Штрафні санкції

Після подання за 2001 р. декларацій про прибуток та ПДВ податковою інспекцією встановлено розбіжність між сумою обсягів продажу товарів та сумою скорегованого валового доходу. При здаванні в оренду частини майна, яке є обласною комунальною власністю, підприємство допустило методологічну помилку: не застосовувало ставок ПДВ в розрахунках орендної плати, внаслідок чого було занижено податкове зобов’язання.
Крім погашення основної суми податкового зобов’язання, в якому розмірі повинно підприємство сплатити штраф згідно з Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» i Інструкцією № 110, якщо помилку i заниження податкового зобов’язання було виявлено не документальною, а камеральною перевіркою?

У випадку якщо факт заниження податкового зобов’язання було виявлено платником самостійно до початку його перевірки контролюючим органом, такий платник податків згідно з вимогами пунктів 5.1 та 17.2 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» має подати нову (уточнену) податкову декларацію та нарахувати собі штраф у розмірі 10% від суми недоплати.
У випадку, зазначеному в питанні, коли контролюючим органом виявлено арифметичні або методологічні помилки в поданій платником податків податковій декларації, чи дані документальних перевірок результатів діяльності платника свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов’язань, контролюючий орган зобов’язаний самостійно розрахувати суму податкового зобов’язання платника податків.
При цьому застосовується штраф у розмірі п’яти відсотків суми донарахованого податкового зобов’язання, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 34 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;