Реєстрація профспілкових організацій
та подання ними звітності

Чи зобов’язані реєструватися i подавати податкову звітність профспілкові організації?
(м. Київ)

Статтею 12 Закону України від 15.09.99 р. № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» визначено, що професійні спілки, їх об’єднання у своїй діяльності незалежні від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні i не підконтрольні.
Профспілки самостійно організовують свою діяльність, проводять збори, конференції, з’їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які не суперечать законодавству.
Забороняється втручання органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, роботодавців, їх об’єднань у статутну діяльність профспілок, їх організацій та об’єднань.
Згідно з пп. 2.1.1 п. 2.1 ст. 2 Закону № 334/94-ВР платниками податку на прибуток є суб’єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так i за її межами.
Оскільки Законом № 334/94-ВР не передбачено винятку з кола платників податку на прибуток для громадських організацій, то для реєстрації профспілкових організацій у податкових органах існують всі законодавчі підстави.
Включення профспілкових організацій до Реєстру неприбуткових установ i організацій рекомендовано проводити в порядку, наведеному у спільному листі Державної податкової адміністрації України та Федерації профспілок України від 20.04.2000 р. № 5627/7/15-1216 та № 13-22-671.
Щодо подання податкової звітності, то всі неприбуткові організації подають звіт про використання коштів неприбутковими установами й організаціями у терміни, встановлені для подання декларації про прибуток підприємств згідно з наказом ДПА України від 29.04.2002 р. № 203 «Про внесення змін до Порядку складання звіту про використання коштів неприбуткових організацій i установ та Порядку визначення структури ознаки неприбуткових установ (організацій)», зареєстрованим у Мін’юсті України 06.08.97 р. за № 290/2094.


Консультують фахівці Головного управління методології
ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 32 СЕРПЕНЬ 2002 року;