Списання податкового боргу

 
 

Як враховуються норми Порядку розрахунків, пов’язаних з постачанням та переробкою цукрової сировини, при визначенні сум податкового боргу цукрового заводу, який підлягає списанню відповідно до Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III?

 
 

Вищезазначений Порядок (далі — Порядок) розроблено Мінагрополітики України, Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України, Мінфіном України за погодженням з Нацбанком України та ДПА України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.06.2000 р. № 868 «Про деякі питання державного регулювання виробництва i реалізації цукру».
Нормами Порядку встановлено, що цукрові підприємства відкривають в установах обслуговуючих банків спеціальний рахунок згідно з вимогами Інструкції про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженої постановою Правління Нацбанку України від 18.12.98 р. № 527 (зі змінами та доповненнями), на який зараховуються кошти, отримані за рахунок кредитів банків, виручки від реалізації цукру, жому, меляси, а також попередня оплата, пов’язана з відвантаженням цієї продукції (вартість залізничного тарифу, оренди цистерн тощо).
Пунктом 2 Порядку чітко визначено перелік цілей, на які використовуються кошти, що надходять на спеціальний рахунок цукрових заводів. Зокрема, для сплати поточних податкових зобов’язань.
Водночас при формуванні довідки про заборгованість цукрових заводів програмним забезпеченням не враховуються вищезазначені особливості проведення розрахунків зі сплати поточних платежів.
З урахуванням того, що обов’язковою умовою здійснення розрахунків згідно з Порядком є сплата поточних платежів, податковий борг цукрових заводів, який виник до відкриття спеціальних рахунків в установах обслуговуючих банків, не зменшується на суму сплачених поточних платежів у період дії таких рахунків.
Враховуючи наведене, у разі якщо цукровий завод у 2000 — 2001 рр. кошти зі спеціального рахунку спрямовував на сплату поточних платежів, при визначенні сум податкового боргу, який підлягає списанню відповідно до норм Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181-III), така сума податкового боргу не зменшується на внесені поточні бюджетні платежі у зазначений період.
Відповідні коригування у вищезазначених випадках щодо визначення сум податкового боргу, які підлягають списанню, необхідно проводити в ручному режимі.

 

 
 

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкової заборгованості ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;