Пільги

 
 

Підприємству надано пільгу щодо сплати земельного податку рішенням ради, в якому зазначено, що цю пільгу надано з початку року. Однак рішення прийнято 15 лютого цього ж року. З якого часу підприємство звільнятиметься від сплати земельного податку?
(Броварське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства)

 
 

Законом України від 03.07.92 р. № 2535-ХІІ «Про плату за землю» (у редакції Закону України від 19.09.96 р. № 2535-ХІІ зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 378/96-ВР) дано право відповідним радам надавати пільги щодо плати за землю: частково звільняти на певний термін, зменшувати суму земельного податку за рахунок коштів, що зараховуються на їхні рахунки.
Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому втрачено це право (ст. 12 Закону № 2535-ХІІ).
Згідно із Законом України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (п. 5 ст. 59) рішення ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо радою не встановлено більш пізній термін введення цих рішень у дію. Таким чином, рішення ради не може мати зворотної дії в часі.
Враховуючи викладене, підприємство звільнятиметься від сплати земельного податку починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому виникло це право, тобто з березня 2002 р.

 
 

Геннадій ВІЗЬОНОК,
старший державний податковий інспектор відділу організації справляння податків на майно, земельного податку з громадян, з власників транспортних засобів та державного мита Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;