Послуги ательє

 
 

Ательє надає послуги населенню з ремонту та пошиття одягу, а також виготовляє та реалізує у власному магазині готові вироби. Які торгові патенти необхідно придбавати для здійснення цих видів діяльності?

 
 

Статтями 3 та З1 Закону № 98/96-ВР визначено порядок придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності (роздрібна та оптова торгівля, громадське харчування) у пунктах продажу товарів за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток, i порядок придбання торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так i за їх межами, що провадиться суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами.
Під пунктами продажу товарів у цьому Законі слід розуміти, зокрема, магазини, інші торгові точки, які знаходяться в окремих приміщеннях, будівлях або їх частинах i мають торговельний зал для покупців, або використовується для торгівлі його частина; кіоски, палатки, автомагазини, розвозки, лотки, прилавки та інші види торгових точок у відведених для торговельної діяльності місцях.
Під побутовими послугами слід розуміти діяльність, пов’язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.
Перелік послуг, що належать до побутових i підлягають патентуванню, визначено i затверджено Кабінетом Міністрів України постановою від 27.04.98 р. № 576. До вказаного Переліку такі послуги, як ремонт та пошиття одягу, не включено. Тому надання послуг населенню з ремонту та пошиття одягу патентуванню не підлягає.
У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності має структурні (відокремлені) підрозділи, торговий патент придбавається окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (торгової точки).
Враховуючи викладене, надання послуг населенню з ремонту та пошиття одягу ательє здійснює без придбання торгового патенту, а для здійснення торговельної діяльності готовими виробами йому необхідно придбати торговий патент на загальних засадах.

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;