Ринковий збір

 
 

Згідно з якими Правилами торгівлі на ринках (новими чи старими) сплачується ринковий збір у м. Києві та за якими правилами розраховується одне торгове місце на сьогодні?
(ТОВ «Ринок «Автохелп», м. Київ)

 
 

Статтею 4 Декрету № 56-93 визначено, що ринковий збір — це плата за торгові місця на ринках i в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків, що справляється з юридичних осіб i громадян, які реалізують сільськогосподарську i промислову продукцію та інші товари.
Відповідно до п. 13 Правил торгівлі на ринках, затверджених спільним наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України, МВС України, ДПА України, Держкомстандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 р. № 57/188/84/105, одне торговельне місце на прилавках (столах) дорівнює одному погонному метру, при продажу продукції (товарів) із транспортного засобу, причепу, візка, у тому числі ручного, у контейнерах, кіосках, палатках тощо — двом повним чи неповним квадратним метрам займаної площі.
Пунктом 2 наказу встановлено, що органи місцевого самоврядування можуть установлювати правила торгівлі на ринках з урахуванням положень вищезазначених Правил.
Згідно зі ст. 59 Закону України від 21.05.97 р. № 208/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» рішення органів місцевого самоврядування набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо радою не встановлено більш пізніший строк введення цих рішень у дію.
Таким чином, вимоги нових Правил торгівлі на ринках наберуть чинності в м. Києві лише після прийняття Київською міськрадою відповідного рішення, яким i будуть затверджені порядок та методика обчислення торгових місць на ринках.

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;