва є фізичні особи, зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку як суб’єкти підприємницької діяльності i які здійснюють підприємницьку діяльність, не заборонену чинним законодавством, включаючи галузь сільського господарства, крім суб’єктів підприємницької діяльності, які є виробниками та імпортерами підакцизних товарів, на яких дія цього Закону (ст. 2) не поширюється.
Тобто державна підтримка, основні напрями якої визначено у ст. 5 Закону, до переліку яких входить i запровадження спрощеної системи оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності, на суб’єктів підприємницької діяльності, в тому числі й фізичних осіб, які є виробниками та імпортерами підакцизних товарів, не поширюється.


Перевезення пасажирів
Фізична особа здійснює підприємницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі. Чи повинна вона отримати ліцензію на цю господарську діяльність?
(м. Донецьк)


Згідно зі ст. 4 Закону України від 07.02.91 р. № 698-ХІІ «Про підприємництво» підприємці мають право без обмежень приймати рішення i здійснювати самостійно будь-яку діяльність, що не суперечить чинному законодавству. Особливості регулювання окремих видів підприємництва встановлюються законодавством. Так, Законом України від 01.06.2000 р. № 1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (далі — Закон № 1775-III) визначено види господарської діяльності, які підлягають обов’язковому ліцензуванню з придбанням ліцензії (спеціального дозволу), до яких відноситься i господарська діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі (п. 34 ст. 9 Закону № 1775-III).
За здійснення підприємницької діяльності без спеціального дозволу (ліцензії), якщо його отримання передбачено законодавством, Законом України від 04.12.90 р. № 509-ХІІ «Про державну податкову службу в Україні» (ст. 11) встановлено адміністративну відповідальність у вигляді накладання штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Реалізацію державної політики у сфері ліцензування здійснює Кабінет Міністрів України, спеціально уповноважений орган з питань ліцензування, а також органи виконавчої влади, визначені Кабінетом Міністрів України, виконавчі органи, уповноважені здійснювати ліцензування певних видів господарської діяльності.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 р. № 1698 «Про затвердження переліку органів ліцензування» органом ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з наданням послуг з перевезення пасажирів i вантажів автомобільним транспортом, є Укравтотранс.
Постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2000 р. № 1755 «Про термін дії ліцензії на здійснення певних видів господарської діяльності, розміри та порядок зарахування плати за її видачу» встановлено, що ліцензії на надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу видаються терміном на три роки. Плата за видачу ліцензій справляється у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 340 грн.).
Таким чином, якщо фізична особа зареєстрована у встановленому чинним законодавством порядку як суб’єкт підприємницької діяльності та здійснює підприємницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі (незалежно від обраного нею способу оподаткування доходів від такої діяльності), вона повинна отримати ліцензію на цю діяльність в порядку, встановленому чинним законодавством.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 32 СЕРПЕНЬ 2002 року;