ПОВНОВАЖЕННЯ ДЕРЖОРГАНУ


Чи вправі Державна комісія України з цінних паперів та фондового ринку та її територіальні органи вимагати від акціонерного товариства, шо є емітентом, приведення його статуту у відповідність з вимогами чинного законодавства?


Відповідно до ст. 2 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (далі — Закон) державне регулювання ринку цінних паперів здійснюється не лише з метою захисту прав учасників фондового ринку, але й дотримання його учасниками вимог актів законодавства. Указом Президента № 142/97 від 14.02.1997 року "Про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку" до компетенції останньої віднесено здійснення державного контролю за додержанням законодавства у сфері обігу цінних паперів та їх похідних на території України.

Згідно зі статтями 4 та 37 Закону "Про господарські товариства" до установчих документів акціонерного товариства, поряд з іншими обов'язковими положеннями, включаються положення стосовно видів акцій, що випускаються, їх номінальної вартості, співвідношення акцій різних видів, кількості акцій, що купуються засновниками, наслідків невиконання зобов'язань по випуску акцій, а також інші положення, якщо вони не суперечать законодавству України.

Отже, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку та її територіальні органи, реалізуючи надані п. 10 ст. 8 Закону повноваження, вправі вимагати від акціонерного товариства як емітента приведення його статуту у відповідність з вимогами чинного законодавства за умови, що ці порушення пов'язані зі сферою обігу цінних паперів та їх похідних.

Що ж до ухилення учасників ринку цінних паперів від виконання розпоряджень про усунення порушень актів законодавства щодо цінних паперів, то названий державний орган з урахуванням вимог підпункту 6 п. 5 Положення про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого вказаним Указом Президента, має право звертатися до господарського суду з позовами (заявами) у зв'язку з порушенням законодавства України про цінні папери.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 р.