Збір за припаркування автотранспорту

 
 

Відповідно до рішення Одеської міськради приватні автостоянки мають право на експлуатацію місць припаркування автотранспорту. Чи повинен справлятися збір за припаркування автотранспорту на приватних автостоянках?
(Міська держадміністрація, м. Одеса)

 
 

Згідно зі ст. 3 Декрету № 56-93 платниками збору за припаркування автотранспорту є юридичні особи та громадяни, які припарковують автомобілі в спеціально обладнаних або відведених для цього місцях.
Пунктом 3 ст. 15 Закону № 1251-ХІІ визначено, що збір за припаркування автотранспорту є обов’язковим для встановлення сільськими, селищними та міськими радами за наявності об’єктів оподаткування або умов, з якими пов’язано запровадження цього збору.
Відповідно до п. 1.7 рішення Одеської міськради від 14.09.99 р. збір за припаркування автотранспорту справляється юридичними i фізичними особами (суб’єктами підприємницької діяльності), уповноваженими органами місцевого самоврядування. Пунктом 5.7 цього ж рішення передбачено перерахування ними коштів збору за припаркування автотранспорту в повному обсязі до міського бюджету за кодом 016010400.
Статтею 144 Конституції України встановлено, що рішення органів місцевого самоврядування є обов’язковими до виконання на відповідній території.
Крім цього, чинним законодавством України не передбачено звільнення будь-яких автостоянок (в тому числі i приватних) від справляння збору за припаркування автотранспорту.
Таким чином, уповноважені організації повинні справляти зазначений збір із моменту набрання чинності зазначеним рішенням.
Разом із тим сплата інших податків, зборів (обов’язкових платежів), згідно з чинним законодавством, не є підставою для звільнення від справляння збору уповноваженими організаціями, з якими, відповідно до п. 11 рішення Одеської міськради від 26.01.2001 р. № 1954-ХХІІІ, госпрозрахункове управління автостоянок міськвиконкому повинно було укласти угоди на експлуатацію місць припаркування автотранспорту.

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;