Дозвіл на розміщення об’єктів торгівлі
та сфери фінансових послуг

 
 

Підприємство надає фінансові послуги. Чи повинно воно сплачувати збір за розміщення об’єкта сфери фінансових послуг? Чи є правомірним встановлення органами місцевого самоврядування такого збору?
(ПП «Ломбард Партнер, Цебер & Ко», м. Львів)

 
 

Відповідно до ст. 1 Закону України від 12.07.2001 р. № 2664-III «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» до фінансових установ, які надають фінансові послуги, належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди i компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.
Згідно зі ст. 17 Закону України від 18.02.97 р. № 77/97-ВР «Про внесення змін до Закону України «Про систему оподаткування» сплата податків i зборів (обов’язкових платежів) провадиться у порядку, встановленому цим Законом та іншими законами України.
Статтею 15 зазначеного Закону визначено місцевий збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг. Пунктом 3 зазначеної статті передбачено, що місцеві податки i збори (обов’язкові платежі), механізм справляння та порядок їх сплати встановлюються сільськими, селищними та міськими радами відповідно до переліку i в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України. При цьому збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг є обов’язковим для встановлення органами місцевого самоврядування за наявності об’єктів оподаткування або умов, з якими пов’язано запровадження цього збору.
Порядок справляння місцевих податків i зборів визначено Декретом Кабінету Міністрів України від 20.05. 93 р. № 56-93 «Про місцеві податки i збори» (далі — Декрет № 56-93).
Відповідно до ст. 17 зазначеного Декрету збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі — це плата за оформлення та видачу дозволів на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях. Оскільки ст. 17 Декрету № 56-93 визначено порядок справляння та граничні розміри ставок тільки для збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, запровадження збору за видачу дозволу на розміщення сфери послуг не має правового підгрунтя за умови, якщо граничні розміри ставок збору за видачу дозволу на розміщення сфери послуг не встановлено чинним законодавством, як того вимагає п. 3 ст. 15 Закону № 1251-ХІІ (зі змінами та доповненнями).

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;